loader image
Борба с плъхове в градината: изчерпателно ръководство

Борба с плъхове в градината: изчерпателно ръководство

Имате ли проблеми с плъхове във вашата градина? Тези досадни гризачи могат да причинят значителни щети на вашите растения, морава и имущество, както и да представляват опасност за здравето на вас и вашето семейство. Има обаче различни ефективни методи за контрол и предотвратяване на плъхове във вашата градина. В това изчерпателно ръководство ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за борбата с плъховете в градината, включително идентифицирането на плъхове, тяхното поведение, въздействието им върху градината и различни методи за борба с тях.

Борба с плъхове в градината: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Идентифициране на плъхове

Плъховете са често срещан вредител в много градини. Преди да можете да ги контролирате, важно е да определите вида на плъховете, с които си имате работа. Двата най-често срещани вида плъхове в градините са норвежкият плъх и покривният плъх.

Норвежки плъх

Норвежкият плъх, известен още като кафяв плъх, е най-често срещаният вид плъхове, срещан в градините. Това е голям плъх, обикновено с размери между 7 и 10 инча дължина, с опашка, която е по-къса от тялото му. Има кафява или сиво-кафява козина с по-светло коремче. Норвежките плъхове са ровящи и често се срещат в градини, мазета и канали.

Покривен плъх

Покривният плъх, известен още като черен плъх, е по-малък вид плъх, който обикновено е с дължина между 6 и 8 инча, с опашка, която е по-дълга от тялото му. Има черна или тъмнокафява козина с по-светло коремче. Покривните плъхове са отлични катерачи и често се срещат по тавани, покриви и дървета.

Поведение на плъх

Разбирането на поведението на плъхове е от съществено значение за ефективното им контролиране. Плъховете са социални животни и живеят на групи. Те са най-активни през нощта и предпочитат да ядат разнообразни храни, включително зърнени храни, плодове, зеленчуци и месо. Плъховете са отлични катерачи и могат лесно да се катерят по дървета, стени и огради. Те също могат да скачат до три фута височина и четири фута дължина.

Борба с плъхове в градината: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Въздействие на плъховете върху градината

Плъховете могат да причинят значителни щети на вашата градина. Те могат да изядат и повредят вашите растения, плодове и зеленчуци, оставяйки след себе си дупки и изгризани места. Плъховете също могат да се ровят под вашата морава, причинявайки щети на корените на вашите растения. В допълнение, плъховете могат да пренасят болести като хантавирус, лептоспироза и салмонела, които могат да представляват значителна опасност за здравето на вас и вашето семейство.

Предпазни мерки

Предотвратяването на влизането на плъхове във вашата градина е най-ефективният начин за борба с тях. Ето някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да държите плъховете далеч от вашата градина:

Чистота

Поддържането на вашата градина чиста и без остатъци е важна превантивна мярка. Плъховете са привлечени от боклук, компост и безпорядък. Уверете се, че почиствате всякакви разливи на храна и изхвърляте правилно боклука. Освен това дръжте контейнерите си за компост покрити и отстранете всякакви отпадъци или отпадъци от градината си.

Запечатване на входни точки

Плъховете могат да влязат във вашата градина през малки пролуки, дупки и пукнатини. Уверете се, че всички входни точки, като дупки в стените и пролуки под вратите, са запечатани. Освен това се уверете, че вашите прозорци и врати са правилно защитени.

Защитете вашата градина от плъхове

Защитата на вашата градина от плъхове е друга ефективна превантивна мярка. Уверете се, че всички растения, дървета и храсти са най-малко два фута от стените и оградите. Освен това инсталирайте ограда, устойчива на плъхове, около вашата градина, за да предотвратите влизането на плъхове. Оградата, устойчива на плъхове, трябва да е висока поне три фута и да има размер на телената мрежа от 1/4 инча или по-малък.

Мерки за контрол

Ако вече имате плъхове във вашата градина, трябва да вземете контролни мерки, за да ги премахнете.

Ето някои ефективни контролни мерки, които можете да предприемете, за да премахнете плъховете от вашата градина:

Капани

Капаните са често срещан и ефективен начин за контрол на плъхове. Налични са различни видове капани, включително щракащи капани, живи капани и лепилни капани. Капаните са най-разпространеният тип капан и са предназначени да убиват плъхове бързо. Живите капани, от друга страна, са предназначени да хващат плъхове живи, което ви позволява да ги пуснете другаде. Лепилните капани са лепкави и могат да уловят плъхове, но не се считат за хуманни, тъй като плъховете могат да страдат, преди да умрат.

Когато използвате капани, уверете се, че ги поставяте на места, където плъховете са най-активни, като например близо до дупки, стени и огради. Освен това използвайте стръв, за да привлечете плъховете, като фъстъчено масло, сирене или бекон.

Примамки

Примамките са друг ефективен начин за контрол на плъхове. Предлагат се различни видове примамки, включително отровни и неотровни примамки. Отровните примамки съдържат химикали, които убиват плъхове, докато неотровните примамки, като масло от мента и чесън, отблъскват плъховете.

Когато използвате отровни примамки, уверете се, че следвате внимателно инструкциите на производителя. Отровните примамки могат да бъдат опасни за хората и домашните любимци, така че се уверете, че ги поставяте на места, които са недостъпни за деца и домашни любимци.

Естествени хищници

Естествените хищници, като котки и кучета, могат да бъдат ефективни при контролирането на плъхове. По-специално котките са отлични ловци и могат да ви помогнат да държите плъховете далеч от вашата градина. Освен това можете да привлечете естествени хищници във вашата градина, като създадете подходящо местообитание, като например осигуряване на подслон и храна.

Професионален контрол на вредителите

Ако не можете да контролирате плъховете във вашата градина с помощта на горните методи, може да се наложи да наемете професионална компания за борба с вредителите. Фирмите за борба с вредителите разполагат с опит и оборудване за ефективно премахване на плъхове от вашата градина.

Борба с плъхове в градината: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Гарантираме бърза и качествена работа по пръскане срещу плъхове. Свържете се с нас още днес.

Заключение

Контролът на плъховете в градината е от съществено значение за предотвратяване на увреждане на вашите растения, морава и имущество, както и за защита на здравето на вашето семейство. Чрез идентифициране на плъхове, разбиране на тяхното поведение и предприемане на превантивни и контролни мерки, можете ефективно да контролирате и предотвратявате плъхове във вашата градина. Не забравяйте, че превенцията винаги е по-добра от лечението, така че вземете превантивни мерки, за да държите плъховете далеч от вашата градина.

Обадете се СЕГА!