loader image
Борба с бълхи в двора: Как да се отървете от бълхи в двора си

Борба с бълхи в двора: Как да се отървете от бълхи в двора си

Бълхите могат да бъдат неудобство не само за вашите домашни любимци, но и за вашия двор. Ако не се лекуват, те могат бързо да се размножат и да се превърнат в зараза, което затруднява наслаждаването на вашето външно пространство. Въпреки това, с правилния подход и инструменти, борбата с бълхите в двора е възможна и предотвратяването им да се върнат. В тази статия ще разгледаме различни методи за това как да се отървете от бълхи във вашия двор, от естествени средства до химическо третиране.

Борба с бълхи в двора: Как да се отървете от бълхи в двора си

Credit: Getty Images

Разбиране на бълхите и техния жизнен цикъл

За да се отървете ефективно от бълхите, е важно да разберете техния жизнен цикъл. Бълхите преминават през четири етапа в своя жизнен цикъл: яйце, ларва, какавида и възрастен. Възрастните бълхи живеят върху гостоприемника, обикновено домашен любимец или диво животно, и снасят яйцата си на земята. От яйцата се излюпват ларви, които се хранят с органични остатъци и изпражнения на бълхи. След това ларвите въртят пашкули и влизат в стадия на какавидата, където остават, докато усетят гостоприемник наблизо. След като гостоприемникът бъде открит, възрастната бълха излиза от пашкула и скача върху гостоприемника, където се храни и снася яйца, започвайки жизнения цикъл отново.

Естествени средства за борба с бълхи в двора

Ако предпочитате по-естествен подход, за да се отървете от бълхите в двора си, има няколко налични опции. Ето някои природни средства, които можете да опитате:

Диатомит

Диатомичната пръст е естествен прах, направен от фосилизирани останки от морски фитопланктон. Той е безопасен за хора и домашни любимци, но смъртоносен за бълхи. Поръсете с него двора си, като се фокусирате върху местата, където вашите домашни любимци прекарват най-много време.

Нематоди

Нематодите са микроскопични червеи, които се хранят с ларви на бълхи. Можете да ги закупите в местния градински център и да ги пуснете в двора си. Те са безопасни за хора и домашни любимци, но могат да оцелеят само във влажна почва, така че е най-добре да полеете двора си, преди да ги пуснете.

Етерични масла

Известно е, че някои етерични масла, като лавандула, мента и кедър, отблъскват бълхите. Смесете няколко капки от етеричното масло с вода в спрей бутилка и го нанесете върху вашия двор.

Борба с бълхи в двора: Как да се отървете от бълхи в двора си

Credit: Getty Images

Химически обработки за контрол на бълхи в двора

Ако имате сериозно заразяване с бълхи в двора си, естествените средства може да не са достатъчни. В този случай може да се наложи да използвате химическо третиране за борба с бълхи в двора. Ето някои химически лечения, които можете да опитате:

Инсектициди

Инсектицидите, като пиретрин, могат да убият бълхите и техните яйца. Въпреки това, те могат да бъдат токсични за хората и домашните любимци, така че е важно да следвате внимателно инструкциите и да държите вашите домашни любимци и деца далеч от третираната зона за няколко часа.

Нематициди

Нематицидите са химически обработки, които убиват нематодите. Ако сте пуснали нематоди в двора си и те не работят, може да се наложи да използвате нематоцид, за да се отървете от тях.

Капани за бълхи

Капаните за бълхи използват светлина и топлина, за да привлекат бълхи и след това да ги уловят върху лепкава подложка. Те са безопасни за хора и домашни любимци и могат да бъдат ефективен начин да се отървете от възрастни бълхи във вашия двор.

Предотвратяване на връщането на бълхи

След като успешно се отървете от бълхите в двора си, важно е да предприемете стъпки, за да предотвратите повторното им появяване. Ето няколко съвета за предотвратяване на връщането на бълхи:

  1. Редовно косете тревата си и я подстригвайте кратко.
  2. Отстранете всички органични отпадъци, като листа и окосена трева, от вашия двор.
  3. Дръжте вашите домашни любимци на редовно лечение за предотвратяване на бълхи, предписано от вашия ветеринарен лекар.
  4. Почиствайте и вакуумирайте дома си редовно, за да предотвратите заразяване с бълхи на закрито, което може да се разпространи в двора ви.
  5. Проверявайте редовно вашите домашни любимци за бълхи и ги лекувайте незабавно, ако откриете такива.
Борба с бълхи в двора: Как да се отървете от бълхи в двора си

Credit: Getty Images

Заключение

Контролът на бълхите в двора може да изисква комбинация от естествени средства и химически обработки, в зависимост от тежестта на заразата. Въпреки това, с редовна поддръжка и мерки за превенция, можете да предпазите двора си от бълхи и да се насладите на откритото си пространство, без да се притеснявате, че вашите домашни любимци или членове на семейството ще бъдат ухапани.

За повече информация, посетете нашата страница относно услугата пръскане против бълхи

Обадете се СЕГА!