loader image
Инструменти за премахване на кърлежи: Изчерпателно ръководство за безопасно премахване на кърлежи

Инструменти за премахване на кърлежи: Изчерпателно ръководство за безопасно премахване на кърлежи

Кърлежите са досадни паразити, които могат да причинят редица здравословни проблеми при хора и животни. Те обикновено се срещат в гористи и тревисти райони и се прикрепват към своя гостоприемник, като се хранят с кръвта му в продължение на няколко дни. Ако вие или вашият домашен любимец сте били ухапани от кърлеж, важно е да го отстраните възможно най-скоро, за да намалите риска от инфекция. В това ръководство ще разгледаме инструментите за премахване на кърлежи, техните функции и как да ги използвате правилно за безопасно и ефективно премахване на кърлежи.

Инструменти за премахване на кърлежи: Изчерпателно ръководство за безопасно премахване на кърлежи

Credit: Getty Images

Защо е важно да премахваме кърлежите?

Кърлежите могат да предават различни заболявания на хора и животни, включително лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и ерлихиоза. Симптомите на болестите, пренасяни от кърлежи, могат да варират, но могат да включват треска, главоболие, мускулни болки и обриви. В тежки случаи болестите, пренасяни от кърлежи, могат да причинят дългосрочни здравословни проблеми. Ето защо е важно да премахнете кърлежите възможно най-скоро, за да намалите риска от инфекция.

Видове инструменти за премахване на кърлежи

На пазара има няколко вида инструменти за премахване на кърлежи. Всеки инструмент е предназначен за премахване на кърлежи по различен начин. Някои от най-често срещаните видове инструменти за премахване на кърлежи включват:

 • Пинцети за кърлежи
 • Препарати за отстраняване на кърлежи
 • Отбележете ключове
 • Отбележете карти
 • Куки за кърлежи

Пинцети за кърлежи

Пинцетите за кърлежи са популярен инструмент за отстраняване на кърлежи. Те са предназначени да захванат тялото на кърлежа близо до кожата и да позволят лесно отстраняване. Пинцетите за кърлежи се предлагат в различни размери и стилове. Някои пинсети за кърлежи имат заострен край, докато други имат плосък край. Когато използвате пинсети за кърлежи, важно е да хванете кърлежа възможно най-близо до кожата и да го издърпате право нагоре с постоянен, равномерен натиск.

Препарати за отстраняване на кърлежи

Уредите за премахване на кърлежи са друг популярен инструмент за премахване на кърлежи. Те обикновено са направени от пластмаса или метал и имат жлеб или прорез за захващане на тялото на кърлежа. За да използвате инструмент за отстраняване на кърлежи, поставете жлеба или процепа около тялото на кърлежа и завъртете инструмента, докато кърлежът бъде отстранен. Средствата за премахване на кърлежи са предназначени да премахват кърлежа без да го притискат, което може да намали риска от инфекция.

Отбележете ключове

Ключовете за кърлежи са по-нов тип инструмент за премахване на кърлежи. Те са малки, плоски устройства, които са предназначени да се поберат в джоб или на ключодържател. Ключовете за кърлежи са изработени от пластмаса или метал и имат прорез за захващане на тялото на кърлежа. За да използвате ключ за кърлеж, поставете прореза около тялото на кърлежа и завъртете инструмента, докато кърлежът бъде отстранен. Ключовете за кърлежи са предназначени да премахват кърлежа без да го притискат, което може да намали риска от инфекция.

Отбележете карти

Картите с кърлежи са друг вид инструмент за премахване на кърлежи. Те са малки устройства с размер на кредитна карта, които са предназначени да се поберат в портфейл или чанта. Картите с кърлежи имат прорез или слот за хващане на тялото на кърлежа. За да използвате карта с кърлеж, поставете жлеба или процепа около тялото на кърлежа и издърпайте нагоре с постоянен, равномерен натиск. Картите за кърлежи са предназначени да премахват кърлежа без да го притискат, което може да намали риска от инфекция.

