loader image
Признаци за нашествие от плъх: Всичко, което трябва да знаете

Признаци за нашествие от плъх: Всичко, което трябва да знаете

Плъховете са често срещан проблем както в градските, така и в селските райони. Те могат да разпространяват болести, да причинят щети на имущество и да бъдат общо неудобство. Ако подозирате, че имате плъхове, важно е да действате бързо, за да предотвратите влошаване на проблема. В тази статия ще обсъдим Признаци за нашествие от плъх, какво привлича плъховете и как да се отървем от тях.

Признаци за нашествие от плъх: Всичко, което трябва да знаете

Credit: Getty Images

Какво привлича плъхове?

Плъховете са привлечени от райони, където могат да намерят храна, вода и подслон. Обичайните източници на храна включват боклук, храна за домашни любимци, птичи семена и компост. Плъховете могат също да ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни. Те се нуждаят от вода, за да оцелеят, така че са привлечени от места със стояща вода, като спукани тръби, запушени улуци и купи за вода за домашни любимци. Плъховете се нуждаят от подслон, за да се скрият от хищници, така че са привлечени от места с безпорядък, като купчини дърва, боклук или отломки.

Признаци на заразяване с плъхове

Изпражнения от плъхове

Един от най-честите признаци за заразяване с плъх е намирането на изпражнения от плъх. Изпражненията на плъхове са малки, тъмни пелети, които са с размерите на оризово зърно. Те обикновено се намират в зони, където плъховете са активни, като например в близост до източници на храна, в ъглите или по стените.

Следи от гризане

Плъховете имат зъби, които никога не спират да растат, така че трябва постоянно да дъвчат, за да ги износят. Ако видите следи от ухапване върху жици, дърво или пластмаса, това е знак, че има плъхове. Следите от гризане върху контейнери или опаковки за храна също могат да показват заразяване с плъхове.

Драскащи шумове

Плъховете са нощни животни, така че може да чуете драскащи звуци по стените или таваните през нощта. Тези шумове може да са знак, че плъхове живеят във вашия дом или сграда.

Стъпки

Плъховете оставят отпечатъци в прашни или мръсни места. Потърсете отпечатъци в близост до източници на храна или по стените. Ако не сте сигурни дали отпечатъците са от плъхове, поръсете малко брашно или талк в района и проверете за нови следи на следващия ден.

Бъроуз

Плъховете копаят дупки, за да създадат гнезда и да се скрият от хищници. Потърсете дупки в райони с мека почва или растителност, като градини или под храсти. Плъховете могат също да копаят дупки под сгради или в пространства за обхождане.

Следи от мазнина

Плъховете имат мазна козина, така че оставят мазни следи върху повърхностите, в които се търкат. Потърсете петна от мазнина по стените, върху контейнерите за храна или върху дъските.

Миризма на урина

Урината на плъхове има силна миризма на мускус. Ако усетите миризма на урина във вашия дом или сграда, това е знак, че има плъхове.

Признаци за нашествие от плъх: Всичко, което трябва да знаете

Credit: Getty Images

Как да се отървем от плъхове

Ако подозирате, че имате плъхове, важно е да вземете мерки незабавно. Плъховете се размножават бързо, така че проблемът може бързо да излезе извън контрол. Ето няколко съвета как да се отървете от плъхове:

Запечатайте входни точки

Плъховете могат да влязат в дома ви през малки пукнатини и дупки. Запечатайте всички празнини около тръбите, вентилационните отвори и вратите със стоманена вата или уплътнител. Покрийте всички вентилационни отвори с мрежа, за да предотвратите влизането на плъхове.

Премахнете източниците на храна

Отстранете всички източници на храна, които плъховете могат да бъдат привлечени. Съхранявайте храната в херметически затворени контейнери и дръжте храната за домашни любимци в запечатани контейнери. Почистете незабавно разливите и трохите.

Задайте капани

Налични са много видове капани за плъхове, включително щракащи капани, лепилни капани и живи капани. Изберете типа капан, който е най-подходящ за вашата ситуация, и го поставете в зони, където плъховете са активни. Примамвайте капаните с фъстъчено масло, бекон или други храни, които привличат плъховете.

Използвайте отрова за плъхове

Отровата за плъхове може да бъде ефективна, за да се отървете от плъхове, но също така може да бъде опасна за домашни любимци и деца. Ако решите да използвате отрова за плъхове, не забравяйте да я поставите на места, недостъпни за домашни любимци и деца. Следвайте внимателно инструкциите и изхвърлете мъртвите плъхове правилно.

Обадете се на професионалист

Ако имате голяма зараза от плъхове или ако заразата продължава въпреки усилията ви да се отървете от нея, най-добре е да се обадите на професионална компания за борба с вредителите. Те имат опит и оборудване, за да се отърват ефективно от плъхове и да предотвратят бъдещи зарази.

Съвети за превенция

Най-добрият начин да се справите с нашествието от плъхове е да предотвратите това да се случи на първо място. Ето няколко съвета за предотвратяване на влизането на плъхове във вашия дом или сграда:

  • Поддържайте дома си чист и свободен от бъркотия.
  • Съхранявайте храната в херметически затворени контейнери.
  • Съхранявайте боклука в запечатани контейнери.
  • Запечатайте всички пукнатини или пролуки около врати, прозорци и тръби.
  • Поддържайте двора си чист и без отломки.
  • Подрязвайте храсти и дървета далеч от вашия дом или сграда.
  • Отстранете всякакви течове или стоящи източници на вода.
  • Съхранявайте дърва за огрев и строителни материали далеч от вашия дом или сграда.

Ние от Превент Пест Контрол имаме дългогодишен опит в областта и ще ви помогнем за премахване на плъхове

Признаци за нашествие от плъх: Всичко, което трябва да знаете

Credit: Getty Images

Заключение

Плъховете са често срещан проблем, който може да причини щети на имущество, да разпространи болести и да бъде общо неудобство. Познаването на признаците на нашествие от плъхове и предприемането на стъпки за предотвратяване на влизането на плъхове във вашия дом или сграда може да ви помогне да избегнете проблемите, свързани с нашествието на плъхове. Ако имате плъхове, важно е да действате бързо, за да предотвратите влошаване на проблема. Независимо дали решите да се справите с проблема сами или да се обадите на професионалист, премахването на плъховете изисква постоянство и внимание към детайла.

Обадете се СЕГА!