loader image
Ефективен контрол на кърлежите за вашия двор и градина

Ефективен контрол на кърлежите за вашия двор и градина

Кърлежите са малки вредители, които могат да причинят големи проблеми. Тези паразити се хранят с кръвта на бозайници, включително хора, и могат да пренасят сериозни заболявания като лаймска болест, петниста треска от Скалистите планини и др. Кърлежите обикновено се срещат на открито, като дворове и градини, където могат да се прикрепят към домашни любимци и хора. Един от най-добрите начини да защитите вашето семейство и домашни любимци от болести, пренасяни от кърлежи, е чрез прилагане на ефективни стратегии за контрол на кърлежите във вашия двор и градина. В тази статия ще разгледаме различни методи за контрол на кърлежите за вашия двор и градина, включително химически и естествени разтвори, и ще предложим съвети как да създадете открито пространство без кърлежи.

Ефективен контрол на кърлежите за вашия двор и градина

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите и тяхното поведение

Преди да се потопим в методите за контрол на кърлежите, е важно да разберем поведението на кърлежите. Кърлежите виреят в топла и влажна среда и обикновено се срещат в гористи или тревисти райони. Те са привлечени от своите домакини от въглероден диоксид, телесна топлина и движение. След като кърлежът се захване за гостоприемник, той ще се храни няколко дни, преди да се отдели и да падне.

Кърлежите имат жизнен цикъл, който включва четири етапа: яйце, ларва, нимфа и възрастен. Всеки етап изисква кръвно хранене, за да премине към следващия етап. Докато възрастните кърлежи могат да оцелеят до една година без хранене, нимфите се нуждаят от хранене на всеки няколко месеца, което ги прави по-склонни да предават болести на хората.

Химически методи за борба с кърлежите

Химическите методи за борба с кърлежите са ефективни при унищожаването на кърлежи и предотвратяването им да заразят вашия двор и градина. Въпреки това, те могат да бъдат вредни за околната среда и също могат да представляват риск за домашни любимци и хора. Ето някои често срещани химически методи за борба с кърлежите:

 • Инсектициди: Инсектицидите могат да се пръскат върху растителност и тревисти площи, за да убият кърлежите. Важно е обаче да изберете продукт, който е безопасен за домашни любимци и хора, и да следвате внимателно инструкциите.
 • Нашийници срещу кърлежи: Нашийниците срещу кърлежи се носят от домашни любимци и отделят химикали, които отблъскват и убиват кърлежите. Те обаче може да не са ефективни за всички домашни любимци и могат да причинят дразнене на кожата.
 • Тръби за кърлежи: Тръбите за кърлежи съдържат памучни топки, третирани с перметрин, които мишките използват за материал за гнездене. Перметринът убива кърлежите, които се хранят с мишките, намалявайки общата популация на кърлежи във вашия двор.

Естествени методи за контрол на кърлежите

Ако се притеснявате от използването на химикали във вашия двор и градина, има няколко естествени метода за борба с кърлежите, които можете да опитате. Въпреки че може да не са толкова ефективни като химическите методи, те са по-безопасни за околната среда и не представляват риск за домашни любимци и хора. Ето някои естествени методи за борба с кърлежите:

 • Диатомит: Диатомичната пръст е естествен прах, който може да се поръси върху тревисти площи и растителност, за да убие кърлежи. Действа като дехидратира кърлежите и ги кара да умрат.
 • Кедрово масло: Кедровото масло е естествен репелент, който може да се напръска върху растителност и дрехи за отблъскване на кърлежи. Той е безопасен за домашни любимци и хора, но може да се наложи да се прилага често.
 • Озеленяване: Озеленяването на вашия двор и градина може да помогне за намаляване на популацията от кърлежи. Подстригвайте тревата си късо окосена и премахвайте всички храсти или остатъци, където кърлежите могат да се скрият.
Ефективен контрол на кърлежите за вашия двор и градина

Credit: Getty Images

Съвети за създаване на открито пространство без кърлежи

В допълнение към прилагането на методи за контрол на кърлежите, има няколко други стъпки, които можете да предприемете, за да създадете открито пространство без кърлежи. Ето няколко съвета:

 • Проверявайте редовно за кърлежи: След като сте прекарали време на открито, проверете себе си, членовете на вашето семейство и домашните любимци за кърлежи. Ако намерите кърлеж, незабавно го отстранете с пинсета.
 • Носете защитно облекло: Когато прекарвате време на открито, носете дълги ръкави и панталони и пъхайте панталоните си в чорапите или ботушите. Това може да помогне за предотвратяване на прикрепването на кърлежите към кожата ви.
 • Използвайте репеленти: В допълнение към естествените репеленти за кърлежи, споменати по-рано, има и няколко химически репеленти, които могат да бъдат ефективни. Потърсете продукти, които съдържат DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт.
 • Създайте бариера: Създаването на физическа бариера около вашия двор или градина също може да помогне за предотвратяване на навлизането на кърлежи. Използвайте ограда или друга бариера, за да предпазите дивите животни, които могат да носят кърлежи.
 • Поддържайте двора си подреден: Редовно косете моравата си и подрязвайте всяка обрасла растителност. Това може да помогне за намаляване на популацията от кърлежи във вашия двор.

Ако се нуждаете от услугата пръскане против кърлежи, прегледайте подробна информация

Ефективен контрол на кърлежите за вашия двор и градина

Credit: Getty Images

Заключение

Кърлежите са сериозен проблем за всеки, който прекарва време на открито, особено в гористи или тревисти райони. Прилагането на ефективни стратегии за контрол на кърлежите във вашия двор и градина може да помогне за защитата на вашето семейство и домашни любимци от болести, пренасяни от кърлежи. Независимо дали избирате химически или естествени методи за борба с кърлежите, важно е да следвате внимателно инструкциите и да сте наясно с потенциалните рискове. Като вземете необходимите предпазни мерки, можете да се насладите на открито пространство без кърлежи през целия сезон.

Обадете се СЕГА!