Инструменти за премахване на кърлежи: Изчерпателно ръководство за безопасно премахване на кърлежи

Credit: Getty Images

Куки за кърлежи

Кукичките за кърлежи са вид инструмент за премахване на кърлежи, който е предназначен да завърти и повдигне кърлежа от кожата. Куките за кърлежи обикновено са направени от пластмаса или метал и имат извит край за закачане на тялото на кърлежа. За да използвате кука за кърлежи, поставете извития край около тялото на кърлежа и завъртете инструмента, докато кърлежът бъде изваден. Куките за кърлежи са предназначени да отстраняват кърлежа без да го притискат, което може да намали риска от инфекция.

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на инструмент за премахване на кърлежи

Когато избирате инструмент за премахване на кърлежи, трябва да имате предвид няколко фактора. Те включват:

 • Ефективност: Инструментът трябва да може да отстрани кърлежа напълно, без да оставя никакви части от тялото на кърлежа.
 • Безопасност: Инструментът трябва да е проектиран да премахва кърлежа без да го притиска, което може да намали риска от инфекция.
 • Лесна употреба: Инструментът трябва да е лесен за използване и не трябва да изисква специални умения или обучение.
 • Издръжливост: Инструментът трябва да бъде изработен от висококачествени материали, които могат да издържат на многократна употреба.
 • Размер и преносимост: Инструментът трябва да е малък и преносим, за да може лесно да го носите със себе си при дейности на открито.
 • Цена: Инструментът трябва да е достъпен и да осигурява добра стойност за парите.

Как да използвате инструмент за премахване на кърлежи

Използването на инструмент за премахване на кърлежи е относително лесно. Ето общите стъпки за използване на инструмент за премахване на кърлежи:

 • Намерете кърлежа върху кожата си или върху кожата на вашия домашен любимец.
 • Изберете инструмент за отстраняване на кърлежи, който е подходящ за размера на кърлежа.
 • Поставете инструмента възможно най-близо до кожата и хванете тялото на кърлежа.
 • Издърпайте кърлежа право нагоре с постоянен и равномерен натиск. Не усуквайте и не дръпвайте кърлежа, тъй като това може да доведе до отчупване на устата на кърлежа и оставане в кожата.
 • След като кърлежът бъде отстранен, почистете мястото със сапун и вода или спирт.
 • Изхвърлете кърлежа, като го изхвърлите в тоалетната или го поставите в запечатан контейнер.
 • Наблюдавайте мястото на ухапване за признаци на инфекция или алергична реакция.

Съвети за предотвратяване на ухапвания от кърлежи

Въпреки че инструментите за премахване на кърлежи са от съществено значение за премахването на кърлежи, винаги е по-добре да предотвратите ухапвания от кърлежи на първо място. Ето няколко съвета за предотвратяване на ухапвания от кърлежи:

 • Носете ризи и панталони с дълги ръкави, когато сте на открито.
 • Използвайте репелент против насекоми, който съдържа DEET или пикаридин.
 • Проверете себе си и вашите домашни любимци за кърлежи след прекарване на време на открито.
 • Поддържайте двора си добре поддържан и свободен от висока трева и храсти.
 • Използвайте репелент срещу кърлежи върху вашите домашни любимци.
 • Избягвайте ходенето през гористи и тревисти площи по време на пиковия сезон на кърлежите.

Нашата фирма има огромен опит в обработване на къщи, вили и всякакви външни и вътрешни помещения и терени, така че можете да сте сигурни, че ще получите най-добрата услуга за унищожаване на кърлежи

Инструменти за премахване на кърлежи: Изчерпателно ръководство за безопасно премахване на кърлежи

Credit: Getty Images

Заключение

В заключение, инструментите за премахване на кърлежи са основен инструмент за всеки, който прекарва времето си на открито. Независимо дали сте на туризъм, къмпинг или просто се наслаждавате на разходка в парка, важно е да сте подготвени за ухапвания от кърлежи. Като изберете правилния инструмент за премахване на кърлежи и го използвате правилно, можете безопасно и ефективно да премахнете кърлежите и да намалите риска от инфекция. Не забравяйте също така да вземете превантивни мерки, за да избегнете ухапвания от кърлежи, и винаги наблюдавайте местата на ухапване за признаци на инфекция или алергична реакция. С правилните инструменти и знания можете да останете в безопасност и здрави, докато се наслаждавате на страхотната природа.

Обадете се СЕГА!