loader image
Естествени средства за премахване на плъхове: изчерпателно ръководство

Естествени средства за премахване на плъхове: изчерпателно ръководство

Плъховете са едни от най-често срещаните вредители, които могат да причинят хаос във вашия дом или на работното място. Известно е, че разпространяват болести, причиняват щети на имущество и заразяват храната. Ако сте забелязали някакви признаци на заразяване с плъхове в дома си, важно е да предприемете незабавни действия, за да се отървете от тях. Въпреки че има няколко метода за елиминиране на плъхове, естествените средства са екологичен и рентабилен начин за справяне с този проблем.

В тази статия ще обсъдим някои от най-ефективните естествени средства за премахване на плъхове. Ние ще обхванем всичко – от превантивни мерки до капани и репеленти „Направи си сам“. И така, нека се потопим!

Естествени средства за премахване на плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Разбиране на поведението и навиците на плъхове

Преди да преминем към лекарствата, важно е да разберем поведението и навиците на плъхове. Плъховете са нощни същества, което означава, че са най-активни през нощта. Те имат отлично обоняние, вкус и допир, което им помага да се ориентират в заобикалящата ги среда.

Плъховете са привлечени от райони с редовен източник на храна, така че са склонни да заразяват кухни, килери и зони за боклук. Те могат да преминат през малки отвори от ¼ инча, така че е изключително важно да се запечатат всички входни точки. Плъховете също са склонни да създават гнезда в уединени места, като кухини в стените, тавани и пространства за обхождане.

Сега, след като имаме основно разбиране за поведението на плъхове, нека преминем към естествените средства, за да се отървем от тях.

Естествени репеленти

Друг начин да се отървете от плъховете по естествен начин е да използвате репеленти. Ето някои естествени репеленти, които можете да използвате:

  • Ментово масло: Плъховете не харесват миризмата на ментово масло. Накиснете памучни топки в ментово масло и ги поставете на места, където сте забелязали активност на плъхове.
  • Амоняк: Амонякът има силна миризма, която може да отблъсне плъховете. Смесете амоняк с вода и го напръскайте в области, където сте забелязали активност на плъхове.
  • Евкалипт: Плъховете не харесват миризмата на евкалипт. Поставете листа от евкалипт на места, където сте забелязали активност на плъхове.
  • Чесън: Плъховете не харесват миризмата на чесън. Счукайте скилидки чесън и ги поставете на места, където сте забелязали активност на плъхове.

Направи си сам капани, за да се отървеш от плъхове

В допълнение към природните средства, капаните „направи си сам“ могат да бъдат ефективен начин да се отървете от плъхове. Ето четири DIY капана, които можете да направите у дома:

Капан с кофа: За да направите капан с кофа, напълнете кофа с вода и добавете малко стръв, като фъстъчено масло, в центъра на кутия със сода. След това балансирайте кутията на ръба на кофата, така че плъхът да се опита да достигне стръвта, карайки кутията да падне в кофата и да удави плъха.

Капан за руло тоалетна хартия: За да направите капан за руло тоалетна хартия, поставете лакомство, като например парче сирене, в единия край на руло тоалетна хартия. След това балансирайте ролката на ръба на масата или плота, като краят на лакомството виси над ръба. Когато плъхът се изкачи върху ролката, за да стигне до лакомството, той ще падне в контейнер, поставен под ролката.

Лепкав капан: За да направите лепкав капан, нанесете лепкава субстанция, като тиксо или лепило, върху парче картон или пластмаса. След това поставете капана на място, където сте забелязали активност на плъхове. Когато плъхът стъпи върху капана, той ще се заклещи и няма да може да избяга.

Капан за тенекия: За да направите капан за тенекия, вземете тенекия и изрежете малка врата от едната страна. След това поставете стръв, като фъстъчено масло, вътре в кутията и поставете кутията на място, където сте забелязали активност на плъх. Когато плъхът влезе в кутията, за да достигне стръвта, той ще задейства пружинна щанга, която ще затвори вратата и ще хване плъха вътре.

Естествени средства за премахване на плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Естествени средства за премахване на плъхове

В допълнение към превантивните мерки, репелентите и капаните „направи си сам“, има няколко други естествени средства, за да се отървете от плъховете. Ето осем естествени метода и как работят:

Стоманена вълна: Стоманената вълна е много ефективен начин за запечатване на входните точки и предотвратяване на влизането на плъхове в дома ви. Плъховете не могат да дъвчат стоманена вата, така че това е дълготрайно решение. Поставете стоманена вата в малки отвори и пролуки около дома си, за да предпазите плъховете.

Сода за хляб: Содата за хляб може да се използва за убиване на плъхове. Смесете сода за хляб със захар и я поставете на места, където сте забелязали активност на плъхове. Захарта ще привлече плъховете, а содата за хляб ще предизвика натрупване на газ в стомаха им, което ще доведе до смърт.

Кайенов пипер: Плъховете не харесват миризмата и вкуса на лют червен пипер. Поръсете лют червен пипер в местата, където сте забелязали активност на плъхове, за да ги отблъснете.

Бухалски пера: Бухалите са естествени хищници на плъхове и плъховете се страхуват от тях. Поставете пера от бухал на места, където сте забелязали активност на плъх, за да създадете впечатлението, че наблизо има бухал.

Оцет: Оцетът има силна миризма, която плъховете не харесват. Смесете оцет с вода и го напръскайте в области, където сте забелязали активност на плъхове, за да ги отблъснете.

Дафинови листа: Дафиновите листа имат силна миризма, която плъховете не харесват. Поставете дафинови листа на места, където сте забелязали активност на плъхове, за да ги отблъснете.

Лук: Плъховете не харесват миризмата на лук. Нарежете лука на малки парчета и го поставете на места, където сте забелязали активност на плъхове, за да ги отблъснете.

Електронни репеленти: Електронните репеленти излъчват високочестотни звуци, които плъховете не могат да понасят. Поставете електронни репеленти на места, където сте забелязали активност на плъхове, за да ги отблъснете.

Подробна информация за услугата пръскане против плъхове, можете да видите тук

Естествени средства за премахване на плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Заключение:

В заключение, премахването на плъховете изисква комбинация от превантивни мерки и активни методи за отстраняване. Поддържането на дома ви чист и запечатан може да помогне за предотвратяване на влизането на плъхове в дома ви. Ако имате нашествие от плъхове, важно е да предприемете действия незабавно, за да избегнете потенциални рискове за здравето и имуществени щети. Методите „направи си сам“ могат да бъдат ефективни, но трябва да се внимава, за да се избегне нараняване или неправилно изхвърляне на мъртви плъхове. В тежки случаи може да са необходими професионални услуги за борба с вредителите, за да се елиминира заразата.

Обадете се СЕГА!