loader image
Най-доброто ръководство за Профилактика срещу кърлежи за кучета и котки

Най-доброто ръководство за предотвратяване на кърлежи при кучета и котки

Кърлежите са често срещан проблем за кучетата и котките, особено през топлите месеци. Тези паразити могат да пренасят редица заболявания, включително лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и парализа от кърлежи. Предотвратяването на ухапвания от кърлежи е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на вашите домашни любимци. В това ръководство ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за Профилактика срещу кърлежи за кучета и котки, от идентифицирането на кърлежи до избора на правилните методи за превенция.

Най-доброто ръководство за предотвратяване на кърлежи при кучета и котки

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите

Кърлежите са малки паякообразни, които се хранят с кръвта на животни, включително кучета и котки. Най-често се срещат в гористи местности, но могат да бъдат намерени и в тревисти полета и дори в собствения ви двор. Кърлежите могат да предадат редица заболявания на вашите домашни любимци, така че е важно да предприемете стъпки, за да предотвратите ухапването им.

Идентифициране на кърлежи

Кърлежите могат да бъдат трудни за забелязване, особено ако вашият домашен любимец има гъста козина. Все пак има няколко неща, за които можете да внимавате. Кърлежите са малки, кръгли и тъмни на цвят. Обикновено се намират по главата, шията и ушите на кучета и котки, но могат да бъдат открити и по други части на тялото. Ако подозирате, че вашият домашен любимец има кърлеж, важно е да го отстраните възможно най-скоро.

Болести, пренасяни от кърлежи

Кърлежите могат да предадат редица заболявания на вашите домашни любимци, включително лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и парализа от кърлежи. Лаймската болест е най-разпространената болест, пренасяна от кърлежи в Съединените щати, и може да причини редица симптоми, включително треска, болки в ставите и умора. Петниста треска от Скалистите планини е по-рядко срещана, но може да бъде по-тежка, причинявайки симптоми като треска, главоболие и мускулни болки. Парализата от кърлежи е рядко, но сериозно състояние, което може да причини парализа и дори смърт.

Методи за предотвратяване на кърлежи

Има няколко различни метода за предотвратяване на кърлежи за кучета и котки. Те включват:

Лекарства за предотвратяване на кърлежи

Лекарствата за предотвратяване на кърлежи се предлагат в различни форми, включително локално лечение, перорални лекарства и нашийници. Тези лекарства действат, като убиват кърлежите при контакт или ги предпазват от ухапване на първо място. Някои популярни лекарства за предотвратяване на кърлежи за кучета и котки включват Frontline, NexGard и Seresto.

Домашни средства за предотвратяване на кърлежи

Има и редица домашни средства, които могат да ви помогнат да предотвратите ухапването на вашите домашни любимци от кърлежи. Те включват използването на етерични масла, като лавандула или мента, като естествен репелент срещу кърлежи. Важно е обаче да се отбележи, че не всички домашни средства са безопасни за домашни любимци, а някои дори може да са токсични. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да използвате каквито и да било домашни средства за вашите домашни любимци.

Предотвратяване на кърлежи Екологични мерки

Друг важен аспект от предотвратяването на кърлежи е поддържането на околната среда чиста и подредена. Кърлежите са привлечени от висока трева и храсти, така че поддържането на двора ви окосен и чист от отломки може да им помогне да предотвратите влизането им в двора ви. Можете също да използвате тръбички за кърлежи, които съдържат обработени памучни топки, които мишките използват за гнездене. Когато мишките вземат памучните топки обратно в гнездата си, кърлежите върху мишките се излагат на третирането и се убиват.

Най-доброто ръководство за предотвратяване на кърлежи при кучета и котки

Credit: Getty Images

Ваксини срещу кърлежи

Има ваксини и за някои болести, пренасяни от кърлежи, като лаймска болест. Тези ваксини действат, като стимулират имунната система на вашия домашен любимец да се бори с болестта, ако бъде ухапан от заразен кърлеж. Въпреки това, не всички болести, пренасяни от кърлежи, имат налични ваксини, така че е важно да използвате други методи за превенция в допълнение към ваксинацията.

Премахване на кърлежи

Ако откриете кърлеж върху вашия домашен любимец, важно е да го отстраните възможно най-скоро, за да намалите риска от предаване на болестта. За да премахнете кърлеж, използвайте чифт пинсети с фини връхчета, за да хванете кърлежа възможно най-близо до кожата. Внимателно дръпнете нагоре с постоянен натиск, като внимавате да не усучете или смачкате кърлежа. След като извадите кърлежа, почистете мястото със спирт или сапун и вода.

Съвети за Профилактика срещу кърлежи за кучета и котки

В допълнение към използването на лекарства и ваксини за предотвратяване на кърлежи, има няколко други стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите ухапването на вашите домашни любимци от кърлежи. Те включват:

Проверявайте редовно вашите домашни любимци

Една от най-важните стъпки за предотвратяване на кърлежи е редовното проверяване на вашите домашни любимци за кърлежи. Това е особено важно, ако вашият домашен любимец прекарва много време на открито или в гористи местности. Проверете цялото тяло на вашите домашни любимци, като обърнете особено внимание на главата, шията и ушите им. Ако намерите кърлеж, незабавно го отстранете.

Къпане на вашите домашни любимци

Редовното къпане също може да помогне за предотвратяване на ухапването на вашите домашни любимци от кърлежи. Използвайте шампоан, предназначен да отблъсква кърлежи и други паразити. Не забравяйте да изплакнете старателно козината на вашите домашни любимци, за да сте сигурни, че целият шампоан е отстранен.

Поддържаме дома ви чист

Кърлежите могат да влязат в дома ви по вашите домашни любимци или по дрехите ви. Поддържането на дома ви чист и свободен от бъркотия може да помогне за предотвратяване на установяването на кърлежи във вашата среда. Почиствайте редовно с прахосмукачка, особено на места, където вашите домашни любимци прекарват много време.

Превент Пест Контрол предлага услугата обработка срещу кърлежи на дворове и паркови площи.

Най-доброто ръководство за предотвратяване на кърлежи при кучета и котки

Credit: Getty Images

Заключение:

В заключение, профилактиката срещу кърлежи при кучета и котки е от решаващо значение за тяхното здраве и благополучие. Кърлежите могат да пренасят редица заболявания, някои от които могат да бъдат тежки и дори смъртоносни. За щастие има много налични ефективни методи за превенция, включително лекарства за предотвратяване на кърлежи, ваксини и мерки за опазване на околната среда. Редовната проверка на вашите домашни любимци за кърлежи, къпането им с шампоан против кърлежи и поддържането на дома ви чист също може да помогне за предотвратяване на ухапване от кърлежи. Предприемайки тези стъпки, можете да предпазите вашите домашни любимци и семейството си от болести, пренасяни от кърлежи.

Обадете се СЕГА!