loader image
Как да се предпазим от бълхи: Борба с бълхи за дома

Как да се предпазите от бълхи: Борба с бълхи за дома

Бълхите са малки насекоми, които смучат кръв, което причинява дискомфорт на хората и домашните любимци. Те са известни със своята издръжливост и бърза скорост на възпроизвеждане, което прави решаващо незабавното справяне с заразата. В тази статия ще обсъдим как да се предпазим от бълхи.

Поведение на бълхите

Бълхите са привлечени от топлина, движение и въглероден диоксид, което прави домашните любимци и хората тяхна основна цел. Те използват острите си усти, за да пробият кожата и да се хранят с кръв. Бълхите могат да скачат до 100 пъти над дължината на тялото си, което ги прави трудни за улавяне или убиване. Те процъфтяват във влажни зони и топла, влажна среда, което обяснява защо са разпространени през лятото.

Как да се предпазите от бълхи: Борба с бълхи за дома

Credit: Getty Images

Как да се предпазите от бълхи: Борба с бълхи за дома

1. Вакуумирайте редовно

Прахосмукачката е един от най-ефективните и основни начини да се отървете от бълхите. Обърнете специално внимание на килимите, килимите и мебелите, които са обичайни скривалища за бълхи и техните яйца. Прахосмукачката премахва не само бълхите и техните яйца, но и органичната материя, с която се хранят ларвите. След прахосмукачка незабавно изхвърлете вакуумната торбичка или почистете вакуумната кутия, за да предотвратите бягството на бълхите.

2. Почистване на килими и тапицерия с пара

Почистването с пара може да помогне за убиването на бълхите и техните яйца, както и за премахване на органични вещества и други остатъци. Следвайте инструкциите на производителя и използвайте настройка на висока температура, за да сте сигурни, че топлината убива бълхите. Оставете килима или тапицерията да изсъхнат напълно след почистване, за да избегнете появата на мухъл или плесен и помагате за предотвратяване на бълхи.

3. Изпере спално бельо и бельо

Убийте бълхите и техните яйца, като изперете цялото спално бельо, спално бельо и постелки за домашни любимци в гореща вода. Използвайте настройка на висока температура и добавете малко количество оцет или лимонов сок, за да помогнете за премахване на замърсяванията от бълхи и дезодориране. Ако заразата е тежка, изхвърлете силно заразените постелки и бельо и ги сменете с нови.

4. Използвайте бомби против бълхи или мъгла

Убийте бълхите и техните яйца на големи площи или при тежки зарази с бомби против бълхи или мъгла. Тези продукти отделят мъгла от инсектицид, която прониква дълбоко в килими, мебели и други труднодостъпни места. Следвайте внимателно инструкциите на производителя и евакуирайте хората и домашните любимци от третираната зона за препоръчаното време.

5. Използвайте капани за бълхи

Капаните се използват и за борба с бълхи у дома. Уловете бълхи безопасно и ефективно с капани за бълхи. Тези капани използват лепкави подложки или светлина, за да привлекат бълхите и да ги уловят. Поставете капана близо до леглото на вашия домашен любимец или на места, където бълхите са най-активни.

Как да се предпазите от бълхи: Борба с бълхи за дома

Credit: Getty Images

6. Къпете вашите домашни любимци

Бълхите често са насочени към домашни любимци, така че се отървете от бълхите по козината им, като ги изкъпете с шампоан против бълхи. Използвайте шампоан, който е специално предназначен за домашни любимци и следвайте внимателно инструкциите на производителя. След това срешете козината на вашия домашен любимец с гребен против бълхи, за да отстраните всички останали бълхи и техните яйца.

7. Използвайте етерични масла

Естествени репеленти срещу бълхи като етерични масла от лавандула, мента и евкалипт могат да се използват в спрей против бълхи „Направи си сам“. Добавете няколко капки от тези масла в бутилка със спрей с вода и напръскайте разтвора около дома, леглата на домашни любимци и мебелите, за да отблъснете бълхите.

8. Използвайте диатомична пръст

Убийте бълхите, като изсушите техните екзоскелети с диатомитна пръст, естествен, нетоксичен прах, направен от вкаменени диатомеи. Поръсете тънък слой диатомит за хранителни цели в зони, където бълхите са най-активни, като постелки за домашни любимци, килими и мебели.

9. Използвайте нематоди

Намалете популацията от бълхи във вашия двор или градина чрез прилагане на нематоди, микроскопични червеи, които се хранят с бълхи и други насекоми. Тези червеи са безопасни за домашни любимци и хора и могат да бъдат закупени в градински магазини или онлайн. Следвайте инструкциите на производителя за прилагане на нематоди.

10. Използвайте растения против бълхи

Отблъснете бълхите с растения като розмарин, босилек и котешка трева. Натрошете листата на тези растения и ги смесете с вода, за да направите спрей, след което го нанесете върху леглото и мебелите на вашия домашен любимец, за да предотвратите появата на бълхи.

11. Наемете професионален унищожител

Помислете за наемане на лицензиран професионалист, ако имате сериозно заразяване с бълхи, което не можете да контролирате сами. Професионален унищожител може безопасно и ефективно да третира вашия дом и двор от бълхи, като използва специализирано оборудване и техники и да помогне за предотвратяване на бълхи.

Доверете се на една от водещите фирми в град София за унищожаване на бълхи

Как да се предпазите от бълхи: Борба с бълхи за дома

Credit: Getty Images

Важно е да се отбележи, че някои методи може да работят по-добре за някои хора или ситуации от други и може да е необходима комбинация от методи, за да се отървете напълно от бълхите. Освен това е важно да се обърне внимание на основната причина за заразяването с бълхи, като например да лекувате вашите домашни любимци и да предотвратите бъдещи заразявания чрез редовно почистване на дома и двора.

Обадете се СЕГА!