loader image
Как да се отървете от бълхите в килима? Стъпка по стъпка

Как да се отървете от бълхите в килима?

Бълхите са малки насекоми, които се хранят с кръвта на хора и животни, причинявайки сърбеж, дразнене и дори предаване на болести. Те също могат да бъдат неудобство в дома ви, особено ако заразят вашия килим. За щастие има много начини как да се отървете от бълхите в килима си. В тази статия ще разгледаме различни методи и техники за елиминиране на тези досадни насекоми и предотвратяване на връщането им.

Как да се отървете от бълхите в килима? Стъпка по стъпка

Credit: Getty Images

Стъпка 1: Идентифицирайте проблема

Първата стъпка да се отървете от бълхите във вашия килим е да идентифицирате проблема. Можете да направите това, като потърсите признаци на бълхи, като мръсотия от бълхи, малки кафяви или черни петънца или истински бълхи, които скачат наоколо. Друг начин да определите дали имате бълхи е да ходите по килима си с бели чорапи. Ако видите малки черни петна по чорапите си, това вероятно са изпражнения от бълхи.

Стъпка 2: Вакуумирайте старателно килима си

Следващата стъпка е старателното вакуумиране на вашия килим, което може да помогне за премахване на възрастни бълхи, яйца и ларви от влакната на вашия килим. Започнете с прахосмукачка на засегнатите области, като например местата, където сте забелязали бълхи или мръсотия от бълхи. Не забравяйте да почистите с прахосмукачка дъските и всички пукнатини или цепнатини в килима или подовата настилка. Също така не забравяйте да изхвърлите вакуумната торбичка или кутия след прахосмукачка, тъй като бълхите могат да избягат от тях.

Стъпка 3: Използвайте прах или спрей против бълхи

След прахосмукачка нанесете прах или спрей против бълхи върху вашия килим. Прахът против бълхи е фин прах, който съдържа инсектициди, които убиват бълхи, докато спреят против бълхи съдържа течен инсектицид, който можете да напръскате директно върху вашия килим. Не забравяйте да изберете продукт, който е специално предназначен за използване върху килими, и следвайте инструкциите внимателно. Нанесете праха или спрея на тънък, равномерен слой върху вашия килим, като обърнете специално внимание на зоните, където сте забелязали бълхи или мръсотия от бълхи. Оставете продукта да престои върху вашия килим за няколко часа или както е препоръчано от производителя, преди да го почистите с прахосмукачка.

Стъпка 4: Използвайте уред за почистване с пара

Почистването с пара е друг ефективен начин да се отървете от бълхите във вашия килим. Високата температура на парата може да убие бълхите, яйцата и ларвите, а също така може да премахне всякаква мръсотия и отломки, които може да са дом за бълхите. Ако нямате парочистачка, можете да наемете такава или да наемете професионалист, който да почисти с пара вашия килим.

Как да се отървете от бълхите в килима? Стъпка по стъпка

Credit: Getty Images

Стъпка 5: Използвайте естествени средства, за да се отървете от бълхи в килима:

Ако предпочитате естествени средства пред химически обработки, има няколко опции, които могат да ви помогнат да се отървете от бълхите в килима. Ето някои природни средства, които можете да опитате:

1. Диатомит: фин прах, направен от вкаменени останки от морски фитопланктон, който може да убива бълхи, като ги дехидратира. Безопасен е за използване около домашни любимци и хора.

2. Етерични масла: Етеричните масла от лавандула, мента и евкалипт могат да отблъснат бълхите и да накарат дома ви да мирише страхотно. Просто добавете няколко капки в бутилка със спрей, пълна с вода, и напръскайте килима си.

3. Сол: Естествен дехидратиращ агент, който може да помогне да убиете бълхите във вашия килим. Просто поръсете обилно количество сол върху килима си и го оставете да престои 1-2 дни, преди да го почистите с прахосмукачка.

4. Боракс: естествен минерал, който може да се използва за убиване на бълхи във вашия килим. Просто го поръсете върху килима си и го оставете да престои няколко часа, преди да го почистите с прахосмукачка.

5. Лимонена вода: Лимоновата вода може да отблъсне бълхите и също така да помогне за дезодорирането на вашия килим. Просто нарежете лимон и го сварете във вода за няколко минути. Оставете да изстине, след това изсипете сместа в бутилка със спрей и напръскайте килима си.

Стъпка 6: Предотвратете бъдещи зарази

След като успешно елиминирате бълхите от вашия килим, важно е да предприемете стъпки за предотвратяване на бъдещи зарази. Един от начините да направите това е редовно да почиствате килима и подовата настилка с прахосмукачка, за да премахнете всякаква мръсотия или отломки, които могат да привлекат бълхи. Можете също така да използвате спрей или прах против бълхи, за да предпазите бълхите. Друга възможност е да третирате вашите домашни любимци с превантивен продукт срещу бълхи, като месечно лекарство против бълхи или нашийник против бълхи. Поддържането на вашите домашни любимци чисти и поддържани също може да помогне за предотвратяване на заразяването на дома ви с бълхи.

Как да се отървете от бълхите в килима? Стъпка по стъпка

Credit: Getty Images

Заключение

Да се отървете от бълхите във вашия килим може да бъде предизвикателна задача, но не е невъзможна. Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете да премахнете бълхите и да предотвратите бъдещи зарази. С малко усилия и постоянство можете да се насладите на дом без бълхи.

Не се колебайте да се свържете с нас днес за спрей против бълхи

Обадете се СЕГА!