loader image
Най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората: Дръжте кърлежите настрана

Най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората: Дръжте кърлежите настрана

Известно е, че кърлежите са носители на различни заболявания, като лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и бабезиоза. Ето защо е от съществено значение да се предпазите от кърлежи, когато се впускате в райони, където е известно, че те обитават. Най-добрият начин да направите това е да използвате репелент срещу кърлежи, който е ефективен срещу кърлежи. В тази статия ще обсъдим най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората.

Най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората: Дръжте кърлежите настрана

Credit: Getty Images

Видове репеленти срещу кърлежи

На пазара се предлагат различни видове репеленти срещу кърлежи. Те включват:

 • Репеленти на базата на DEET
 • Репеленти на основата на пикаридин
 • Репеленти на базата на перметрин
 • Естествени репеленти

  Репеленти на базата на DEET

DEET (N, N-диетил-мета-толуамид) е една от най-разпространените активни съставки в репелентите срещу кърлежи. Той е ефективен при отблъскване не само на кърлежи, но и на комари и други хапещи насекоми. Базираните на DEET репеленти се предлагат в концентрации, вариращи от 5% до 100%. Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-дълготрайна е защитата.

Един от най-добрите репеленти за кърлежи на основата на DEET е първокласният репелент за насекоми на Sawyer Products с 20% Picaridin. Той е ефективен при отблъскване на кърлежи, комари и други хапещи насекоми до 12 часа.

Друг ефективен репелент на базата на DEET за кърлежи е Repel 100 Insect Repellent. Съдържа 98,11% DEET и осигурява до 10 часа защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми.

Репеленти на основата на пикаридин

Пикаридинът е синтетично съединение, което е подобно на естественото съединение пиперин, намерено в растенията черен пипер. Той е ефективен при отблъскване на кърлежи, комари и други хапещи насекоми. Репелентите на основата на пикаридин се предлагат в концентрации, вариращи от 5% до 20%.

Един от най-добрите репеленти за кърлежи на основата на пикаридин е 8-часовият репелент за насекоми Natrapel. Съдържа 20% пикаридин и осигурява до 8 часа защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми.

Друг ефективен репелент на основата на пикаридин за кърлежи е репелентът за насекоми Premium Products Sawyer с 20% пикаридин. Осигурява до 14 часа защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми.

Репеленти на базата на перметрин

Перметринът е синтетичен инсектицид, който е ефективен при отблъскване и убиване на кърлежи, комари и други хапещи насекоми. Репелентите на базата на перметрин не се прилагат директно върху кожата, а се използват за третиране на дрехи, екипировка и друго оборудване на открито.

Един от най-добрите репеленти на базата на перметрин за кърлежи е перметриновият репелент за насекоми на Sawyer Products. Може да се използва за третиране на дрехи, палатки, спални чували и други съоръжения за открито. Веднъж нанесен, осигурява до 6 седмици защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми.

Естествени репеленти

Естествените репеленти срещу кърлежи са направени от растителни съставки и се считат за по-безопасни за хората и околната среда. Те обаче не са толкова ефективни, колкото синтетичните репеленти и може да се наложи да се прилагат отново по-често.

Един от най-добрите естествени репеленти срещу кърлежи за хората е репелентът против насекоми Repel на растителна основа, лимон и евкалипт. Направено е от масло от лимонов евкалипт и осигурява до 6 часа защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми.

Друг ефективен естествен репелент срещу кърлежи е Wondercide Outdoor Pest Control Spray. Направен е от естествени съставки като кедрово масло и осигурява до 4 часа защита срещу кърлежи, комари и други хапещи насекоми. Може да се пръска директно върху дрехи, кожа и външно оборудване.

Най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората: Дръжте кърлежите настрана

Credit: Getty Images

Други естествени репеленти за кърлежи включват:

 • Смес от лимонов сок и вода
 • Етерични масла като лавандула, мента и цитронела
 • масло от нийм

Съвети за използване на репеленти срещу кърлежи

Ето няколко съвета за ефективно използване на репеленти срещу кърлежи:

 • Прочетете етикета: Не забравяйте да прочетете етикета на репелента за кърлежи, преди да го използвате. Следвайте внимателно инструкциите и не използвайте повече от препоръчаното количество.
 • Нанесете върху откритата кожа: Нанесете репелента за кърлежи върху цялата открита кожа. Не забравяйте да го нанесете върху области като врата, ръцете, краката и глезените.
 • Нанесете повторно, ако е необходимо: Репелентите против кърлежи трябва да се нанесат отново, както е указано на етикета. Не забравяйте да нанесете отново репелента, ако се потите силно, плувате или се намокрите.
 • Използвайте с други методи за защита: Използвайте репеленти срещу кърлежи заедно с други методи за защита, като носене на дрехи с дълги ръкави, панталони, пъхнати в чорапи и избягване на гористи или храсти места.
Най-добрите репеленти срещу кърлежи за хората: Дръжте кърлежите настрана

Credit: Getty Images

От Превент Пест Контрол ще се погрижим за пръскане против кърлежи

Заключение

Кърлежите могат да бъдат сериозен риск за здравето, но използването на най-добрите репеленти срещу кърлежи за хора може да ви помогне да се предпазите. Базираните на DEET, базирани на пикаридин, базирани на перметрин и естествени репеленти са ефективни при отблъскването на кърлежи. Не забравяйте да прочетете етикета и да следвате внимателно инструкциите, за да сте сигурни, че използвате репелента правилно. Не забравяйте да използвате и други методи за защита, за да избегнете ухапвания от кърлежи. Бъдете в безопасност и се наслаждавайте на времето си на открито!

Обадете се СЕГА!