loader image
Проучване на растение против комари: естествено решение за досадните комари

Проучване на растението против комари

Комарите са едни от най-досадните и опасни вредители, срещащи се в много части на света. Те не само причиняват дразнещи ухапвания, но също така пренасят различни заболявания като малария, денга и зика. Въпреки че химическите репеленти против комари могат да бъдат ефективни, те също могат да бъдат вредни за околната среда и хората. Растенията против комари предлагат естествена и безопасна алтернатива на химическите репеленти против комари. В тази статия ще разгледаме различни видове растение против комари, как работят, как да ги отглеждаме и техните предпазни мерки и рискове.

Проучване на растението против комари: естествено решение за досадните комари

Credit: Getty Images

Какво е растение против комари?

Растението против комари е естествено растение, което има свойства, които отблъскват комарите. Тези растения съдържат етерични масла, съединения или аромати, които комарите намират за неприятни, което им затруднява намирането и ухапването на хора. Някои от тези растения имат и допълнителни предимства, като успокояващи ефекти, подпомагане на храносмилането и противогъбични свойства.

Видове растения против комари

Има много видове растения против комари, от които да избирате. Ето десет популярни растения против комари с подробна информация:

Цитронела (Cymbopogon nardus)

Цитронела е едно от най-популярните растения против комари. Има силен цитрусов аромат, който отблъсква комарите. Маслото от цитронела обикновено се използва в свещи и други продукти, за да държи комарите далеч. Расте добре в тропически райони и се нуждае от пълно слънце и добре дренирана почва.

Коча билка (Nepeta cataria)

Котешката билка е друго популярно растение против комари. Той съдържа съединение, наречено непеталактон, което е много ефективно за отблъскване на комари. Може да нарасне до три фута височина и предпочита пълно слънце пред частична сянка.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства, но също така е ефективен репелент срещу комари. Силният аромат на растението отблъсква комари и други вредители. Лавандулата предпочита пълно слънце и добре дренирана почва.

Мента (Mentha piperita)

Ментата е друго растение, което е много ефективно за отблъскване на комари. Неговата силна миризма маскира човешката миризма, която привлича комарите, което ги затруднява да намерят плячката си. Ментата вирее добре на частична сянка и влажна почва.

Проучване на растението против комари: естествено решение за досадните комари

Credit: Getty Images

Маточина (Melissa officinalis)

Маточината е член на семейството на ментата и има цитрусов аромат, който отблъсква комарите. Освен това е чудесна билка за използване в готвенето и чайовете. Маточината предпочита частична сянка и добре дренирана почва.

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилекът е ароматна билка, която също има репелентни свойства срещу комари. Съдържа етерични масла като евгенол, който отблъсква комарите. Босилекът предпочита пълно слънце и влажна почва.

Невен (Tagetes spp)

Невенът има силен аромат, който отблъсква комарите. Те също така добавят щрих цвят към вашата градина. Невенът предпочита пълно слънце и добре дренирана почва.

Евкалипт (Eucalyptus globulus)

Евкалиптът има силен аромат, който отблъсква комарите. Листата му съдържат етерични масла като цитронелал, който се използва в много продукти против насекоми. Евкалиптът предпочита пълно слънце и добре дренирана почва.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е ароматна билка, която има репелентни свойства срещу комари. Съдържа етерични масла като камфор и цинеол, които отблъскват комарите. Розмаринът предпочита пълно слънце и добре дренирана почва

Мушкато (Pelargonium spp)

Гераниумът има приятен аромат, който отблъсква комарите. Те често се отглеждат в саксии или висящи кошници и могат да се носят на закрито през по-студените месеци. Гераниумите предпочитат пълно слънце и добре дренирана почва.

Как действат растенията против комари?

Растенията против комари съдържат етерични масла, съединения или аромати, които комарите намират за неприятни. Тези съединения пречат на способността на комарите да откриват хора и животни, като прикриват миризмата ни или затрудняват откриването на нашето присъствие. Някои растения за отблъскване на комари имат и други свойства, които ги правят ефективни при отблъскването на комари, като техния силен аромат или вкус.

Проучване на растението против комари: естествено решение за досадните комари

Credit: Getty Images

Как да отгледаме растения против комари

Повечето растения против комари са лесни за отглеждане и грижи. Те предпочитат добре дренирана почва и частично до пълно слънце, в зависимост от растението. Ето няколко съвета за отглеждане на растения против комари:

  1. Изберете слънчево място с добре дренирана почва.
  2. Поливайте редовно и обилно, но избягвайте преполиването.
  3. Торете редовно с балансиран тор.
  4. Подрязвайте редовно, за да насърчите по-гъстия растеж и по-добър аромат.
  5. Използвайте естествени методи за борба с вредителите, за да държите вредителите далеч.

За ефективно премахване на комари е необходима доказана професионална фирма. Прочетете повече информация

Заключение

Растенията против комари предлагат безопасна и естествена алтернатива на химическите репеленти против комари. С толкова много различни видове растения за отблъскване на комари, от които можете да избирате, е лесно да намерите най-подходящия за вашите нужди. Като отглеждате растения против комари, можете да се насладите на вашето външно пространство без досадни ухапвания от комари и да намалите излагането си на вредни химикали.

Обадете се СЕГА!