loader image
Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за дома и на закрито

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за дома и на закрито

Кърлежите са досадни малки насекоми, които се хранят с кръвта на хора и животни. Те могат да бъдат намерени в различни среди, включително гори, тревисти площи и дори вътре в домовете. Кърлежите са не само дразнещи, но и пренасят различни заболявания, като лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и ерлихиоза. Ето защо контрол на кърлежи за дома и на закрито е от съществено значение за осигуряване на безопасността и благосъстоянието на вашето семейство и домашни любимци. В това изчерпателно ръководство ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за контрола на кърлежите в дома и на закрито. Ще разгледаме подробно следните теми:

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за дома и на закрито

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите и тяхното поведение

Преди да се потопим в методите за контрол на кърлежите, важно е да разберем поведението и местообитанието на кърлежите. Кърлежите са паякообразни, които принадлежат към същото семейство като паяците и скорпионите. Те обикновено се срещат в гористи местности, тревисти полета и храсти. Кърлежите се хранят с кръвта на животни и хора, като са най-активни през топлите месеци на годината.

Кърлежите се прикрепят към гостоприемника, като вкарват устата си в кожата. Те могат да останат прикрепени няколко дни, докато се хранят. Кърлежите могат да бъдат носители на различни заболявания, като лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и ерлихиоза. Ето защо е изключително важно да предотвратите влизането на кърлежи в дома си и да контролирате популацията им на закрито.

Идентифициране на заразяване с кърлежи в дома ви

Първата стъпка в контрола на кърлежите в дома и на закрито е да се определи дали има зараза. Кърлежите могат да влязат в домовете, като качат домашни любимци или хора на автостоп. Те могат също да влязат през отворени прозорци, врати или пукнатини в стените. Ето някои признаци на заразяване с кърлежи:

 • Домашни любимци, които се драскат или хапят прекомерно.
 • Намиране на кърлежи върху вашите домашни любимци, постелки или дрехи.
 • Намиране на кърлежи върху мебели, завеси или килими
 • Виждане на малки, тъмни петна, които приличат на пипер или маково семе (които всъщност са кърлежи)

Предотвратяване на заразяване с кърлежи в дома ви

Предотвратяването на заразяване с кърлежи е най-ефективният начин за контролиране на популацията им в затворени помещения. Ето няколко съвета за предотвратяване на влизането на кърлежи в дома ви:

 • Поддържайте двора си чист и добре поддържан. Отстранете листата, високата трева и храстите, които са привлекателни за кърлежите.
 • Създайте бариера около двора си. Използвайте 3 фута широка бариера от дървени стърготини или чакъл между вашия двор и всякакви залесени площи.
 • Пазете вашите домашни любимци без кърлежи. Използвайте нашийници против кърлежи, спрейове или ежемесечно превантивно лечение. Редовно проверявайте вашите домашни любимци за кърлежи и незабавно отстранявайте всички кърлежи.
 • Огледайте себе си и членовете на семейството за кърлежи след прекарване на време на открито. Вземете душ и се преоблечете с чисти дрехи веднага щом влезете.
 • Запечатайте всякакви пукнатини или отвори в екстериора на вашия дом. Кърлежите могат да влязат през малки пукнатини или пролуки, така че ги запечатайте с уплътнител или лепило за атмосферни влияния.
 • Използвайте репелент срещу кърлежи. Нанесете репелент срещу кърлежи върху кожата, дрехите и обувките си, преди да прекарате време на открито.
Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за дома и на закрито

Credit: Getty Images

Естествени средства за борба с кърлежите за дома и на закрито

Ако предпочитате естествени средства за защита пред химически пестициди, ето някои естествени методи за борба с кърлежите за дома и на закрито:

 • Диатомит: Разпръснете диатомит в области, където има вероятност да се намерят кърлежи, като например под мебели, по дъските и в пукнатини и пукнатини. Диатомичната пръст е естествено вещество, което изсушава екзоскелета на кърлежа, което го кара да умре.
 • Етерични масла: Етеричните масла, като лавандула, лимон и евкалипт, са естествени репеленти срещу кърлежи. Смесете няколко капки етерично масло с вода в спрей бутилка и напръскайте около дома си, като обръщате внимание на местата, където е вероятно да се скрият кърлежите.
 • Кедрови стърготини: Поставете кедрови стърготини на места, където има вероятност да се намерят кърлежи, като например под мебели или покрай первази. Силният аромат на кедрово дърво отблъсква кърлежите, като им пречи да влязат в дома ви.
 • Нематоди: Нематодите са микроскопични червеи, които се хранят с кърлежи и други насекоми. Те могат да бъдат приложени във вашия двор за контрол на популацията от кърлежи. Нематодите са безопасен и естествен начин за борба с кърлежите без използване на вредни химикали.

Химически методи за борба с кърлежи за дома и на закрито

Химическите методи за борба с кърлежите често са по-ефективни от естествените средства. Ето някои химически методи за борба с кърлежите за дома и на закрито:

 • Спрейове против кърлежи: Спрейовете против кърлежи могат да се прилагат върху вашия двор, дом и домашни любимци, за да убиват и отблъскват кърлежи. Спрейовете против кърлежи съдържат химикали като пиретрини, които са токсични за кърлежите, но безопасни за домашни любимци и хора, когато се използват според указанията.
 • Бомби от кърлежи: Бомбите от кърлежи отделят мъгла от инсектицид във въздуха, убивайки кърлежи и други насекоми. Бомби от кърлежи могат да се използват на закрито за контрол на популацията от кърлежи.
 • Нашийници срещу кърлежи: Нашийниците съдържат химикали, които отблъскват кърлежите и ги убиват при контакт. Нашийниците срещу кърлежи могат да се носят от домашни любимци, за да предотвратят прилепването на кърлежите.
 • Препарати за кърлежи: Препаратите за кърлежи са концентрирани разтвори на химикали, които се разреждат с вода и се нанасят върху козината на вашия домашен любимец. Потапянията срещу кърлежи убиват кърлежи и предотвратяват заразяване за няколко седмици.

Наемане на професионална служба за контрол на кърлежи

Ако имате сериозно заразяване с кърлежи или предпочитате да не използвате химикали, може да обмислите да наемете професионална служба за контрол на кърлежи. Професионалните служби за борба с кърлежите използват различни методи, включително естествени и химически обработки, за контролиране на популацията от кърлежи. Те също така разполагат с опит и оборудване за локализиране и премахване на скривалища на кърлежи.

Изчерпателно ръководство за контрол на кърлежи за дома и на закрито

Credit: Getty Images

Премахването на кърлежи изисква добра подготовка и качествени препарати. Ние сме водеща фирма за пръскане против кърлежи.

Заключение

Кърлежите са често срещан проблем, който може да причини сериозни здравословни проблеми. Контролът на кърлежите у дома и на закрито е от съществено значение за защита на вашето семейство и домашни любимци. Чрез разбиране на поведението на кърлежите, идентифициране на нашествия и предприемане на превантивни мерки, вие можете да контролирате популацията от кърлежи в и около дома си. Естествените лекарства, химическите лечения и професионалните услуги за борба с кърлежите са ефективни начини за борба с кърлежите. Не забравяйте винаги да следвате инструкциите за химическите продукти и да се консултирате с професионалист, ако имате сериозно заразяване с кърлежи. С правилен контрол на кърлежите можете да се насладите на открито, без да се притеснявате за болести, пренасяни от кърлежи.

Обадете се СЕГА!