loader image
Най-доброто ръководство за това как да запечатате дома си срещу плъхове

Най-доброто ръководство за това как да запечатате дома си срещу плъхове

Плъховете са нежелани гости във всеки дом. Тези досадни гризачи могат да разпространяват болести, да повредят имущество и да заразят храната. Уплътняването на дома ви срещу плъхове е най-ефективният начин да ги предпазите. В това изчерпателно ръководство ще обсъдим всичко, за което трябва да знаете това как да запечатате дома си срещу плъхове/

Най-доброто ръководство за това как да запечатате дома си срещу плъхове

Credit: Getty Images

Разбиране на поведението на плъховете

Преди да се потопим в подробностите за това как да запечатате дома си срещу плъхове, важно е да разберете поведението на плъховете. Плъховете са опортюнистични същества, които ще се възползват от всяка възможност да влязат в дома ви. Те са отлични катерачи, плувци и копачи, което ги прави лесни за намиране на път към дома ви. Плъховете също са нощни, което означава, че са най-активни през нощта. Те имат изострено обоняние и могат да открият храна от разстояние.

Защо плъховете нахлуват в домовете?

Плъховете нахлуват в домовете в търсене на храна, вода и подслон. Те са привлечени от домове, които осигуряват лесен достъп до тези нужди. Плъховете могат да се промъкнат през малки пролуки и дупки, което им улеснява влизането. Веднъж попаднали вътре, те могат да причинят големи щети на имуществото и да представляват риск за здравето на обитателите.

Намиране на входните точки

Първата стъпка в запечатването на вашия дом срещу плъхове е да идентифицирате техните входни точки. Проверете дома си за пропуски, дупки или пукнатини, които плъховете могат да използват, за да влязат. Проверете за пропуски около вратите, прозорците и вентилационните отвори. Освен това потърсете пропуски в покрива или основата. Можете да използвате фенерче и огледало, за да проверите труднодостъпните места.

Общи входни точки за плъхове

Плъховете могат да влязат в дома ви през няколко входни точки. Най-често срещаните входни точки включват:

  1. Пропуски около врати и прозорци
  2. Пукнатини в основата или стените
  3. Дупки в покрива
  4. Вентилационни отвори и тръби, които водят в дома
  5. Пропуски около комунални линии
  6. Комини и вентилационни отвори

Как да запечатате входни точки

След като идентифицирате входните точки, следващата стъпка е да ги запечатате. Използвайте уплътнител или уплътнител, за да запълните всякакви празнини или пукнатини в основата или стените. Инсталирайте лостове за почистване на вратите, за да уплътните празнини около вратите. Използвайте лепенки, за да уплътните пролуките около прозорците. Покрийте вентилационните отвори и тръбите с телена мрежа, за да предотвратите проникването на плъхове. Уплътнете празнините около комуналните линии с разширяваща се пяна. Използвайте капачка за комин, за да предотвратите влизането на плъхове през комина.

Най-доброто ръководство за това как да запечатате дома си срещу плъхове

Credit: Getty Images

Елиминиране на атрактанти

Запечатването на входните точки само по себе си може да не е достатъчно, за да предпазите плъховете от дома си. Също така трябва да елиминирате всички атрактанти, които може да привличат плъхове към дома ви. Ето няколко съвета за елиминиране на атрактанти:

Поддържане на безопасността на храната

Плъховете са привлечени от храна, така че запазването на безопасността на храната е от решаващо значение. Съхранявайте храната в херметически затворени контейнери и я дръжте на пода. Уверете се, че сте почистили незабавно всякакви разливи или трохи. Съхранявайте боклука в затворени контейнери и го изнасяйте редовно.

Премахване на водни източници

Плъховете се нуждаят от вода, за да оцелеят, така че елиминирането на източниците на вода може да помогне за възпирането им. Поправете всички течащи тръби или кранове. Уверете се, че поддържате купичките с вода за домашни любимци чисти и ги изпразвайте през нощта.

Премахване на безпорядък

Плъховете обичат да се крият в бъркотията, така че премахването на бъркотията може да помогне да направите дома си по-малко привлекателен за тях. Поддържайте местата за съхранение чисти и подредени и се отървете от всички ненужни вещи.

Почистване на отломки

Плъховете могат да използват отломки, за да строят гнезда, така че почистването на отломките може да помогне за възпирането им. Уверете се, че сте отстранили всякакви отпадъци от вашия двор, включително купчини листа, клони и други отпадъци от двора. Поддържайте двора си чист и подреден, за да обезсърчите плъховете да се заселят.

Използване на капани и репеленти

Запечатването на входните точки и елиминирането на атрактантите може да помогне много за предотвратяване на влизането на плъхове в дома ви. Въпреки това, ако вече имате проблем с плъхове, може да се наложи да използвате капани или репеленти, за да се отървете от тях.

Капани

Има няколко вида капани, които можете да използвате за улавяне на плъхове, включително щракащи капани, лепилни капани и живи капани. Капаните са най-разпространеният тип капан и са предназначени да убиват плъхове бързо. Лепилните капани са друг вариант, но не се препоръчват, тъй като могат да причинят бавна и болезнена смърт на плъхове. Живите капани са хуманна опция, която ви позволява да хващате и пускате плъхове другаде.

Репеленти

Има няколко вида репеленти, които можете да използвате за възпиране на плъхове, включително електронни репеленти, естествени репеленти и химически репеленти. Електронните репеленти излъчват високочестотни звукови вълни, които са неприятни за плъховете. Естествени репеленти, като ментово масло или нафталин, също могат да бъдат ефективни при възпирането на плъхове. Химически репеленти, като примамки за гризачи или отрови, трябва да се използват само в краен случай, тъй като могат да бъдат вредни за домашни любимци и деца.

Поддържане на дом, защитен от плъхове

След като сте запечатали дома си срещу плъхове и сте елиминирали атрактантите, от съществено значение е да поддържате дом защитен от плъхове. Редовната поддръжка и проверки могат да помогнат за предотвратяване на влизането на плъхове в дома ви. Ето няколко съвета за поддържане на защитен от плъхове дом:

Редовни прегледи

Извършвайте редовни проверки на дома си, за да проверите за нови входни точки или признаци на плъхове. Търсете изпражнения, следи от гризане и дупки.

Редовно почистване

Редовното почистване може да помогне за елиминирането на всякакви източници на храна или вода, които могат да привличат плъхове. Поддържайте дома си чист и подреден и почиствайте незабавно всякакви разливи или бъркотии.

Поддръжка на двора

Поддържайте двора си, като го поддържате чист и без отломки. Подрязвайте дървета и храсти, за да премахнете скривалищата за плъхове.

Най-доброто ръководство за това как да запечатате дома си срещу плъхове

Credit: Getty Images

Професионален контрол на вредителите

Ако имате сериозен проблем с плъхове, може да се наложи да се обадите на професионални служби за борба с вредителите. Професионалистът по контрол на вредителите може да идентифицира входни точки и да елиминира плъхове, като използва безопасни и ефективни методи.

Вашата удовлетвореност е наша основна мисия, затова прочетете повече информация за пръскане против плъхове

Заключение

Плъховете могат да бъдат неудобство и опасност за здравето, но запечатването на дома ви срещу плъхове може да ви помогне да ги предпазите. Като разберете поведението на плъховете, запечатате входните точки, елиминирате атрактантите и поддържате защитен от плъхове дом, можете да предотвратите влизането на плъхове в дома ви и причиняването на щети. Не забравяйте да извършвате редовни проверки и почистване, за да сте сигурни, че вашият дом остава свободен от плъхове.

Обадете се СЕГА!