loader image
Домашен репелент срещу мухи: 12 естествени методи за борба с мухите

Домашен репелент срещу мухи: 12 естествени метода за борба с мухите

Тъй като температурата се повишава и слънцето грее по-ярко, всички жадуваме да прекарваме повече време навън, да попиваме топлината и да се наслаждаваме на красотата на природата. Но с настъпването на пролетта и лятото трябва да се справим и с досадното присъствие на мухи, които бръмчат около главите ни и нахлуват в личното ни пространство. Тези досадни насекоми не само съсипват пикници и барбекюта на открито, но също така могат да пренасят болести и да заразят храната ни, което ги прави сериозна опасност за здравето.

Докато химическите инсектициди и репелентите срещу мухи може да изглеждат като лесно решение, те често съдържат вредни химикали, които могат да представляват риск за нашето здраве и околната среда. За щастие, има няколко естествени метода, които можете да опитате да държите мухите далеч, без да навредите на себе си, семейството си или планетата.

В тази статия ще разгледаме 12 домашни репелента срещу мухи и естествени методи за борба с мухите, които са ефективни, безопасни и лесни за приготвяне.

Домашен репелент срещу мухи: 12 естествени метода за борба с мухите

Credit: Getty Images

12 естествени метода за контрол на мухите:

Етерични масла

Етеричните масла се използват от векове заради техните терапевтични свойства. Много етерични масла, включително цитронела, евкалипт, лавандула, мента и лимонова трева, са известни със способността си да отблъскват насекоми, включително мухи. Можете да използвате етерични масла като домашен репелент срещу мухи по няколко начина:

 • Смесете няколко капки етерично масло с вода в спрей бутилка и напръскайте около дома или на открито.
 • Нанесете етеричното масло директно върху кожата или дрехите си, за да предпазите мухите.
 • Поставете няколко капки етерично масло върху памучни топки и ги разположете около дома или на открито.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има много приложения, включително като естествен репелент срещу мухи. Можете да използвате ябълков оцет като домашен спрей против мухи по няколко начина:

 • Смесете равни части ябълков оцет и вода в спрей бутилка и напръскайте около дома или на открито.
 • Добавете няколко капки препарат за съдове към сместа, за да полепне върху повърхностите.
 • Поставете купа с ябълков оцет върху кухненския си плот, за да привличате и улавяте мухи.

Билки

Много билки, включително босилек, мента и розмарин, имат естествени свойства за отблъскване на насекоми. Можете да използвате билките като домашно средство против мухи по няколко начина:

 • Засадете тези билки във вашата градина или дръжте саксийни растения около дома си, за да предпазите мухите.
 • Накиснете билките в гореща вода, прецедете сместа и я използвайте като домашен спрей против мухи.
 • Поставете пресни билки в купички около дома или на открито, за да отблъснете мухите.
Домашен репелент срещу мухи: 12 естествени метода за борба с мухите

Credit: Getty Images

Цитрусови плодове

Мухите се отблъскват от миризмата на цитрусови плодове, включително лимон, лайм и портокал. Можете да използвате цитрусовите плодове като естествен метод за борба с мухите по няколко начина:

 • Нарежете плода наполовина и го поставете около дома или на открито.
 • Сварете цитрусовите кори във вода, прецедете сместа и я използвайте като домашен спрей против мухи.

Капани за мухи

Капаните за мухи са ефективен начин за улавяне и убиване на мухи. Можете да направите домашен капан за мухи по няколко метода:

 • Напълнете буркан с ябълков оцет и добавете няколко капки препарат за съдове.
 • Сапунът за съдове ще наруши повърхностното напрежение на оцета, карайки мухите да потъват и да се давят.
 • Направете хартиен конус и го поставете в буркан с малко количество плод или сок на дъното. Мухите ще летят в конуса и ще бъдат хванати в капан. Закачете лепкави капани за мухи около дома си или на открито, за да хващате мухи.

Капан за захар и боракс

Капанът със захар и боракс също може да помогне за контрола на мухите. Можете да направите този капан, като смесите равни части захар, боракс и вода в съд. Мухите са привлечени от захарта и ще ядат сместа, която съдържа боракс, естествен инсектицид.

Чесън

Чесънът има силна миризма, която отблъсква мухите. Можете да използвате чесъна като естествен метод за борба с мухите по няколко начина:

 • Счукайте скилидки чесън и ги разположете около дома или на открито, за да отблъснете мухите.
 • Сварете чесъна във вода, прецедете сместа и я използвайте като домашен спрей против мухи.

Фенове

Мухите са слаби летци, така че прост домашен метод за борба с мухите е използването на вентилатори. Разполагането на вентилатори около вашите зони за сядане на открито или отворени прозорци може да помогне да държите мухите далеч.

мухоловка

Flypaper е класически метод за борба с мухите, който може да се направи у дома. За да направите листова хартия, ще ви трябва:

 • 1 чаша царевичен сироп
 • 1/4 чаша бяла захар
 • 1/4 чаша кафява захар
 • 1/4 чаша вода
 • Ленти от кафява хартия

Смесете царевичния сироп, бялата захар, кафявата захар и водата в тенджера и загрейте до кипене. Намалете котлона и оставете сместа да къкри 5-7 минути. Потопете ивици кафява хартия в сместа и ги закачете около дома или на открито, за да хващате мухи.

Камфор

Камфорът има силна миризма, която отблъсква мухите. Можете да използвате камфор като естествен метод за борба с мухите по няколко начина:

 • Поставете няколко топчета камфор в купа с вода и я поставете на места, където мухите са проблем.
 • Сварете камфор във вода, прецедете сместа и я използвайте като домашен спрей против мухи.
Домашен репелент срещу мухи: 12 естествени метода за борба с мухите

Credit: Getty Images

Водка

Водката може да се използва като домашен спрей против мухи. Смесете равни части водка и вода в спрей бутилка и напръскайте около дома или на открито. Миризмата на водката ще отблъсне мухите.

Утайка от кафе

Утайката от кафе има силна миризма, която отблъсква мухите. Можете да използвате утайката от кафе като естествен метод за борба с мухите по няколко начина:

 • Поставете утайка от кафе в купички около дома или на открито, за да отблъснете мухите.
 • Поръсете утайка от кафе около местата си за сядане на открито, за да предпазите мухите.

Ние от Превент Пест Контрол разполагаме с добре обучен екип и най-ефективните професионални препарати за пръскане за мухи

Заключение

Тези естествени домашни репеленти и методи за борба с мухите могат да ви помогнат да държите мухите далеч, без да използвате вредни химикали. Опитайте тези методи и намерете този, който работи най-добре за вас и вашия дом. Не забравяйте да поддържате дома си чист и без остатъци от храна и застояла вода, за да предотвратите навлизането на мухи вътре. С тези естествени методи можете да се наслаждавате на открито, без да ви притесняват досадните мухи.

Обадете се СЕГА!