loader image
Отървете се от кърлежите: изчерпателно ръководство за предотвратяване и лечение на заразяване с кърлежи

Отървете се от кърлежите: изчерпателно ръководство за предотвратяване и лечение на заразяване с кърлежи

Кърлежите са кръвосмучещи паразити, които могат да причинят широк спектър от заболявания при хора и животни. Те обикновено се срещат в тревисти и гористи райони и ухапванията им могат да бъдат болезнени и сърбящи. Ако не се лекуват, ухапванията от кърлежи могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително лаймска болест, петниста треска на Скалистите планини и анаплазмоза. Ето защо е от съществено значение да се отървете от кърлежите и да предотвратите заразяване. В това изчерпателно ръководство ще обсъдим различни методи за предотвратяване, лечение и премахване на кърлежи.

Отървете се от кърлежите: изчерпателно ръководство за предотвратяване и лечение на заразяване с кърлежи

Credit: Getty Images

Разбиране на кърлежите и тяхното поведение

Кърлежите са малки паякообразни с осем крака, които се хранят с кръвта на животни, включително хора. Те обикновено се срещат в тревисти и гористи райони, като паркове, градини и гори. Кърлежите могат да се прикрепят към гостоприемника и да се хранят с кръвта му в продължение на няколко дни. Те са най-активни през топлите месеци на годината, но могат да бъдат намерени в някои райони през цялата година.

Кърлежите могат да причинят широк спектър от заболявания, включително лаймска болест, петниста треска от Скалистите планини и анаплазмоза. Симптомите на болестите, пренасяни от кърлежи, могат да варират, но често включват треска, обрив, главоболие и мускулни болки. В някои случаи ухапването от кърлеж може да доведе до по-тежки усложнения, като менингит или сърдечни проблеми.

Предотвратяване на заразяване с кърлежи

Предотвратяването на заразяване с кърлежи е най-добрият начин да се отървете от кърлежите. Ето някои методи за предотвратяване на заразяване с кърлежи:

 • Поддържайте моравата и градината си добре поддържани: Кърлежите предпочитат да живеят във високи треви и обрасла растителност. Поддържането на моравата и градината ви добре поддържани може да намали броя на кърлежите във вашия двор.
 • Използвайте репелент срещу кърлежи: Репелентите срещу кърлежи могат да помогнат за предотвратяване на прикрепването на кърлежите към кожата ви. Потърсете продукти, които съдържат DEET или перметрин, тъй като това са най-ефективните репеленти срещу кърлежи.
 • Носете защитно облекло: Когато прекарвате време на открито, носете дълги панталони, ризи с дълги ръкави и затворени обувки. Пъхнете панталоните си в чорапите, за да създадете бариера между кожата и кърлежите.
 • Проверете за кърлежи: След като сте прекарали време на открито, проверете себе си, децата и домашните си любимци за кърлежи. Кърлежите могат да се прикрепят навсякъде по тялото, така че не забравяйте да проверите цялото си тяло, включително скалпа.
Отървете се от кърлежите: изчерпателно ръководство за предотвратяване и лечение на заразяване с кърлежи

Credit: Getty Images

Премахване на кърлежи от тялото ви

Ако намерите кърлеж, прикрепен към тялото си, важно е да го отстраните възможно най-скоро. Ето някои методи за премахване на кърлежи:

 • Използвайте пинсети: Хванете кърлежа възможно най-близо до кожата с пинсети и издърпайте нагоре с постоянен, равномерен натиск. Не завъртайте и не дърпайте кърлежа, тъй като това може да доведе до отчупване на устната кухина и оставане в кожата.
 • Използвайте инструмент за премахване на кърлежи: Инструментите за премахване на кърлежи са предназначени да премахват кърлежи, без да ги притискате или усуквате. Тези инструменти могат да бъдат намерени в повечето магазини за домашни любимци и онлайн търговци на дребно.
 • Потърсете медицинска помощ: Ако не можете да отстраните кърлежа или ако почувствате симптоми на заболяване, пренасяно от кърлежи, незабавно потърсете медицинска помощ.

Лечение на ухапвания от кърлежи

Ухапванията от кърлежи могат да бъдат болезнени и сърбящи. Ето някои методи за лечение на ухапвания от кърлежи:

 • Почистете зоната: Почистете зоната около ухапването от кърлеж със сапун и вода. Това може да помогне за предотвратяване на инфекция.
 • Нанесете студен компрес: Прилагането на студен компрес върху ухапаното от кърлеж може да помогне за намаляване на подуването и облекчаване на болката.
 • Използвайте лекарства без рецепта: Болкоуспокояващите без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Антихистамините също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа.
 • Наблюдавайте за симптоми: Ако развиете симптоми на заболяване, пренасяно от кърлежи, като температура, обрив или мускулни болки, незабавно потърсете медицинска помощ.

Отървете се от кърлежите в дома и двора си

Ако имате кърлежи в дома или двора си, важно е да се отървете от тях, за да предотвратите по-нататъшно заразяване. Ето няколко начина да се отървете от кърлежите в дома и двора си:

 • Почистете дома си: Почистете с прахосмукачка килими, мебели и други места, където може да се крият кърлежи. Изперете спално бельо, дрехи и други тъкани в гореща вода, за да убиете всички кърлежи, които може да присъстват.
 • Третирайте двора си: Използвайте инсектициди, за да третирате двора и външните площи, където може да има кърлежи. Съсредоточете се върху местата, където вашите домашни любимци прекарват времето си, тъй като те са по-податливи на ухапвания от кърлежи.
 • Използвайте репеленти срещу кърлежи: Използвайте репеленти срещу кърлежи върху вашите домашни любимци, за да предотвратите прикрепването на кърлежи към тях. Потърсете продукти, които са специално предназначени за домашни любимци.
 • Наемете професионалист: Ако не можете да се отървете от кърлежите сами, помислете за наемане на професионална компания за борба с вредителите, която да ви помогне.
Отървете се от кърлежите: изчерпателно ръководство за предотвратяване и лечение на заразяване с кърлежи

Credit: Getty Images

На нашия сайт можете да откриете подробна информация за пръскане против кърлежи

Заключение

Кърлежите могат да бъдат сериозна заплаха както за хората, така и за животните. Предотвратяването на заразяване с кърлежи е най-добрият начин да се отървете от кърлежите и да намалите риска от болести, пренасяни от кърлежи. Разбирането на поведението на кърлежите, предотвратяването на ухапвания от кърлежи и незабавното премахване на кърлежите са основни стъпки за предотвратяване на заболявания, пренасяни от кърлежи. Ако подозирате, че имате опаразитяване с кърлежи в дома или двора си, вземете незабавни мерки, за да се отървете от тях, за да предотвратите по-нататъшно заразяване. Като следвате тези методи, можете ефективно да се отървете от кърлежите и да защитите себе си и семейството си от опасностите от болести, пренасяни от кърлежи.

Обадете се СЕГА!