loader image
Най-доброто ръководство за Направи си сам методи за контрол на плъхове

Най-доброто ръководство за Направи си сам методи за контрол на плъхове

Плъховете могат да бъдат неудобство във всяко домакинство или собственост. Известно е, че причиняват щети на домовете, замърсяват храната и разпространяват болести. Въпреки че професионалните услуги за борба с вредителите могат ефективно да премахнат нашествията от плъхове, те могат да бъдат скъпи. Направи си сам методи за контрол на плъхове могат да бъдат рентабилно решение за собствениците на жилища, които искат да се отърват от плъховете сами.

В това ръководство ще обсъдим различни методи за борба с плъхове „направи си сам“, които можете да използвате, за да контролирате популациите на плъхове във вашия дом. От идентифициране на заразяване с плъхове до прилагане на методи за контрол на плъхове, ние ще покрием всичко, което трябва да знаете за методите за контрол на плъхове „направи си сам“.

Най-доброто ръководство за Направи си сам методи за контрол на плъхове

Credit: Getty Images

Идентифициране на заразяване с плъхове

Първата стъпка в контролирането на популациите от плъхове във вашия дом е да определите дали има заразяване с плъхове. Ето някои често срещани признаци на заразяване с плъхове:

 • Изпражнения на плъхове: Изпражненията на плъхове са малки, тъмни и с форма на топчета. Те обикновено се намират в райони, където е известно, че плъховете пътуват или гнездят.
 • Нагризани предмети: Плъховете имат силни зъби, които използват, за да гризат предмети като дърво, пластмаса и жици. Проверете за следи от прохапване по предмети като мебели, стени и кабели.
 • Следи от мазнина: Плъховете имат мазна козина, която оставя следи от мазнина върху повърхностите, по които пътуват. Потърсете мазни петна по стените и пода.
 • Странни звуци: Плъховете обикновено са активни през нощта и може да чуете звуци от драскане или гризане, идващи от стени или тавани.

Ако забележите някой от тези признаци, най-вероятно имате плъхове.

Предотвратяване на заразяване с плъхове

Предотвратяването на заразяване с плъхове е най-добрият начин да контролирате популациите на плъхове във вашия дом. Ето някои превантивни мерки, които можете да предприемете:

 • Запечатайте входни точки: Плъховете могат да влязат в дома ви през малки пукнатини и дупки. Запечатайте всички входни точки, като пролуки в стени, вентилационни отвори и тръби.
 • Поддържайте дома си чист: Плъховете са привлечени от храна и боклук. Поддържайте дома си чист и изхвърляйте редовно боклука.
 • Съхранявайте храните правилно: Съхранявайте храните в херметически затворени контейнери и ги дръжте на пода.
 • Подстригване на растителност: Плъховете могат да използват обрасла растителност като скривалище. Подстрижете растителността около дома си, за да намалите скривалищата за плъхове.
 • Дръжте домашните любимци далеч: Плъховете могат да бъдат привлечени от храна за домашни любимци. Съхранявайте храната за домашни любимци в запечатани контейнери и далеч от места, където има вероятност да пътуват плъхове.

Прилагането на тези превантивни мерки може да помогне за намаляване на вероятността от заразяване с плъхове във вашия дом.

Направи си сам методи за контрол на плъхове

Ако вече имате нашествие от плъхове, можете да използвате методи за борба с плъхове „Направи си сам“, за да премахнете плъховете от дома си. Ето някои ефективни методи за борба с плъхове „Направи си сам“:

Капани

Капаните за плъхове са популярен метод за борба с плъхове „Направи си сам“. Има различни видове капани за плъхове, като капани за щракване, живи капани и лепилни капани. Капаните за плъхове са най-често използваните. Те работят като се затварят, когато плъх стъпи на спусъка.

отрова

Отровата за плъхове е друг ефективен метод за борба с плъхове „направи си сам“. Действа, като убива плъхове, когато погълнат отровата. Отровата за плъхове обаче може да бъде опасна за домашни любимци и деца, ако не се използва правилно.

Електронни репеленти за плъхове

Електронните репеленти за плъхове излъчват високочестотни звукови вълни, които плъховете намират за неприятни. Тези звукови вълни не се чуват от хора и домашни любимци.

Ментово масло

Маслото от мента е естествен репелент за плъхове. Плъховете не харесват силния аромат на ментовото масло и то може да се използва за възпиране на плъхове от влизане в дома ви.

Ултразвукови репеленти за плъхове

Ултразвуковите репеленти за плъхове излъчват високочестотни звукови вълни, които плъховете намират за неприятни.

Домашни репеленти за плъхове

Можете също да направите свои собствени репеленти за плъхове, като използвате домакински предмети като амоняк, оцет и лют червен пипер. Тези репеленти действат като създават неприятна среда за плъхове.

Уплътнител

Използването на уплътнител за затваряне на малки входни точки може да помогне за предотвратяване на влизането на плъхове в дома ви.

