loader image
Глобалният проблем с хлебарките: нарастваща загриженост за общественото здраве

Глобалният проблем с хлебарките: нарастваща загриженост за общественото здраве

Във вашия дом хлебарките могат да бъдат истинска напаст. Освен че са неприятни за наблюдение, те носят вещества като изпражнения по тялото си. Те могат да отделят тези вещества във въздуха, предизвиквайки астматични пристъпи или алергични реакции. Освен това те могат да замърсят вашата храна, прибори и дори повърхностите, където ги приготвяте. Това може да доведе до инфекции и рискове за здравето като хранително отравяне.

Глобалният проблем с хлебарките: нарастваща загриженост за общественото здраве

Къде живеят хлебарки?

Хлебарките обикновено обичат да живеят близо до кухнята, защото лесно могат да получат храна и вода там. Хлебарките често се крият на следните места:

1. Пукнатини по стените
2. Зад или под мебели
3. Под мивката
4. Кухненски шкафове
5. Дренажи
6. градина
7. Около бойлери

Идентифициране на хлебарки

Хлебарките могат да бъдат разпознати по техните овални, плоски, ниско разположени тела, които могат да бъдат намерени зад или под мебели, под мивката, в кухненските шкафове, в канализацията и в градината около бойлерите. Хлебарките имат шест крака, крила и дълги антени, което ги прави бързо движещи се насекоми.

Има няколко различни вида хлебарки, които могат да бъдат в дома ви. От яйце (oothecae) хлебарките израстват в нимфи, хлебарките стават възрастни и т.н. Нимфите на хлебарките нямат крила. Едва когато достигнат зряла възраст, те придобиват крила.

В зависимост от вида женската хлебарка се чифтосва и носи яйцата, или ootheca, които са с форма на възглавница и могат да съдържат до 48 яйца.

Следните са най-разпространените видове хлебарки, които може да срещнете в дома си

1. Немска хлебарка (Blatella germanica)
2. Американска хлебарка (Periplaneta americana)
3. Ориенталска хлебарка (Blatta orientalis)
4. Кафява лентова хлебарка (Supella longipalpa)

Научете повече за навиците на всички видове хлебарки.

Тези вещества имат същия ефект като акарите във вашия дом, когато попаднат във въздуха. При вдишване те могат да влошат астмата или алергиите.

Глобалният проблем с хлебарките: нарастваща загриженост за общественото здраве

Хлебарките също могат да разпространят следните състояния

1. диария
2. холера
3. тиф
4. дизентерия
5. Чума
6. Полиомиелит

Симптомите на алергия към хлебарки могат да продължат по-дълго от тези на други сезонни алергии. Ако изпитвате някой от следните симптоми, може да сте алергични към хлебарки:

1. Кожни обриви
2. хрипове
3. Запушване на носа
4. Ушни инфекции
5. Инфекции на синусите

Има редица начини да спрете разпространението на алергени от хлебарки. Това е особено полезно в училища и други обществени места като вашия дом. Хората с алергии ще имат голяма полза от борбата с хлебарки:

Унищожаване:

Ако ситуацията е ужасна, помислете за наемане на професионалист за унищожаване. Методите за интегрирана борба с вредителите (IPM), които работят за вас, също могат да бъдат изпробвани.

Почиствайте дома си редовно:

За да не се превърне околната среда в убежище за хлебарки, редовното почистване е от съществено значение. Отстранете частиците храна от пода и под тежките мебели. Хлебарките могат да намерят лесен източник на храна в храна, която е заровена под уреди като вашата печка и хладилник.

Намаляване на влажността:

Както споменахме по-рано, някои хлебарки предпочитат влажна среда. Повечето хлебарки и други домашни вредители вече няма да имат достъп до вода, ако в дома ви няма влажни зони.

Глобалният проблем с хлебарките: нарастваща загриженост за общественото здраве

Фокусирайте се върху целта:

Почистете местата в дома си, където се натрупват алергени от хлебарки. Това включва мебели, килими, легла и дрехи. Обвивайте възглавниците и матраците си и почиствайте спалното бельо поне веднъж седмично с гореща вода. Тъкани и мебели, които не са необходими, трябва да се избягват, защото могат да съдържат алергени и хлебарки.
елиминиране на килима. В килима могат да се съхраняват множество алергени. Прахосмукачката, например, може да възбуди алергените, които хлебарките са оставили, което може да влоши още повече ситуацията. Гладката настилка може да е по-добра от килима. Ако това не е възможно, вакуумирайте само когато страдащият от алергия не е налице. Вашите килими трябва да се почистват с прахосмукачка поне два до три пъти седмично.

Предотвратете борбата с вредителите е компания за професионални DDD услуги. Извършваме качествени обработки с безопасни препарати срещу хлебарки

Обадете се СЕГА!