loader image
Естествен репелент против комари: Ръководство за ефективна и безопасна борба с комарите

Естествен репелент против комари: Ръководство за ефективна и безопасна борба с комарите

Комарите могат да бъдат истинска напаст, особено през летните месеци, когато са най-активни. Те не само причиняват сърбящи ухапвания, но също така пренасят болести като малария, треска от денга и вируса Зика. Въпреки че има много налични химически инсектициди за контрол на популациите от комари, те не винаги са най-безопасният или най-ефективният вариант. За щастие има естествен репелент против комари, който може да бъде също толкова ефективен и по-безопасен както за хората, така и за околната среда.

Естествен репелент против комари

Credit: Getty Images

Какво е естествен репелент против комари?

Естественият репелент против комари е вещество, което възпира комарите да кацат или да хапят хора. Тези вещества могат да бъдат получени от растения, етерични масла или други естествени източници. Те се считат за по-безопасни от синтетичните химикали, защото нямат същото вредно въздействие върху околната среда или човешкото здраве.

Как действат естествените репеленти против комари?

Естествените репеленти против комари действат като маскират миризмата на хората или произвеждат миризма, която комарите намират за неприятна. Комарите са привлечени от въглеродния диоксид и млечната киселина, които хората отделят, когато дишат, както и от топлината и влагата, които телата ни произвеждат. Естествените репеленти против комари затрудняват комарите да открият тези сигнали или карат хората да миришат непривлекателно за комарите.

Най-добрите естествени репеленти против комари

Масло от цитронела:

Първият естествен репелент против комари е маслото от цитронела. Маслото от цитронела се получава от листата и стъблата на различни видове Cymbopogon (лимонова трева) и е един от най-популярните естествени репеленти срещу комари. Предлага се широко под формата на свещи, спрейове, лосиони и дифузори. Маслото от цитронела действа, като маскира аромата на въглероден диоксид и млечна киселина, които хората отделят, които комарите използват, за да намерят плячката си.

Чесън:

Чесънът е естествен репелент против комари, който обикновено се използва в кулинарията. Когато ядете чесън, той произвежда съединение, наречено алицин, което създава силна миризма, която отблъсква комарите. Можете също така да нанесете чесън директно върху кожата си или да го смесите с вода, за да създадете спрей.

Лавандула:

Лавандулата е ароматна билка, широко използвана в ароматерапията и естествен репелент срещу комари. Ароматът на лавандула е известен като успокояващ и успокояващ, но комарите го намират за обиден. Можете да засадите лавандула във вашата градина или да използвате етерично масло от лавандула в дифузер.

Естествен репелент против комари

Credit: Getty Images

Масло от лимонов евкалипт:

Маслото от лимонов евкалипт се извлича от листата на лимоновото евкалиптово дърво и е естествен репелент срещу комари. Той съдържа съединение, наречено PMD (пара-ментан-3,8-диол), което е доказано, че е също толкова ефективно, колкото DEET при отблъскване на комари. Можете да намерите масло от лимонов евкалипт под формата на спрейове, лосиони и свещи.

Масло от Нийм:

Маслото от нийм е естествен инсектицид, извлечен от дървото нийм. Има горчив вкус и силна миризма, която отблъсква комарите. Можете да нанесете масло от нийм директно върху кожата си или да го смесите с вода, за да създадете спрей.

Мента:

Ментата е естествен репелент против комари, известен със своя освежаващ аромат. Ароматът на мента е поразителен за комарите и те го избягват на всяка цена. Можете да засадите мента във вашата градина или да използвате етерично масло от мента в дифузер.

Розмарин:

Розмаринът е популярна билка, често използвана в готвенето и естествен репелент срещу комари. Ароматът на розмарин е силен и остър и комарите не го харесват. Можете да засадите розмарин във вашата градина или да използвате етерично масло от розмарин в дифузер.

Масло от чаено дърво:

Маслото от чаено дърво се извлича от листата на чаеното дърво и е естествен репелент срещу комари. Той съдържа съединение, наречено терпинен-4-ол, което е доказано ефективно при отблъскване на комари. Можете да намерите масло от чаено дърво под формата на спрейове, лосиони и свещи.

мащерка:

Мащерката е билка, често използвана в готвенето и естествен репелент против комари. Ароматът на мащерката е силен и остър и комарите не го харесват. Можете да засадите мащерка във вашата градина или да използвате етерично масло от мащерка в дифузер.

Ванилия:

Ванилията е естествен репелент против комари, който обикновено се използва в кулинарията. Ароматът на ванилия е сладък и приятен, но комарите не го харесват. Можете да използвате екстракт от ванилия или етерично масло от ванилия в дифузер.

Съвети за използване на естествени репеленти против комари

Въпреки че естествените репеленти против комари обикновено се считат за безопасни, все пак е важно да следвате няколко съвета, за да гарантирате тяхната ефективност и безопасност:

  1. Винаги четете етикета и следвайте инструкциите внимателно.
  2. Не нанасяйте етерични масла директно върху кожата. Винаги ги разреждайте с носещо масло, като кокосово масло или масло от жожоба.
  3. Тествайте репелента върху малка част от кожата, преди да го използвате върху по-голяма площ.
  4. Нанесете отново репелента според указанията, тъй като естествените репеленти може да не издържат толкова дълго, колкото синтетичните.
  5. Избягвайте използването на естествени репеленти около деца под три месеца.
  6. Не използвайте естествени репеленти върху отворени рани или увредена кожа.

Доверете се на нашия професионализъм, потвърден от множество клиенти за пръскане за комари

Естествен репелент против комари

Credit: Getty Images

Заключение

Естествените репеленти против комари могат да бъдат ефективна и безопасна алтернатива на химическите инсектициди. Използвайки естествени репеленти, можем да контролираме популациите на комари, като същевременно минимизираме отрицателните ефекти върху околната среда и човешкото здраве. Следвайки тези прости съвети, можем да държим комарите настрана и да се наслаждаваме на открито, без да ни дразнят сърбящите ухапвания.

Обадете се СЕГА!