loader image
Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито: изчерпателно ръководство

Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито: изчерпателно ръководство

Кърлежите са често срещан проблем за хората, които обичат да прекарват времето си на открито, особено в райони с висока трева или гористи местности. Тези досадни малки буболечки могат не само да бъдат досадни, но и да пренасят болести като лаймска болест и петниста треска на Скалистите планини. Ако планирате поход, къмпинг или друга дейност на открито, важно е да вземете мерки, за да предотвратите попадането на кърлежи върху дрехите ви. В това ръководство ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за това Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито от избора на правилното облекло до използването на репелент против насекоми и други.

Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Разбиране на тикове

Преди да се потопим в спецификата на това как да се предпазим от кърлежи по външните дрехи, нека първо да разгледаме какво представляват кърлежите, защо са проблем, къде се намират и какви болести могат да пренесат.

Какво представляват кърлежите?

Кърлежите са малки, кръвосмучещи паякообразни, които са роднини на паяците. Те се хранят с кръвта на бозайници, птици и влечуги. Има над 850 вида кърлежи по целия свят и те могат да варират по размер от малки като маково зърно до големи колкото гроздово зърно.

Защо кърлежите са проблем?

Кърлежите са проблем поради няколко причини. Първо, те могат да бъдат неудобство, когато се прикрепят към кожата или дрехите ви. Второ, те могат да пренасят болести като Лаймска болест и петниста треска на Скалистите планини. Трето, кърлежите са трудни за откриване и премахване, което може да доведе до забавено диагностициране и лечение на болести, пренасяни от кърлежи.

Къде се намират кърлежи?

Кърлежите се срещат по целия свят, но най-често се срещат в гористи местности, висока трева и храсти. Те могат да бъдат намерени и в градски паркове, градини и дворове. Кърлежите са най-активни през пролетните и летните месеци, но могат да бъдат активни през цялата година в по-топъл климат.

Какви заболявания могат да пренасят кърлежите?

Кърлежите могат да предават различни болести на хора и животни, включително:

 • Лаймска болест
 • Петниста треска на Скалистите планини
 • Ерлихиоза
 • Анаплазмоза
 • Бабезиоза
 • Туларемия
 • вирус Powassan

  Тези заболявания могат да имат сериозни последици за здравето, ако не се лекуват, така че е важно да се вземат мерки за предотвратяване на ухапвания от кърлежи.

Как кърлежите попадат върху дрехите ви

Кърлежите могат лесно да се покатерят по дрехите ви, докато сте на туризъм, на къмпинг или се занимавате с други дейности на открито. Разбирането как кърлежите усещат гостоприемниците и как се катерят по дрехите може да ви помогне да предприемете стъпки за предотвратяване на ухапвания от кърлежи.

Как се чувстват хостове

Кърлежите използват процес, наречен „questing“, за да намерят хост. Те се изкачват до върха на стръкче трева или друга растителност и изпъват предните си крака, чакайки гостоприемникът да мине покрай тях. Когато гостоприемникът влезе в контакт с кърлежа, той бързо се катери върху дрехите или кожата на гостоприемника.

Как кърлежите се катерят по дрехите

Кърлежите не могат да скачат или летят, но могат да изпълзят върху дрехите ви от трева, храсти или друга растителност. Те също могат да се покатерят по обувките и панталоните ви, ако не са пъхнати в чорапите или ботушите ви. След като стигнат до дрехите ви, те ще продължат да пълзят, докато намерят открита кожа за ухапване.

Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Кога кърлежите са най-активни?

Кърлежите са най-активни през пролетните и летните месеци, когато времето е топло и влажно. Някои видове кърлежи обаче могат да бъдат активни целогодишно в по-топъл климат. Кърлежите също са по-активни през определени часове от деня, като рано сутрин и късно следобед.

Избор на облекло, устойчиво на кърлежи

Един от най-добрите начини да предотвратите попадането на кърлежи върху дрехите ви е да изберете дрехи, които са устойчиви на кърлежи. Ето някои неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате облекло, устойчиво на кърлежи:

Какво да търсите при дрехите, устойчиви на кърлежи

 • Плътно изтъкан плат: Кърлежите не могат да захапят плътно изтъкан плат, така че потърсете дрехи, които имат стегнато тъкане.
 • Светли дрехи: Светлите дрехи улесняват разпознаването на кърлежите.
 • Дълги ръкави и панталони: Носенето на дълги ръкави и панталони може да помогне за намаляване на количеството открита кожа, където кърлежите могат да хапят.
 • Висока яка: Високата яка може да предпази врата ви от ухапвания от кърлежи.
 • Ластик на маншетите: Ластикът на маншетите на панталоните и ръкавите може да предпази кърлежите от пълзене по дрехите ви.

