loader image
Естествени средства против бълхи за кучета: Как да премахнете бълхи от кучета

Естествени средства против бълхи за кучета: Как да премахнете бълхи от кучета

Бълхите са често срещан проблем за много собственици на домашни любимци, особено тези с кучета. Тези малки паразити не само могат да причинят дискомфорт на вашия космат приятел, но също така могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекуват. Въпреки че има много налични лечения срещу бълхи на химическа основа, някои собственици на домашни любимци предпочитат да използват Естествени средства против бълхи за кучета, за да се отърват от тях. В тази статия ще разгледаме някои естествени начини за премахване на бълхи от кучета.

"<yoastmark

Жизнен цикъл на бълхите

Възрастните бълхи снасят яйца върху кучета и тези яйца в крайна сметка падат и се излюпват в ларви. След това ларвите въртят пашкули и се трансформират в какавиди, които могат да останат латентни в продължение на месеци, докато усетят близък гостоприемник. След като открият гостоприемник, те излизат от пашкулите си и скачат върху животното, като рестартират цикъла. Ето защо е важно да се насочите към всички етапи от техния жизнен цикъл, за да премахнете напълно бълхите от кучетата и дома.

Естествени лекарства против бълхи за кучета

Това са някои домашни средства за бълхи по кучета, за да се отървете от тях:

Редовно къпане:

Бълхите не обичат водата, така че редовното къпане може да помогне да ги удавите. Използвайте мек шампоан, специално предназначен за кучета, и избягвайте прекомерното къпане, което може да изсуши кожата на вашето куче и да премахне естествените масла, които помагат за премахване на бълхи от кучета

Ябълков оцет:

Добавянето на малко количество ябълков оцет към храната или водата на вашето куче може да помогне кожата му да стане по-кисела и непривлекателна за бълхи. Можете също така да използвате разреден разтвор на ябълков оцет като изплакване след къпане.

Лимонов спрей:

Лимоните съдържат естествени съединения, които отблъскват бълхите, така че можете да направите прост лимонов спрей, като нарежете лимон и го сварете във вода за няколко минути. Оставете разтвора да изстине, след това го напръскайте върху козината на вашето куче и го оставете да изсъхне на въздух.

Розмарин:

Сварете литър вода с шепа листа от розмарин и оставете да изстине. Изсипете сместа в бутилка със спрей и я нанесете върху козината на вашето куче. Розмаринът е естествен репелент срещу бълхи и може да помогне да държите бълхите далеч от вашето куче.

Сол:

Солта също е едно от естествените лекарства срещу бълхи за кучета. Поръсете сол върху спалното бельо на вашето куче и я втрийте в козината. Солта помага за дехидратиране и убиване на бълхи и техните яйца.

Етерични масла:

Някои етерични масла, като лавандула, мента и евкалипт, имат естествени инсектицидни свойства и могат да отблъснат бълхите. Разредете маслото в носещо масло, като кокосово или зехтин, и го нанесете върху козината или спалното бельо на вашето куче.

"<yoastmark

Диатомична пръст:

Диатомичната пръст е фино, прахообразно вещество, направено от вкаменени останки от диатомеи, които са малки водни организми. Когато се поръсят върху козината или спалното бельо на вашето куче, острите ръбове на диатомеите могат да се врежат в екзоскелетите на бълхите и да ги убият.

Масло от Neem:

Маслото от Neem е естествен инсектицид, който може да убие бълхите и техните ларви. Смесете няколко капки масло от нийм с носещо масло и го нанесете върху козината или постелката на вашето куче.

Кедрови стърготини:

Бълхите се отблъскват от аромата на кедър, така че поставянето на кедрови стърготини в спалното бельо на вашето куче или около дома ви може да помогне да ги отблъснете. Уверете се, че използвате необработен кедър, тъй като продуктите от кедър, които са били химически обработени, могат да бъдат вредни за кучетата.

Сода за хляб:

Содата за хляб може да помогне за неутрализиране на pH на кожата на вашето куче, правейки я по-малко гостоприемна за бълхи. Поръсете сода за хляб върху козината на вашето куче, оставете я за 10-15 минути, след което я изчеткайте.

Почистване с прахосмукачка:

Редовното почистване с прахосмукачка може да помогне за премахване на бълхите и техните яйца от дома ви. Уверете се, че сте почистили с прахосмукачка спалното бельо, килимите и тапицерията на вашето куче и изхвърлете вакуумната торбичка или съдържанието веднага след това.

Разресване на бълхи:

Използването на гребен против бълхи може да помогне за физическото премахване на бълхите и техните яйца от козината на вашето куче. Срешете кучето си старателно, като обръщате голямо внимание на области като врата, опашката и слабините, където е най-вероятно да се скрият бълхи.

Билкови нашийници против бълхи за кучета, които работят:

Можете да си направите своя собствена нашийник против бълхи за кучета, които работят, като накиснете бандана или парче плат в разтвор от ябълков оцет, вода и няколко капки етерични масла. Завържете нашийника около врата на вашето куче и го сменяйте на всеки няколко дни.

Домашни средства срещу бълхи при кучета:

Има много естествени лекарства срещу бълхи при кучета, за които хората твърдят, че могат да помогнат за отблъскването на бълхите, като например да нахраните кучето си с чесън или бирена мая или да поръсите със сол или боракс килимите си. Въпреки това, ефективността на тези лекарства не е научно доказана, така че ги използвайте на свой собствен риск.

"<yoastmark

Заключение:

Важно е да се предприемат проактивни мерки за предотвратяване и лечение на заразяване с бълхи и има много естествени средства за защита срещу бълхи за кучета, които могат да помогнат. Въпреки това е важно да се отбележи, че тези лекарства може да не са ефективни за всяко куче или всяка ситуация и винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да опитате ново лечение.

При тежки случаи на опаразитяване с бълхи, ветеринарният лекар може да препоръча лекарства с рецепта за ефективно премахване на бълхите.

Подробна информация за услугата ни – унищожаване на бълхи – можете да видите

Обадете се СЕГА!