loader image
Направи си сам лечение на дървеници: Как да се отървете от дървениците сами

Направи си сам лечение на дървеници: Как да се отървете от дървениците сами

Дървениците са малки, кръвосмучещи вредители, които могат да нахлуят в дома ви, причинявайки дискомфорт и дори здравословни проблеми. Ако имате нашествие от дървеници, може да се изкушите веднага да се обадите на професионален унищожител. Има обаче няколко ефективни варианта за лечение на дървеници, които можете да изпробвате, преди да прибегнете до професионална помощ. Тази статия ще ви преведе през стъпките за идентифициране на дървеници, подготовка на дома ви за лечение и самостоятелно лечение на дървеници.

Направи си сам лечение на дървеници: Как да се отървете от дървениците сами

Credit: Getty Images

Идентифициране на дървеници

Преди да започнете да лекувате дървеници, трябва да сте сигурни, че наистина ги имате. Дървениците са малки, плоски и червеникаво-кафяви на цвят. Те са с размерите на ябълково семе и могат да бъдат намерени в пукнатини и пукнатини около дома ви. Дървениците са нощни и са привлечени от топлината и въглеродния диоксид, които хората отделят, докато спят. Някои често срещани признаци на заразяване с дървеници включват:

 • Малки червеникаво-кафяви буболечки, пълзящи по вашия матрак, спално бельо или мебели.
 • Малки бели яйца или яйчени черупки в пукнатини и пукнатини около дома ви.
 • Малки червени рани или ухапвания по кожата ви, често в линия или група.
 • Ако подозирате, че имате дървеници, важно е да действате бързо, за да предотвратите разпространението на заразата.

Подготовка на дома ви за лечение

След като потвърдите, че имате нашествие от дървеници, ще трябва да подготвите дома си за лечение. Това включва няколко ключови стъпки:

 1. Разчистване: Дървениците обичат да се крият в безпорядък, така че е важно да изчистите всички ненужни вещи от дома си.
 2. Изперете спално бельо и дрехи: Изперете цялото си спално бельо, дрехи и всякакви други тъкани, които могат да се перат, в гореща вода и ги изсушете на най-горещата настройка.
 3. Прахосмукачка: Почистете добре всичките си подове, матраци и мебели. Не забравяйте да изпразните прахосмукачката извън дома си.
 4. Запечатайте пукнатини и пукнатини: Използвайте уплътнител, за да запечатате всички пукнатини или пукнатини в стените, подовете и мебелите, където може да се крият дървеници.
Направи си сам лечение на дървеници: Как да се отървете от дървениците сами

Credit: Getty Images

Направи си сам опции за лечение на дървеници

Има няколко ефективни варианта за лечение на дървеници „направи си сам“, които можете да опитате:

 1. Топлинна обработка: Дървениците са податливи на високи температури, така че загряването на дома ви може да бъде ефективен начин да ги убиете. Можете да използвате сушилня за дрехи на най-горещата настройка, за да загреете спалното бельо и дрехите си, или можете да наемете специализиран нагревател за дървеници, за да обработите целия си дом.
 2. Третиране със студ: дървениците също са податливи на ниски температури. Можете да замразите заразените предмети, като ги поставите в найлонов плик и ги оставите във фризера за поне четири дни.
 3. Диатомит: диатомичната пръст е естествен прах, който може да се поръси около дома ви, за да убие дървеници. Прахът съдържа микроскопични остри ръбове, които разрязват екзоскелетите на буболечките, което ги кара да се дехидратират и умират.
 4. Етерични масла: Известно е, че някои етерични масла, като лавандула, мента и масло от чаено дърво, отблъскват дървениците. Можете да смесите няколко капки от тези масла с вода в спрей бутилка и да напръскате около дома си, за да отблъснете насекомите.

Предотвратяване на бъдещи зарази

След като успешно сте третирали дома си от дървеници, важно е да предприемете стъпки за предотвратяване на бъдещи нашествия. Някои съвети за предотвратяване на дървеници включват:

 • Почиствайте редовно с прахосмукачка, за да премахнете всички дървеници или яйца, които може да са пропуснати по време на лечението.
 • Запечатване на пукнатини и пукнатини, за да се предотврати навлизането на дървеници
  твоят дом.
 • Опаковане на вашия матрак и пружинна кутия в калъфка, устойчива на дървеници.
 • Проверка на всички използвани мебели или дрехи, преди да ги внесете в дома си.
 • Избягвайте поставянето на багаж върху леглото или мебелите в хотели или други места, където може да има дървеници.
 • Бъдете бдителни и действайте бързо, ако забележите някакви признаци на дървеници в дома си.

Пръскането за дървеници е услуга, която често се налага да се повтори няколко пъти, за да бъде ефективна. Вижте повече подробности

Направи си сам лечение на дървеници: Как да се отървете от дървениците сами

Credit: Getty Images

Заключение

Заразяването с дървеници може да бъде разочароващо и стресиращо преживяване, но с правилните инструменти и знания можете успешно да се справите с проблема сами. Идентифицирането на признаците на дървеници, подготовката на дома ви за третиране и използването на ефективни опции за третиране „направи си сам“ може да ви помогне да се отървете от дървениците и да предотвратите бъдещи зарази. Не забравяйте да бъдете бдителни и да предприемете действия бързо, ако подозирате, че имате проблем с дървеници в дома си.

Обадете се СЕГА!