loader image
Пръскане против бълхи

Унищожаване на бълхи

Пръскане против бълхи според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол извършва услугата пръскане против бълхи. Услугата е част от мерките по дезинсекция на обекти, класифицирани в Закона за здравето – жилищни помещения, търговски и производствени обекти, заведения за хранене, обществени сгради и др. Пръскането може да се извърши еднократно или да бъде на абонаментен план за ДДД-дейности, пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции и Агенцията по безопасност на храните, и в съответствие с изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата може да се изпълни според посочените цени в сайта. За останалата част от страната цената е по договаряне след уточняване на проблема, вида на обекта, неговата големина и региона.

Какво трябва да знаем за бълхите и тяхното разпространение?

Обикновено бълхите попадат в жилището, пренесени от домашни любимци или от човека. Те обитават входове, мазета, транспортни средства, обществени сгради и други помещения.

Бълхата преминава през четири етапа на развитие: яйце, ларва, какавида и имаго. През първите три фази от живота си тези насекоми са изключително устойчиви на различни химически вещества. Това прави борбата с тях много трудна. При неблагоприятни условия, като суша, ниски температури и липса на храна тяхното развитие се забавя. Бълхите изчакват по-добри условия – висока влажност, топлина и храна.

Бълхите са дребни кръвосмучещи насекоми, от които се срещат над 1500 вида. Най-често срещаните видове бълхи са котешката, кучешката, плъховата и човешката, като техният основен гостоприемник са топлокръвните животни и хората.

Бълхите достигат големина до 4 мм, имат странично сплеснато тяло и могат да скачат до 30 см. Топлото и влажно лято предоставя най-добрите условия за размножаване на бълхите. През целия си живот една женска бълха може да снесе до 500 яйца, скрити в цепнатини, прах, в захвърлени дрехи, почва, постелки на кучето и котки.

Бълхите причиняват алергични реакции и различни дерматити, а освен това са преносители на много тежки заболявания, като коремен тиф, чума, псевдотуберкулоза, туларемия, ендимичен тиф.

Как да се разпознае дали ухапването е от бълхи или други насекоми?

Ухапвания от бълхи има най-често по краката, но се срещат и по други части на тялото. Веднага след ухапването се образуват червени петна, които могат да се превърнат в пъпки. Самото ухапването не е болезнено, защото бълхите отделят болкоуспокояващи вещества, които предизвикват алергични реакции и дерматити. Най-често ухапванията могат да се сбъркат с такива от дървеници, кърлежи или комари.

Дървениците хапят само през нощта и се образуват множество пъпки, които са по-големи, доста болезнени и са разположени в една линия или кръг. Кърлежите се задържат по кожата, а комарите хапят през нощта и по откритите части на тялото.

Каква предварителна подготовка да се извърши на помещенията, за да се повиши ефективността на пръскане?
  • Почистването с прахосмукачка за отстраняване на възрастни екземпляри и яйцата. Отпадъка съберете в найлонова торба и изхвърлете далеч от жилището си.

  • Ако имате домашни любимци е желателно в деня на пръскането да бъдат обезпаразитени. Това се налага, тъй като те често са гостоприемник на бълхи и популацията им ще се развъди отново много бързо.

  • Трябва да се изнесат всички дрехи, завивки и одеяла на проветриво място. Трябва да се третират както гардеробите, така и самите дрехи.

  • Всички дрехи, които са в найлонови торбички, трябва да се извадят, за да могат да бъдат подложени на въздействието на препарат против бълхи.

  • Осигуряване на достъп до всички мазета и общи помещения, които предварително се обработват против плъхове и мишки.

Как се извършва професионалното пръскане против бълхи?
  • Първо се определя степента на заразяване на обекта, и ако има следи от ухапвания, трябва да се идентифицира причинителя.

  • Ако се виждат подскачащи бълхи, по чаршафите и в леглото и има следи от изпражненията им или намирате отделни екземпляри в дрехите си, то популацията е доста голяма.

  • Пръскането се извършва според специфичните особености на заразения обект и степента на заразяване.

Какви препарати против бълхи се използват и колко време ще отнеме изпълнението на услугата?

Превент Пест Контрол използва висококачествени препарати срещу бълхи от най-висок клас, които са напълно безопасни за човека и животните и са одобрени от Министерство на здравеопазването.

Само 1 час след обработка на помещенията може да ги ползвате по нормалния наин, след като проветрите за 15 минути.

Как да се отървем от бълхите вкъщи без използването на професионална услуга?

Много често се прибягва до използването на различни препарати против бълхи. Те са под формата на спрей и могат да се използват за хора и дори за деца.

За обезпаразитяването на животните се използват препарати за бълхи под формата на пудра, гел, капки или спрей, които се нанасят върху козината на животните. Може да ползвате и капани за бълхи, които са напълно безвредни за здравето ви, но няма да се справят със заразата.

Намирането на ефикасен препарат против бълхи за пръскане или третиране на хора, животни, за вкъщи и други помещения в едно е непосилна задача. Ако обаче не знаем как да се отървем от бълхите вкъщи може да се допуснат много грешки, които да доведат до разрастване на популацията.

Според много хора най-добрата отрова е сигурен начин как да се справим с бълхите в къщи или в други помещения. Не забравяйте, че отровите освен на бълхите имат неблагоприятен ефект върху хората и животните. Поради тази причина ние съветваме използването само на професионални услуги в случай, че проблемът с бълхите е по-сериозен.

Какви гаранции ви даваме за пълното унищожаване на бълхите?

Превент Пест Контрол може да ви предложи пълно унищожаване на бълхи в дома, апартамента, къщата и други жилищни помещения, както и обществени, и производствени сгради.

Повторно третиране може да се наложи да се извърши в зависимост от възрастта на бълхите. Ако те са били в полова зрялост има вероятност да са снесли яйца, които ще започнат да се люпят след 7-10 дни. Второ пръскане е задължително, ако бълхите се срещат повече от месец или в помещенията има струпани много дрехи, дърва или ненужни вещи.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

Превент Пест Контрол има индивидуален подход към всеки клиент и винаги обръща специално внимание към неговите изисквания, както и към особеностите на терена, като предлага най-доброто решение. След третиране е добре помещението да остане затворено поне за час или два след което да се проветри добре.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След като сте заявили, че желаете да се възползвате от услугата пръскане против бълхи, нашите служители ще уточнят каква е степента на заразата и ще ви предложат ден, който да е възможно най-скоро и да бъде удобен за вас, като се съобразим и с нашия график. Нашите услуги за борба с различни вредители се извършват в работно или извънработно време, като работим и в почивните дни.

Обадете се СЕГА!