loader image
Домашни средства за ухапвания от дървеници: Подробно ръководство

Домашни средства за ухапвания от дървеници

Дървениците са малки насекоми, които се хранят с човешка кръв, докато спим. Те обикновено се срещат в матраци, пружини и рамки за легла. Ухапванията от дървеници могат да причинят червени, сърбящи рани по кожата, което може да бъде доста неудобно. Въпреки че дървениците не пренасят болести, техните ухапвания могат да причинят алергични реакции и вторични инфекции. Ако сте били ухапани от дървеници, има няколко домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и дискомфорта.

Домашни средства за ухапвания от дървеници

Credit: Getty Images

Симптоми на ухапване от дървеници

Преди да обсъдите лекарствата, важно е да разберете симптомите на ухапвания от дървеници. Ухапванията от дървеници обикновено се появяват като червени, сърбящи рани по кожата. Те могат да се появят навсякъде по тялото, но често се срещат по лицето, шията, ръцете и ръцете. Ухапванията от дървеници също могат да причинят усещане за парене или обрив. Някои хора може да не изпитат никакви симптоми, докато други могат да развият тежка алергична реакция. Ако подозирате, че сте били ухапани от дървеници, важно е да идентифицирате и премахнете заразата възможно най-скоро.

Домашни средства за ухапвания от дървеници

Студен компрес

Студен компрес може да помогне за облекчаване на сърбеж и подуване, причинени от ухапвания от дървеници. Увийте няколко кубчета лед в чиста кърпа и я нанесете върху засегнатата област за 10-15 минути. Повторете този процес няколко пъти на ден, ако е необходимо.

Сода за хляб

Содата за хляб е естествено противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на сърбежа и подуването. Смесете супена лъжица сода за хляб с няколко капки вода, за да създадете паста. Нанесете пастата върху засегнатата област и я оставете да действа 10-15 минути, преди да я измиете с топла вода.

Алое вера

Алое вера има успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и усещането за парене, причинени от ухапвания от дървеници. Разрежете лист от алое вера и нанесете гела директно върху засегнатата област. Оставете го да действа 10-15 минути, преди да го отмиете с топла вода.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има противовъзпалителни и антисептични свойства, които могат да помогнат за намаляване на сърбежа и предотвратяване на инфекция. Разредете няколко капки масло от чаено дърво в носещо масло като кокосово масло и го нанесете върху засегнатата област. Оставете го да действа 10-15 минути, преди да го отмиете с топла вода.

ябълков оцет

Ябълковият оцет има оцетна киселина, която може да помогне за облекчаване на сърбеж и възпаление. Смесете равни части ябълков оцет и вода и нанесете разтвора върху засегнатата област с помощта на памучна топка. Оставете го да действа няколко минути, преди да го отмиете с топла вода.

Домашни средства за ухапвания от дървеници

Credit: Getty Images

Предотвратяване на ухапвания от дървеници

Предотвратяването на ухапвания от дървеници е от ключово значение за избягване на дискомфорта и потенциалните рискове за здравето, свързани с тях. Ето няколко съвета за предотвратяване на заразяване с дървеници:

 1. Огледайте мебелите втора употреба, преди да ги внесете в дома си.
 2. Изперете и изсушете спалното бельо и дрехите при високи температури, за да унищожите евентуално наличните дървеници.
 3. Запечатайте пукнатини и пукнатини около дома си, за да предотвратите навлизането на дървеници.
 4. Използвайте устойчиви на дървеници матраци и калъфи с пружини, за да предотвратите заразяването на дървеници с леглото си.
 5. Почиствайте редовно с прахосмукачка, за да отстраните евентуално наличните дървеници или яйца.

Кога да потърсите медицинска помощ

Докато повечето ухапвания от дървеници не изискват медицинска помощ, някои хора може да имат по-тежка реакция към ухапванията. Ако получите някой от следните симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ:

 • Затруднено дишане.
 • Подуване на устните или езика.
 • Гадене или повръщане.
 • Треска или втрисане.
 • Учестен пулс.

Допълнителни съвети за лечение на ухапвания от дървеници

В допълнение към домашните средства за защита, споменати по-горе, има няколко допълнителни съвета, които можете да следвате за лечение на ухапвания от дървеници:

 1. Избягвайте да чешете ухапванията, тъй като това може да доведе до допълнително дразнене и инфекция.
 2. Вземете антихистамин, за да намалите сърбежа и подуването.
 3. Нанесете локален кортикостероиден крем, за да намалите възпалението.
 4. Използвайте спрей или прах за дървеници, за да убиете всички останали дървеници в дома ви.
 5. Перете и почиствайте редовно с прахосмукачка спалното бельо и мебелите си, за да предотвратите по-нататъшно заразяване.
Домашни средства за ухапвания от дървеници

Credit: Getty Images

Не се колебайте да ни потърсите по телефон или чрез формата за контакт за пръскане против дървеници

Заключение

В заключение, докато ухапванията от дървеници могат да бъдат неудобни и сърбящи, има няколко домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Като следвате превантивни мерки и използвате естествени средства като студен компрес, сода за хляб, алое вера, масло от чаено дърво и ябълков оцет, можете да намалите сърбежа и възпалението и да предотвратите по-нататъшно заразяване с дървеници.

Обадете се СЕГА!