loader image
Растения против мишки за вашия дом: изчерпателно ръководство

Растения против мишки за вашия дом: изчерпателно ръководство

Ако търсите естествен начин да предпазите мишките от дома си, растенията за отблъскване на мишки могат да бъдат решението, което търсите. Тези растения съдържат съединения, които отблъскват гризачите, което ги прави безопасен и ефективен начин да предпазите дома си от мишки. В това ръководство ще обсъдим най-добрите растения против мишки за вашия дом, как да се грижите за тях и как да ги използвате, за да държите мишките далеч.

Растения против мишки за вашия дом: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Най-добрите растения против мишки за вашия дом

Мента (Mentha piperita)

Ментата е добре познато растение против мишки, което съдържа съединения като ментол и пулегон, които мишките намират за отблъскващи. Силният аромат на етеричното масло от мента маскира миризмите, които мишките привличат, и нарушава способността им да намират храна и подслон. За да използвате мента като репелент срещу мишки, можете да я отглеждате в градината си или да поставите изсушени листа от мента на места, където има вероятност мишки да влязат в дома ви.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е друго популярно растение против мишки, което съдържа съединения като линалол и евкалиптол, които мишките намират за обидни. Ароматът на етеричното масло от лавандула действа успокояващо на хората, но отблъсква гризачите, което го прави чудесен избор за предпазване от мишки в дома ви. За да използвате лавандула като репелент срещу мишки, можете да я отглеждате в градината си или да поставите сашета със суха лавандула на места, където има вероятност мишки да влязат в дома ви.

Коча билка (Nepeta cataria)

Котешката билка е член на семейството на ментата и съдържа съединение, наречено непеталактон, което е естествен репелент за мишки. Всъщност котешката билка е по-ефективна при отблъскването на мишки дори от търговските репеленти за мишки. За да използвате коча билка като репелент за мишки, можете да я отглеждате в градината си или да поставите изсушени листа от коча трева на места, където има вероятност мишките да влязат в дома ви.

Евкалипт (Eucalyptus globulus)

Евкалиптът съдържа съединения като цинеол и лимонен, които мишките намират за неприятни. Силният аромат на етеричното масло от евкалипт маскира миризмите, които мишките привличат, и ги затруднява при намирането на храна и подслон. За да използвате евкалипт като репелент срещу мишки, можете да го отглеждате в градината си или да поставите изсушени евкалиптови листа на места, където има вероятност мишки да влязат в дома ви.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е ароматна билка, която съдържа съединения като камфор и 1,8-цинеол, които мишките намират за непривлекателни. Ароматът на етерично масло от розмарин е приятен за хората, но отблъсква гризачите, което го прави чудесен избор за държане на мишки извън дома ви. За да използвате розмарин като репелент срещу мишки, можете да го отглеждате в градината си или да поставите сашета със сух розмарин на места, където има вероятност мишки да влязат в дома ви.

Растения против мишки за вашия дом: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Как да се грижим за растения против мишки

Растенията отблъскващи мишки са лесни за грижи и изискват минимално внимание, за да процъфтяват. Ето няколко съвета за грижа за вашите растения, отблъскващи мишки:

Почва

Растенията, отблъскващи мишките, предпочитат добре дренираща почва, която е богата на органична материя. Можете да промените почвата си с компост или отлежал оборски тор, за да подобрите нейното плодородие.

Поливане

Повечето растения, отблъскващи мишки, предпочитат добре дренирана почва, която се поддържа постоянно влажна. Не прекалявайте с поливането на растенията, тъй като това може да доведе до гниене на корените.

Слънчева светлина

Растенията, отблъскващи мишките, виреят на пълно слънце до частична сянка. Не забравяйте да ги поставите на място, където могат да получат необходимото количество слънчева светлина.

Тор

Растенията, отблъскващи мишките, не изискват често торене. Можете да ги наторявате веднъж или два пъти годишно с тор с бавно освобождаване.

Подрязване

Редовното подрязване е от съществено значение за поддържане на здравето на вашите растения против мишки. Подрязвайте ги обратно, след като прецъфтят, за да насърчите по-гъстия растеж и да предотвратите прекаленото им вдървесиняване.

Как да използвате растения против мишки, за да държите мишките далеч

След като отгледате или придобиете вашите растения за отблъскване на мишки, има няколко начина, по които можете да ги използвате, за да държите мишките далеч от дома си. Ето някои ефективни методи:

Засадете ги във вашата градина

Един от най-ефективните начини да използвате растения против мишки е да ги засадите във вашата градина. Това не само добавя към естетиката на вашата градина, но също така предпазва мишките.

Поставете ги на входни точки

мишките обикновено влизат в дома през малки пролуки и дупки. Поставянето на растения против мишки в тези зони може да помогне за предотвратяването им от навлизане.

Направете сашета

Можете да направите сашета от изсушени растения против мишки и да ги поставите на места, където има вероятност мишките да влязат в дома ви. Тези сашета не само отблъскват мишките, но и придават приятен аромат на вашия дом.

Използвайте етерични масла

Можете да използвате етерични масла, извлечени от растения, отблъскващи мишки, за създаване на спрейове и дифузори. Те могат да се използват, за да поддържат дома ви миришещ на свежест и в същото време да отблъскват мишките.

Създайте граница

Можете да направите граница около дома си с растения против мишки. Това не само добавя към естетиката на вашия дом, но и действа като бариера за мишките, които се опитват да влязат.

Не се колебайте да ни потърсите, ако търсите услугата премахване на мишки

Растения против мишки за вашия дом: изчерпателно ръководство

Credit: Getty Images

Заключение

Растенията против мишки са ефективен и безопасен начин да държите мишките извън дома си. С правилната грижа и употреба, тези растения могат да допринесат за естетиката на вашия дом и да го предпазят от нежелани гризачи. Не забравяйте да изберете правилните растения за отблъскване на мишки за вашия дом и следвайте инструкциите за грижа, за да гарантирате тяхното здраве и дълголетие. Като използвате растения против мишки, можете да се насладите на дом без вредители, без използването на вредни химикали или капани.

Обадете се СЕГА!