loader image
Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Кърлежите са често срещани външни паразити, които се хранят с кръвта на животни и хора, причинявайки дискомфорт и понякога предавайки болести. Въпреки че има различни химически обработки за контрол на кърлежите, много собственици на домашни любимци предпочитат естествени алтернативи, за да избегнат излагането на своите домашни любимци и себе си на потенциално вредни химикали. В тази статия ще разгледаме различни естествени методи за контрол на кърлежи за предотвратяване на кърлежи.

Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите и болестите, пренасяни от кърлежи

Преди да се потопите в естествените методи за борба с кърлежите, важно е да разберете кърлежите и болестите, които могат да предават. Кърлежите са паякообразни, които се прикрепят към кожата на животни и хора, за да се хранят с кръв. Те са разпространени в тревисти и гористи райони и са най-активни през топло време.

Кърлежите могат да пренасят няколко заболявания, като лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини, ерлихиоза и анаплазмоза. Тези заболявания могат да причинят различни симптоми, включително треска, болки в ставите, умора и неврологични проблеми. Някои от тези заболявания могат да бъдат тежки и дори фатални, ако не се лекуват.

Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Етерични масла

Етеричните масла като лавандула, лимонова трева и мента съдържат естествени съединения, които отблъскват кърлежите. За да използвате етерични масла, разредете ги в носещо масло като кокосово масло и ги нанесете върху козината на вашия домашен любимец, като избягвате чувствителните зони като очите, носа и устата. Можете също така да добавите няколко капки етерични масла към шампоана на вашия домашен любимец или да направите спрей против кърлежи, като смесите етерични масла и вода.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е киселинен разтвор, който помага за отблъскването на кърлежи и бълхи. За да използвате ябълков оцет, разредете го с вода и го напръскайте върху козината на вашия домашен любимец. Можете също така да добавите ябълков оцет към питейната вода на вашия домашен любимец, за да помогнете за отблъскването на кърлежите отвътре навън.

Диатомит

Диатомичната пръст е естествен прах, направен от вкаменени останки от диатомеи, вид водорасли. Когато се нанесе върху козината на вашия домашен любимец, може да помогне за унищожаването на кърлежите, като ги дехидратира. За да използвате диатомична пръст, поръсете с нея козината на вашия домашен любимец и я втрийте, като избягвате чувствителните зони.

Масло от Нийм

Маслото от нийм е натурално масло, получено от дървото нийм. Съдържа съединения, които отблъскват кърлежите и могат също да помогнат за успокояване на раздразнената кожа. За да използвате масло от нийм, разредете го в носещо масло и го нанесете върху козината на вашия домашен любимец.

Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Credit: Getty Images

Чесън

Чесънът е естествен репелент за кърлежи и бълхи. За да използвате чесън, смачкайте няколко скилидки и ги смесете с храната на вашия домашен любимец. Внимавайте обаче да не давате на вашия домашен любимец твърде много чесън, тъй като той може да бъде токсичен в големи количества.

Нашийници против кърлежи

Нашийниците против кърлежи са естествена алтернатива на химическите нашийници срещу кърлежи. Тези яки съдържат етерични масла като мента, цитронела и лимонова трева, които отблъскват кърлежите. Въпреки това, не забравяйте да прочетете внимателно етикета, за да сте сигурни, че нашийникът е безопасен за вашия домашен любимец.

Спрейове против кърлежи

Спрейовете против кърлежи са друга естествена алтернатива на химическите обработки. Тези спрейове съдържат етерични масла и други естествени съставки, които отблъскват кърлежите. За да използвате спрей против кърлежи, просто го напръскайте върху козината на вашия домашен любимец, като избягвате чувствителните зони.

Подстригване

Редовното подстригване може да помогне за предотвратяване на кърлежите, като ги премахне от козината на вашия домашен любимец, преди да имат възможност да се закрепят. Използвайте гребен с фини зъби, за да проверите козината на вашия домашен любимец за кърлежи и отстранете всички, които намерите. Обърнете особено внимание на области като ушите, шията и корема, тъй като това са често срещани места, където кърлежите обичат да се крият.

Контрол на околната среда

Контролирането на околната среда в и около дома ви също може да помогне за предотвратяване на кърлежи. Поддържайте двора си добре поддържан, като косите редовно тревата и отстранявате всякакви остатъци, които могат да служат като скривалище за кърлежи. Можете също така да създадете бариера около двора си, като използвате естествен спрей против кърлежи или засадите растения против кърлежи като лавандула или розмарин.

Проверете за кърлежи след дейности на открито

След като сте прекарали време на открито с вашия домашен любимец, важно е да го проверите за кърлежи. Кърлежите могат да се закачат за козината на вашия домашен любимец или дрехите ви и могат лесно да бъдат пренесени в дома ви. Проверете внимателно козината на вашия домашен любимец и отстранете всички кърлежи, които намерите.

Доверете се на една от водещите фирми в гр. София за пръскане срещу кърлежи

Естествени методи за контрол на кърлежи за превенция

Credit: Getty Images

Заключение:

В заключение, естествени методи за контрол на кърлежи за предотвратяване на кърлежи, които могат да помогнат за отблъскване на кърлежи и предотвратяване на болести, пренасяни от кърлежи. Като комбинирате тези естествени методи и старателно проверявате домашния си любимец за кърлежи, можете да предпазите него и себе си от болести, пренасяни от кърлежи.

Обадете се СЕГА!