Направи си сам отрова за плъхове

Ако предпочитате по-естествен подход, можете да направите своя собствена отрова за плъхове, като използвате сода за хляб и захар. Смесете равни части сода за хляб и захар и поставете сместа на места, където има вероятност да пътуват плъхове. Захарта ще привлече плъхове, а содата бикарбонат ще ги убие.

Важно е да се отбележи, че някои методи за контрол на плъхове „направи си сам“ могат да бъдат опасни, ако не се използват правилно. Винаги следвайте инструкциите внимателно и вземете необходимите предпазни мерки, когато използвате продукти за борба с плъхове.

Как да използвате капани за плъхове

Капаните за плъхове са популярен метод за борба с плъхове „направи си сам“. Ето няколко съвета как да използвате ефективно капани за плъхове:

 • Поставете капани там, където има вероятност плъховете да пътуват: Плъховете обикновено пътуват покрай стени и в тъмни зони. Поставете капани по стените и в зони, където е известно, че плъховете пътуват.
 • Използвайте достатъчно капани: Използвайте множество капани, за да увеличите шансовете си да хванете плъхове. Използвайте поне шест капана за стая със среден размер.
 • Капани за стръв правилно: Използвайте стръв, която е привлекателна за плъхове, като фъстъчено масло, бекон или сирене. Поставете малко количество стръв върху спусъка на капана.
 • Проверявайте редовно капаните: Проверявайте капаните всеки ден и изхвърляйте мъртвите плъхове правилно.
 • Носете ръкавици: Носете ръкавици, когато боравите с капани за плъхове, за да избегнете контакт с урина или изпражнения на плъхове.
Най-доброто ръководство за Направи си сам методи за контрол на плъхове

Credit: Getty Images

Как да използвате отрова за плъхове

Отровата за плъхове е ефективен метод за борба с плъхове „направи си сам“, но може да бъде опасна, ако не се използва правилно. Ето няколко съвета как безопасно да използвате отрова за плъхове:

 • Изберете правилната отрова: Има различни видове отрова за плъхове като антикоагуланти и остри токсиканти. Антикоагулантите действат, като предотвратяват съсирването на кръвта, докато острите токсични вещества действат, като причиняват незабавна смърт. Изберете вида отрова, който най-добре отговаря на вашите нужди.
 • Следвайте инструкциите внимателно: Винаги четете и следвайте инструкциите внимателно, когато използвате отрова за плъхове. Използвайте препоръчаното количество отрова и я поставете на места, където има вероятност да пътуват плъхове.
 • Пазете отровата далеч от деца и домашни любимци: Отровата за плъхове може да бъде опасна за деца и домашни любимци. Поставете отровата на места, недостъпни за деца и домашни любимци.
 • Изхвърлете мъртвите плъхове правилно: Изхвърлете мъртвите плъхове правилно, за да избегнете контакт с урина или изпражнения на плъх.

Кога да се обадите на професионалист

Направи си сам методите за борба с плъхове могат да бъдат ефективни, но има моменти, когато е най-добре да се обадите на професионална служба за борба с вредителите. Ето някои ситуации, когато е най-добре да се обадите на професионалист:

 • Тежки опаразитявания: Ако имате тежко опаразитяване с плъхове, може да е трудно да го премахнете с помощта на методи „Направи си сам“. Професионална служба за борба с вредителите може ефективно да елиминира големи популации от плъхове.
 • Опасни места: Ако плъховете са на места, които са опасни или трудно достъпни, като тавани или места за обхождане, може би е най-добре да се обадите на професионалист.
 • Здравни опасения: Плъховете могат да пренасят болести, които могат да бъдат вредни за хората. Ако имате опасения за здравето, най-добре е да се обадите на професионалист, който да премахне заразата.
 • Липса на успех: Ако сте опитвали методи за борба с плъхове „направи си сам“ без успех, може би е време да се обадите на професионална служба за борба с вредителите.

Предлагаме безопасно третиране на всякакви площи, за да се отървете от гризачите

Най-доброто ръководство за Направи си сам методи за контрол на плъхове

Credit: Getty Images

Заключение

В заключение, методите за борба с плъхове „направи си сам“ могат да бъдат ефективно решение за собствениците на жилища, които искат да контролират популациите на плъхове в домовете си. Превантивните мерки като запечатване на входните точки и поддържане на домовете чисти могат да помогнат за намаляване на вероятността от заразяване с плъхове. Направи си сам методите за контрол на плъхове като капани за плъхове и отрова за плъхове също могат да бъдат ефективни, но е важно да следвате внимателно инструкциите и да вземете необходимите предпазни мерки, когато използвате тези методи. Като превантивна мярка могат да се използват и домашни репеленти срещу плъхове.

Ако методите за борба с плъхове „Направи си сам“ не са успешни или ако има сериозно заразяване, може би е най-добре да се обадите на професионална служба за борба с вредителите. Във всеки случай е важно да се предприемат действия за премахване на нашествията от плъхове възможно най-скоро, за да се предотвратят щети на имущество и потенциални рискове за здравето.

Обадете се СЕГА!