loader image
най-добрите начини да се отървете от плъховете: изчерпателно ръководство

Най-добрите начини да се отървете от плъхове: изчерпателно ръководство

Плъховете са често срещани домашни вредители, които могат да причинят значителни щети и да представляват риск за здравето. Тези гризачи са носители на различни заболявания, включително салмонелоза, лептоспироза и хантавирус. Те също могат да повредят имуществото ви, като гризат дърво, пластмаса и дори електрически проводници. Ето защо е изключително важно да се отървете от плъховете веднага щом ги забележите. В това изчерпателно ръководство ще обсъдим най-добрите начини да се отървете от плъховете и да ги държите далеч от дома си.

Най-добрите начини да се отървете от плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Идентифицирайте признаците на заразяване с плъхове

Преди да започнете какъвто и да е метод за елиминиране на плъхове, трябва да определите дали имате плъхове в дома си. Внимавайте за следните знаци:

 • Изпражненията на плъхове: Те са малки, тъмни и заострени и обикновено се намират в кухнята, близо до източници на храна и вода.
 • Следи от гризане: Плъховете обичат да дъвчат дърво, пластмаса и електрически проводници, оставяйки видими следи от гризане.
 • Следи от мазнина: Плъховете имат мазна козина, която оставя следи от мазнина по стените и подовете.
 • Странни звуци: Ако чуете дращене, гризане или тичане от стените или таваните, може да имате плъхове.
 • Гнезда: Плъховете правят гнезда от нарязана хартия, плат и други меки материали. Внимавайте за тях в тавани, мазета и места за обхождане.

Предпазни мерки

Най-добрият начин да се отървете от плъховете е да им попречите да влязат в дома ви на първо място. Ето някои превантивни мерки, които можете да предприемете:

 • Запечатайте всички пролуки и пукнатини: Плъховете могат да се промъкнат през малки отвори, така че запечатайте всички пролуки и пукнатини в основите, стените и покрива на вашия дом.
 • Поддържайте дома си чист: Плъховете са привлечени от храна, вода и подслон. Поддържайте дома си чист, особено кухнята, и съхранявайте храната в херметически затворени контейнери.
 • Поддържайте двора си чист: Плъховете обичат безпорядъка, така че поддържайте двора си чист и подреден. Отстранете всички остатъци и съхранявайте дърва за огрев на поне 18 инча от земята.
 • Подрязвайте дървета и храсти: Плъховете могат да използват дървета и храсти като мост, за да влязат в дома ви. Подрежете всички клони, които докосват вашия покрив или стени.
 • Използвайте устойчиви на плъхове контейнери: Съхранявайте боклука в устойчиви на плъхове контейнери с плътно затварящи се капаци.
Най-добрите начини да се отървете от плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Направи си сам методи за елиминиране на плъхове

Ако имате нашествие от плъхове, може да опитате някои методи за елиминиране на плъхове „направи си сам“, преди да се обадите на професионалист. Ето някои ефективни методи:

 • Капани: Капаните са евтини и ефективни. Поставете ги близо до зони за активност на плъхове със стръв като фъстъчено масло или сирене.
 • Капани за лепило: Капаните за лепило са друга евтина опция. Поставете ги в близост до зоните на активност на плъхове и ги изхвърлете, след като хванете плъх.
 • Електронни капани: Електронните капани са хуманни и ефективни. Те използват шок с високо напрежение, за да убият мигновено плъхове.
 • Отровни примамки: Отровните примамки са ефективни, но могат да бъдат опасни за деца и домашни любимци. Използвайте ги като последна мярка и ги поставяйте само в зони с активност на плъхове.
 • Ултразвукови устройства: Ултразвуковите устройства излъчват високи звуци, които трябва да отблъскват плъхове. Въпреки това, няма научни доказателства, че те работят.

Професионални методи за елиминиране на плъхове

Ако вашето заразяване с плъхове е тежко или ако сте опитвали методи „направи си сам“ без успех, време е да се обадите на професионалист. Ето някои професионални методи за елиминиране на плъхове:

 1. Унищожаване: Унищожаването включва използването на химически пестициди за убиване на плъхове. Този метод е ефективен, но може да бъде опасен за човешкото здраве и околната среда.
 2. Улавяне и отстраняване: Улавянето и отстраняването включва поставяне на капани и улавяне на плъхове. След това плъховете се отстраняват от дома ви и се пускат другаде.
 3. Интегрирано управление на вредителите (IPM): IPM е цялостен подход, който включва множество методи за елиминиране на плъхове. Това включва идентифициране и елиминиране на входните точки на плъхове, използване на станции за стръв и капани и поддържане на чиста среда за предотвратяване на бъдещи зарази.

Наемане на професионална услуга за унищожаване на плъхове

Ако решите да наемете професионална услуга за премахване на плъхове, ето някои неща, които трябва да имате предвид:

 • Опит: Изберете услуга с опит в елиминирането на плъхове.
 • Лицензи и сертификати: Уверете се, че услугата е лицензирана и сертифицирана за използване на пестициди.
 • Използвани методи: Попитайте сервиза за техните методи и се уверете, че използват безопасни и ефективни методи.
 • Гаранция: Изберете сервиз, който предлага гаранция за работата си.
 • Цена: Вземете оферти от множество услуги и изберете една, която предлага разумна цена.

Защитете дома си от плъхове

След като елиминирате плъховете от дома си, важно е да защитите дома си от плъхове, за да предотвратите бъдещи зарази. Ето няколко начина да защитите дома си от плъхове:

 • Запечатайте всички празнини и пукнатини: Проверете дома си за всякакви пропуски или пукнатини и ги запечатайте с уплътнител или стоманена вата.
 • Инсталирайте устройства за почистване на врати: Инсталирайте устройства за почистване на врати на всички външни врати, за да предотвратите влизането на плъхове.
 • Използвайте телена мрежа: Използвайте телена мрежа, за да покриете вентилационни и други отвори.
  Подрязвайте дървета и храсти: Дръжте дърветата и храстите подрязани, за да попречите на плъховете да ги използват като мост към вашия дом.
 • Съхранявайте храната правилно: Съхранявайте храната в херметически затворени контейнери и незабавно почиствайте разливите и трохите.

Превент Пест Контрол е една от водещите фирми в София за ДДД услуги. Не се колебайте да се свържете с нас, ако търсите унищожаване на плъхове

Най-добрите начини да се отървете от плъхове: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Заключение

Плъховете са често срещан домашен вредител, който може да причини значителни щети и да представлява риск за здравето. За да се отървете от плъховете, важно е да идентифицирате признаците на нашествие и да вземете превантивни мерки. Методите „направи си сам“ като щракащи капани, лепилни капани и електронни капани могат да бъдат ефективни, но професионални услуги за елиминиране на плъхове може да са необходими при тежки зарази. След като елиминирате плъховете, обезопасете дома си, за да предотвратите бъдещи зарази. С тези най-добри начини да се отървете от плъховете можете да защитите дома си от тези досадни гризачи.

Обадете се СЕГА!