loader image
Направи си сам борба с мухите: Ефективни начини да държите мухите далеч от дома си

Направи си сам борба с мухите: Ефективни начини да държите мухите далеч от дома си

Мухите са не само неудобство, но и опасност за здравето. Те могат да пренасят бактерии и вируси, които могат да причинят заболявания като диария, дизентерия и холера. Мухите са привлечени от разлагащи се органични вещества, боклук и животински отпадъци. Ако искате да поддържате дома си чист и свободен от мухи, трябва да вземете превантивни мерки за контрол на популацията им. В тази статия ще обсъдим ефективни методи за борба с мухите „Направи си сам“, които можете да използвате, за да държите мухите далеч от дома си.

Направи си сам борба с мухите: Ефективни начини да държите мухите далеч от дома си

Credit: Getty Images

Направи си сам начини за контрол на мухата:

Чистота

Първата стъпка в борбата с мухите е да поддържате дома си чист. Мухите са привлечени от мръсни и миризливи места, така че е от съществено значение да поддържате къщата си чиста и без остатъци от храна, боклук и други органични отпадъци. Ето няколко съвета за поддържане на чистотата:

 • Почиствайте кухнята си редовно и я пазете от остатъци от храна и разливи.
 • Изхвърляйте правилно боклука в запечатани контейнери и ги изнасяйте редовно.
 • Почистете отпадъците на вашия домашен любимец и ги изхвърлете незабавно.
 • Избършете повърхностите с оцет или лимонов сок, които са естествен репелент срещу мухи.
 • Използвайте прахосмукачка за редовно почистване на подове и килими.

Естествени репеленти срещу мухи

Естествените репеленти срещу мухи могат да бъдат ефективен начин да държите мухите далеч от дома си. Ето някои естествени репеленти, които можете да използвате:

 • Етерични масла: Етеричните масла като лавандула, евкалипт и мента могат да отблъскват мухите. Можете да използвате дифузер или да направите спрей, като смесите няколко капки етерично масло с вода и го напръскате в дома си.
 • Цитрус: Мухите не харесват миризмата на цитрусови плодове. Можете да поставите цитрусови кори около дома си, за да отблъснете мухите.
 • Билки: Билки като босилек, розмарин и мента могат да отблъснат мухите. Можете да ги засадите в градината си или да ги поставите в саксии около дома си.
Направи си сам борба с мухите: Ефективни начини да държите мухите далеч от дома си

Credit: Getty Images

Капани за мухи

Капаните за мухи са ефективен начин за улавяне и убиване на мухи. Ето някои видове капани за мухи, които можете да направите у дома:

 • Оцетен капан за мухи: Смесете ябълков оцет, захар и препарат за съдове в буркан. Мухите ще бъдат привлечени от оцета и захарта и ще се забият в препарата за съдове.
 • Лепкав капан за мухи: Можете да направите лепкав капан за мухи, като използвате хартия и мед. Нанесете тънък слой мед върху хартията и я закачете на места, където има мухи.
 • Капан за мухи с мляко и захар: Смесете мляко и захар в купа и ги оставете на места, където има мухи. Мухите ще бъдат привлечени от сместа и ще се удавят.

Екрани врати и прозорци

Инсталирането на мрежови врати и прозорци може да предотврати навлизането на мухи в дома ви. Уверете се, че екраните нямат дупки и разкъсвания. Можете също да използвате мрежести завеси, за да покриете отворени врати и прозорци.

Направи си сам спрей за мухи

Можете да направите спрей за мухи „направи си сам“, като използвате естествени съставки. Ето как:

 • Смесете две чаши вода, една чаша бял оцет и 10 капки етерично масло от евкалипт в спрей бутилка.
 • Напръскайте сместа в местата, където има мухи.

Fly Paper

Хартията за мухи е старомоден, но ефективен начин за улавяне на мухи. Можете да си купите хартия за мухи или да я направите у дома с помощта на хартия и лепкава субстанция като мед или сироп. Закачете хартията за мухи на места, където има мухи.

Професионален контрол на мухите

Ако горните методи не работят, може да се наложи да се обадите на професионална компания за борба с вредителите. Те ще използват химикали и други методи за контрол на популацията на мухи във вашия дом.

Унищожаването на мухи може да се окаже трудна задача, но не и за професионалистите като нас. Ние ще премахнем мухите ефективно и по напълно безопасен начин. Научете повече

Направи си сам борба с мухите: Ефективни начини да държите мухите далеч от дома си

Credit: Getty Images

Заключение

В заключение, мухите могат да бъдат неудобство и опасност за здравето, но има няколко метода за борба с мухите „Направи си сам“, които можете да използвате, за да ги държите далеч от дома си. Поддържането на дома ви чист, използването на естествени репеленти, правенето на капани за мухи, инсталирането на мрежи за врати и прозорци и използването на спрей за мухи „направи си сам“ са някои от ефективните начини за борба с мухите. Ако тези методи не работят, може да се наложи да потърсите професионални услуги за борба с мухите. Като вземете превантивни мерки и използвате тези методи „направи си сам“, можете да поддържате дома си чист и свободен от мухи.

Обадете се СЕГА!