Най-добрите материали за облекло, устойчиво на кърлежи

Някои материали отблъскват кърлежите по-добре от други. Ето някои материали, които трябва да търсите, когато избирате облекло, устойчиво на кърлежи:

 • Синтетични материали: Синтетичните материали като полиестер, найлон и спандекс са по-малко привлекателни за кърлежите от естествените материали.
 • Дрехи, третирани с перметрин: Перметринът е синтетичен инсектицид, който обикновено се използва за третиране на дрехи за устойчивост на кърлежи. Когато се прилага върху дрехи, перметринът може да убие кърлежите при контакт и може да осигури защита срещу кърлежи за няколко пранета.

Как да третирате дрехите с репелент срещу кърлежи

Ако не искате да купувате дрехи, третирани с перметрин, можете да третирате собствените си дрехи с репелент срещу кърлежи. Ето как:

 • Купете спрей с перметрин, предназначен за дрехи.
 • Закачете дрехите си навън.
 • Напръскайте дрехите с перметринов спрей, като следвате инструкциите на етикета.
 • Оставете облеклото да изсъхне напълно, преди да го облечете.

Използване на репелент за насекоми върху дрехи

В допълнение към дрехите, устойчиви на кърлежи, можете да използвате и репелент против насекоми, за да предотвратите попадането на кърлежи върху дрехите ви. Ето какво трябва да знаете:

Какви репеленти за насекоми работят най-добре върху дрехите?

Не всички репеленти за насекоми са ефективни при отблъскване на кърлежи. Потърсете репеленти против насекоми, които съдържат една от следните активни съставки:

 • DEET: DEET е обикновен репелент срещу насекоми, който е ефективен срещу кърлежи. Потърсете концентрация на DEET от поне 20%.
 • Picaridin: Picaridin е по-нов репелент за насекоми, който е ефективен и срещу кърлежи. Търсете концентрация от поне 20%.
 • Масло от лимонов евкалипт: Маслото от лимонов евкалипт е естествен репелент срещу насекоми, който е ефективен срещу кърлежи. Търсете концентрация от поне 30%.

Как да нанесете репелент за насекоми върху дрехите

За да приложите репелент срещу насекоми върху дрехите си, изпълнете следните стъпки:

 • Напръскайте репелента за насекоми върху дрехите си, като се фокусирате върху зоните, които е най-вероятно да влязат в контакт с кърлежи.
 • Оставете облеклото да изсъхне напълно, преди да го облечете
 • Нанасяйте отново репелента за насекоми на всеки 6-8 часа или по-често, ако се потите силно или се намокрите.

Други съвети за предотвратяване на кърлежи

В допълнение към устойчивото на кърлежи облекло и репелента за насекоми има няколко други неща, които можете да направите, за да предотвратите попадането на кърлежи върху дрехите ви:

 • Пъхнете панталоните си в чорапите или ботушите си: Пъхването на панталоните в чорапите или ботушите може да помогне за предотвратяване на пълзенето на кърлежите по краката ви.
 • Носете шапка: Носенето на шапка може да ви помогне да защитите главата и врата си от ухапвания от кърлежи.
 • Останете на маркирани пътеки: Когато се разхождате или се разхождате в гористи местности, останете на маркирани пътеки, за да избегнете контакт с заразена с кърлежи растителност.
 • Проверете се за кърлежи: След като сте прекарали време на открито, проверете себе си, децата си и домашните си любимци за кърлежи. Кърлежите могат да бъдат трудни за забелязване, така че не забравяйте да проверите местата, където обичат да се крият, като например зад ушите, под мишниците и в областта на слабините.

Как да премахнете кърлеж от дрехите

Ако откриете кърлеж върху дрехите си, важно е да го отстраните възможно най-бързо. Ето как:

 • Използвайте чифт пинсети, за да хванете кърлежа възможно най-близо до кожата.
 • Издърпайте кърлежа направо с постоянен и равномерен натиск.
 • Измийте мястото със сапун и вода и нанесете антисептичен крем върху ухапването.
 • Наблюдавайте ухапването за признаци на инфекция или заболяване и се свържете с Вашия лекар, ако почувствате някакви симптоми.

Доверете се на водеща фирма в град София за премахване на кърлежи

Как да се предпазите от кърлежи по дрехите на открито: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Заключение

Кърлежите могат да бъдат сериозен проблем за любителите на открито, но с правилното облекло и репелент за насекоми можете да намалите риска от ухапване от кърлежи. Не забравяйте да изберете устойчиво на кърлежи облекло, да нанесете репелент за насекоми върху дрехите си и да вземете други предпазни мерки, за да предотвратите попадането на кърлежи върху дрехите ви. Ако откриете кърлеж върху дрехите си, не забравяйте да го отстраните незабавно и наблюдавайте ухапването за признаци на инфекция или заболяване. Като следвате тези съвети, можете да се насладите на чудесното на открито, без да се тревожите за кърлежи.

Обадете се СЕГА!