loader image

insekticidi

Инсектициди (хлебарки,бълхи и др.)

Лятото е сезонът, в който насекомите са най-активни. Неокосените тревни и нетретирани тревни площи, създават предпоставка за появата и развитието на бълхи и кърлежи, като последните са изключително опасни за човешкото здраве, при попадане върху кожата. Хлебарките от своя страна пък „тероризират“ обитателите на съвременните градове целогодишно. Те се размножават в процепи в стените, в кухини на мебелите и се придвижват по стените на сградите и канализацията.

За да се отървете от тези неприятели, е необходимо да третирате обитаемите площи с препарати-инсектициди, срещу появата и развитието на бълхи, хлебарки и др.

Средствата за борба с насекоми биват няколко вида: контактни инсектициди, хранителни примамки-гелове, пасти, аерозоли, лепливи капани.

 1. Контактни инсектициди

  Този тип препарати премахват насекомите, след като влязат във взаимодействие с тях, когато бъдат приложени като воден разтвор или пудра. Това са ефикасни препарати, с продължително действие и слаба токсичност за хора и домашни любимци. Те не оставят петна и не се забелязват.

 2. Хранителни примамки-гелове и пасти

  Хранителните примамки са добре познати на българския потребител. Те са желано средство за борба с насекоми в почти всяко родно домакинство. Капаните с храна (примамки), съдържат привлекателни за насекомите вещества, които те консумират и след това умират от погълнатата отрова. Ефектът на този тип препарати се мултиплицира, когато въпросните примамки бъдат отнесени и поставени в гнездата на вредителите.

 3. Аерозоли

  Това са флаконите под налягане, които може да откриете и в големите супермаркети. Те имат моментален ефект върху напръсканите насекоми, но нямат остатъчно действие. Затова този тип препарати е неподходящ за изчистването на дома от хлебарки, тъй като с флакон аерозол могат да бъдат напръскани само насекомите, които са излезли от скривалищата си.

 4. Лепливи капани

  Те представляват малки картончета, върху които има нанесени вещества, привличащи хранителнo или сексуално насекомите. Когато насекомото попадне върху картончето, то не може да се измъкне от капана и остава залепено. Тези капани не решават генерално проблема с насекомите на третирани площи, но са добър индикатор за ефективността на вече проведена обработка с друг инсектицид.

Нека се запознаем по-отблизо със същността на насекомите, подлежащи на обработка с препарати и разберем какви щети насят.

Хлебарки

Хлебарките съществуват от около 300 млн. години. В природата се срещат приблизителни 4000 вида от тях, като под 1% от всички живеят при хората.

В България се срещат четири вида хлебарки:

 • Кафява хлебарка Blattella germanica – обитава топли места с лесен достъп до вода и храна като кухни, около хладилници, печки, фурни, в стаите на жилищата, в мазета и шахти.

 • Черна хлебарка Blatta orientalis – обитава влажни и хладни места напр. бани, канали, мазета и др.

 • Американска хлебарка Periplaneta americana – обитава топли и влажни места с температура над 33°С като абонатни станции, канализация, мазета.

 • Дългоантенеста хлебарка Supella longipalpa – среща се в топли и сухи места като мебели, библиотеки и др.

Хлебарките са изключително опасни, тъй като са преносители на над 40 вида микроорганизми, сред които стафилококи, салмонели, шигели. Хлебарките са причинители на коремен тиф, салмонелоза, дизентерия. Хлебарките и техните тела са сред най-честите причинители на астма при човека.

Бълхи

Бълхите са безкрили кръвосмучещи насекоми, които в природата наброяват 1500 вида. Те са разпространени във всички континенти. Паразитират по живите същества с постоянна телесна температура. Бълхите са дребни, но могат да скачат на височина 9-10 см. и на дължина около 30 см. Обичайните биотопи на бълхите са жилището и дрехите (ако гостоприемника е човек) на живото същество, върху което паразитират.

Бълхите живеят дълго и могат да издържат на глад. Кръвосмученето при различните видове е от 1 мин. до няколко часа. Бълхите предизвикават сърбежи, възпаления. Преносители са на тежки инфекциозни заболявания, като чума и коремен тиф. Котешките и кучешки бълхи пренасят и яйца на тении.

Заключение

В заключение можем да кажем, че когато комбинираме няколко вида инсектициди, можем да решим напълно проблема с вредителите в жилището. Избирайки фирма Превент Пест Контрол, вие си спестявате неуспешните опити сами да се справите с насекомите вкъщи, както и да ги направите резистентни към препаратите при неправилна дозировка. Затова не се колебайте и ни потърсете, за да ви отървем от неприятните вредители.

Обадете се СЕГА!