loader image
8 лесни домашни средства за лечение на ухапвания от комари: естествено лечение за сърбеж и подуване

8 лесни домашни средства за лечение на ухапвания от комари

Комарите са малки насекоми, които могат да причинят значителен дискомфорт, оставяйки сърбящи и подути подутини по кожата. В някои случаи те също могат да предават болести. Въпреки че на пазара се предлагат няколко репелента против комари и инсектициди, някои хора предпочитат естествени средства за успокояване на симптомите на ухапване от комар. Тази статия разглежда някои от най-добрите лечения или средства за лечение на ухапвания от комари у дома

8 лесни домашни средства за лечение на ухапвания от комари

Credit: Getty Images

Защо ухапванията от комари сърбят?

Ухапванията от комари сърбят, защото насекомото инжектира малко количество слюнка в кожата, когато ухапе. Слюнката съдържа протеини, които предизвикват имунен отговор в тялото, което води до възпаление и сърбеж. Тежестта на реакцията варира от човек на човек, като някои не реагират изобщо, а други изпитват силен сърбеж и подуване.

Лечение на ухапвания от комари/домашни средства

Сода за хляб:

Първото лечение на ухапвания от комари е със сода за хляб. Содата за хляб е алкално вещество, което може да неутрализира pH на кожата, да намали сърбежа и да насърчи заздравяването. За да използвате сода за хляб при ухапвания от комари, смесете малко количество сода за хляб с вода, за да създадете паста. Нанесете пастата върху мястото на ухапване и я оставете за 10-15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

Ябълков оцет:

Ябълковият оцет е естествено стягащо средство, което може да намали сърбежа и възпалението и да предотврати инфекция поради антибактериалните си свойства. За да използвате ябълков оцет за ухапвания от комари, накиснете памучен тампон в оцет и го нанесете директно върху ухапването. Оставете го да действа няколко минути, преди да го измиете с хладка вода.

Алое вера:

Алое вера е естествено противовъзпалително средство, което успокоява кожата, намалява възпалението и сърбежа. Това е едно от домашните лекарства срещу ухапвания от комари. За да използвате алое вера за ухапвания от комари, отрежете малко парче от растението и извлечете гела отвътре. Нанесете гела директно върху мястото на ухапване и го оставете да действа 10-15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

8 лесни домашни средства за лечение на ухапвания от комари

Credit: Getty Images

Пчелен мед:

Медът е естествено противовъзпалително и антибактериално средство, което може да помогне за намаляване на сърбежа и предотвратяване на инфекции. За да използвате мед за ухапвания от комари, нанесете малко количество директно върху ухапването и го оставете да действа 10-15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

Масло от чаено дърво:

Маслото от чаено дърво е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на сърбежа и предотвратяване на инфекция. Разредете няколко капки масло от чаено дърво в носещо масло, като кокосово масло, след което нанесете сместа върху ухапването с помощта на памучна топка. Оставете го да действа няколко минути, преди да го измиете с хладка вода.

Лавандулово масло:

Лавандуловото масло е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на сърбежа и предотвратяване на инфекция. Разредете няколко капки лавандулово масло в носещо масло като кокосово масло, след което нанесете сместа върху ухапването с помощта на памучна топка. Оставете го да действа няколко минути, преди да го измиете с хладка вода.

Овесена каша:

Последното лечение на ухапвания от комари е използването на овесена каша. Овесената каша е естествено противовъзпалително средство, което може да намали сърбежа и възпалението. Смесете малко количество овесени ядки с вода, за да образувате паста. Нанесете пастата върху мястото на ухапване и я оставете за 10-15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

Съвети за предотвратяване на ухапвания от комари

Въпреки че домашните лекарства могат да бъдат ефективни при лечението на ухапвания от комари, винаги е по-добре да предотвратите ухапванията на първо място. Ето няколко съвета за предотвратяване на ухапвания от комари:

  1. Използвайте репелент против комари: Използвайте одобрен от EPA репелент против комари, който съдържа DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт, за да предпазите комарите.
  2. Носете защитно облекло: Носете ризи с дълги ръкави, панталони и чорапи, когато сте на открито, за да покриете кожата си и да намалите излагането си на комари.
  3. Премахнете стоящата вода: Комарите се размножават в стояща вода, така че елиминирайте всички източници на стояща вода около дома си, като изпразване на кофи, саксии за цветя и вани за птици.
  4. Използвайте мрежи: Използвайте мрежи на прозорците и вратите, за да предпазите комарите от дома си и да намалите шансовете да бъдете ухапани на закрито.
  5. Избягвайте дейности на открито по време на пиковите часове на комари: Комарите са най-активни на разсъмване и здрач, така че избягвайте да сте на открито през тези часове, ако е възможно. Ако все пак излезете навън, обмислете носенето на дълги дрехи и прилагането на репелент против комари.

Ако търсите услуга за пръскане против комари, не се колебайте да се свържете с нас.

8 лесни домашни средства за лечение на ухапвания от комари

Credit: Getty Images

Заключение

Ухапванията от комари могат да бъдат неудобство, но има няколко домашни средства, които могат да осигурят облекчение от сърбеж и подуване. Въпреки това е важно да запомните, че превенцията е ключова, когато става въпрос за ухапвания от комари. Ако получите някакви симптоми като треска или силно подуване, незабавно потърсете медицинска помощ.

Обадете се СЕГА!