loader image
Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за добитък и домашни любимци.

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за добитък и домашни любимци.

Кърлежите са кръвосмучещи паразити, които се срещат в повечето части на света. Те се хранят с кръвта на хора, животни и птици. Кърлежите са преносители на различни заболявания, включително лаймска болест, петниста треска от Скалистите планини и енцефалит, пренасян от кърлежи, които могат да бъдат вредни както за хората, така и за животните. В допълнение към вредното им въздействие върху хората, кърлежите могат да причинят значителни щети и на добитъка и домашните любимци. Те могат да причинят анемия, да пренесат болести и да причинят дразнене и дискомфорт. Контрол на кърлежи за добитък и домашни любимци. е от съществено значение за предотвратяване на тези проблеми.

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи при добитък и домашни любимци

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите и техния жизнен цикъл

За да контролирате ефективно кърлежите, е важно да разберете техния жизнен цикъл. Кърлежите преминават през четири етапа на развитие: яйце, ларва, нимфа и възрастен. Всеки етап изисква кръвно хранене, за да завърши своето развитие.

Кърлежите са най-активни през топло време, обикновено през пролетните и летните месеци. Те могат да бъдат намерени във висока трева, храсти и гористи местности. Кърлежите се прикрепват към своите домакини, където могат да останат няколко дни, за да се хранят с кръв.

Идентифициране на кърлежи и техните заплахи за добитъка и домашните любимци

Има няколко вида кърлежи, които могат да бъдат намерени в добитъка и домашните любимци. Някои от най-често срещаните видове кърлежи включват американски кучешки кърлеж, чернокрак кърлеж и кърлеж самотна звезда. Всеки вид има свои уникални характеристики, но всички кърлежи представляват заплаха за добитъка и домашните любимци.

Кърлежите могат да пренасят широк спектър от болести на добитъка и домашните любимци. Тези заболявания могат да причинят значителна вреда на животните, включително анемия, парализа и дори смърт. Някои от най-честите заболявания, предавани от кърлежи, включват лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини, ерлихиоза и анаплазмоза.

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи при добитък и домашни любимци

Credit: Getty Images

Предотвратяване на заразяване с кърлежи при добитък и домашни любимци

Предотвратяването на заразяване с кърлежи е най-добрият начин за защита на добитъка и домашните любимци от болести, пренасяни от кърлежи. Има няколко стъпки, които могат да бъдат предприети за предотвратяване на заразяване с кърлежи, включително:

 • Подстригвайте тревата и растителността, за да намалите местообитанието на кърлежите.
 • Използвайте продукти против кърлежи, като спрейове, нашийници и препарати за петна.
 • Редовно подстригвайте домашни любимци и добитък, за да премахнете кърлежите.
 • Ежедневно проверявайте домашните любимци и добитъка за кърлежи, особено след прекарване на време на открито.
 • Използвайте продукти за борба с кърлежите върху добитъка, като натопи, спрейове и поливания.
 • Обмислете използването на методи за биологичен контрол, като нематоди, за контрол на популациите от кърлежи.

  Третиране на заразяване с кърлежи при добитък и домашни любимци

Ако вашият добитък или домашни любимци са заразени с кърлежи, незабавното лечение е от съществено значение за предотвратяване на болести, пренасяни от кърлежи. Лечението обикновено включва използването на инсектициди за унищожаване на кърлежите. Има няколко вида инсектициди, които могат да се използват за лечение на заразяване с кърлежи, включително:

 • Пиретрини: Тези инсектициди се извличат от хризантеми и са безопасни за употреба върху домашни любимци и добитък.
 • Органофосфати: Тези инсектициди са по-мощни от пиретрините и се използват при тежки зарази с кърлежи.
 • IGRs (регулатори на растежа на насекомите): Тези инсектициди действат, като нарушават жизнения цикъл на кърлежите, предотвратявайки развитието им във възрастни.
 • Амитраз: Този инсектицид се използва при тежки зарази с кърлежи при добитък и кучета.
 • Фипронил: Този инсектицид се използва за лечение на кърлежи при домашни любимци и осигурява дълготрайна защита срещу заразяване с кърлежи.

Защитете себе си, семейството и други чрез ефективно отстраняване на кърлежи от тревни площи и дворове. Прочетете повече информация тук

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи при добитък и домашни любимци

Credit: Getty Images

Заключение:

Контролът на кърлежите при добитък и домашни любимци е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на болести, пренасяни от кърлежи, и за осигуряване на здравето и благосъстоянието на животните. Разбирането на жизнения цикъл и поведението на кърлежите, идентифицирането на видовете кърлежи и прилагането на ефективни мерки за превенция и лечение са критични стъпки за контролиране на заразяването с кърлежи в добитъка и домашните любимци. Като вземат тези мерки, собствениците на домашни любимци и животни могат да помогнат за защитата на животните си от вредните ефекти на болестите, пренасяни от кърлежи, и да гарантират, че животните им водят здравословен и щастлив живот.

Обадете се СЕГА!