loader image
Пръскане против дървеници

Унищожаване на дървеници

Унищожаване на дървеници според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол извършва услугата унищожаване на дървеници. Услугата е част от мерките по дезинсекция на обекти, класифицирани в Закона за здравето – жилищни помещения, хотели, болници, обществени сгради и др. Пръскането може да се извърши еднократно или да бъде на абонаментен план за ДДД-дейности, пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции и Агенцията по безопасност на храните, и в съответствие с изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област ни се обадете или изпратете имейл, за да ви дадем оферта за извършване на услугата. Възможно е третиране и за други региони след предварителна уговорка. Предвид транспортните разходи – цената е по договаряне. Тя се формира след уточняване на степента на заразяване, вида на обекта, неговите размери и конкретния регион.

Какво трябва да знаем за дървениците?

Дървениците са малки и плоски насекоми, които могат да достигнат до 7 мм дължина. Техният цвят варира от бяло до кафяво според вида и фазата им на развитие. Те се хранят с кръв 1 път на ден. По време на ухапването отделят обезболяващи вещества, при което могат да смучат в продължение на 10 минути без да бъдат усетени от човека.

Дървениците се крият в матрака и постелките на леглото. Крият се още в подматрачната рамка, в меката мебел и тапицираните столове, по дрехите, в цепнатини и кухини, в дървената част на мебелите. Основен признак за наличието на дървеници са ухапвания и обрив по тялото. Червеникавокафяви петната по чаршафите и матрака на леглото, както и специфичната миризма на развалени малини в спалнята също говорят за наличието на дървеници.

Лесно се разпространяват при пренасяне на мебели, чрез чанти или друг багаж от заразено жилище. Понякога могат да се придвижат от едно помещение в друго по стени и пукнатините в стените на една сграда.

Какви видове дървеници има?

Известни са около 100 вида дървеници. В България са най-разпространени креватната (постелна) дървеница и горската от семейството на паразитните дървеници. Горската дървеница обитава по храсти и дървета, и попада в жилищата случайно. Креватната дървеница предпочита да се храни с кръв от хора и се заселва в помещенията, обитавани от човека.

Как да разпознаем дали това са ухапвания от дървеници?

Всяко ухапване от дървеници води до появата на пъпки, обрив и сърбеж, които са доста по-болезнени от ухапвания на други кръвосмущечещи насекоми. Въпреки, че често те могат да бъдат сбъркани с ухапване от бълхи, кърлежи и комари, се различават по това, че дървениците хапят многократно и обикновено следите са разположени по пътя на движението им и образуват линия или кръг.

Каква подготовка на помещенията трябва да се направи преди пръскане срещу дървеници?

Предварително почистване с прахосмукачка или измитане, за да се съберат възможно най-много яйца и възрастни екземпляри.

Отпадъка от почистването трябва да се постави в найлонова торба и да се изхвърли далеч от жилището. Осигуряване на достъп до всички части на жилището, включително и вътрешността на гардероби и шкафове. Всички постелки на леглата, както и личното ви бельо и дрехи трябва да се изпират на 60 градуса. Това се прави преди и след всяко пръскане срещу дървеници за ефективно унищожаване на яйцата им.

Как се извършва професионално третиране за дървеници?
  • Услугата пръскане против дървеници се извършва средно за 30 минути.  Времетраенето се определя в зависимост размера на жилището и степента на заразяване.

  • Освен пръскане за дървеници се извършва опудряне, аерозолна обработка и одимяване или поставяне на фероманови лепливи капани.

  • Пръскат се матраците, завивките и постелъчните принадлежности. Обработват се дрехи, мебели, стени и всяка възможна пукнатина, тъй като дървениците се крият там и снасят своите яйца.

Какъв препарат против дървеници се използва за пръскане от Превент Пест Контрол?

Превент Пест Контрол използва само препарати за унищожаване на дървеници, които са от най-висок клас и са напълно безвредни за човека и домашните любимци. Всички препарати, които използваме за премахване на тези насекоми са одобрени от Министерство на здравеопазването.

След обработване на жилищните помещения е добре да останат затворени поне за 1 час. След този период трябва да проветрите най-малко за 15 минути, за да могат да се обитават от хора.

Препаратите не трябва да се отмиват 14 дни след извършеното пръскане, но може да почиствате с прахосмукачка или метла.

Как да се отървем от дървениците вкъщи?

Борбата с тези насекоми е много трудна поради специфичните места, на които се крият дървениците. От друга страна разпознаването на вида и степента на заразата е много важно за правилното третиране и успешното премахване на дървениците. Използването на отрова не ви гарантира успех в това начинание и не се препоръчва за използване на места предназначени за спане от хора.

Дървениците са много чувствителни на слънчева светлина и висока температура, затова много ефективно е поставянето на вече обработен матрак и одеяла на въздействието на слънчевите лъчи. А прането на дрехите на температура от 60 градуса за поне 30 минути, също ви гарантира унищожаване на яйцата и възрастните насекоми.

Ако се нуждаете от помощ и не знаете как да се справите с дървениците, то служителите на Превент Пест Контрол с удоволствие ще ви сътрудничат.

Какви гаранции ви даваме за пълното унищожаване на дървеници?

Превент Пест Контрол може да ви предложи пълно унищожаване на креватни дървеници в жилищни помещения, както и в хотели, болници и други обществени сгради. Обикновено се налага извършването на поне две обработки на жилището. В случаи, когато паразитите са от много дълго време и заразата е голяма, се налагат още няколко обработки до пълно убиване на дървениците. Втората обработка за премахване на дървениците трябва да се извърши от 7 до 10 дни. Но не по-късно от 14 дни. Всяка следваща в рамките на 30 дни.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

Превент Пест Контрол има индивидуален подход към всеки клиент. Винаги обръщаме специално внимание към неговите изисквания, както и към особеностите на помещенията, за да се приложи възможно най-доброто решение. Третирането на обектите се извършва без прекъсване на работния процес и е напълно дискретно.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

При заявяване на желание от ваша страна да се възползвате от услугата пръскане против дървеници, нашите служители ще уточнят каква е степента на заразяване и ще ви предложат ден, в който ще могат да ви посетят. Ние ще се постараем това да е възможно най-скоро, като се съобразим с нашия график, но също така да е в удобно за вас време.

Ние в Превент Пест Контрол извършваме нашите услуги в работно и извънработно време, а също така и в почивните дни.

ВАЖНО: Моля да не използвате приложените калкулатори при проблем с дървеници, а да се свържете с нас за актуална цена във вашия случай, поради спецификата на вредителя и използваните препарати. Всеки случай се разглежда отделно в зависимост от типа и площта на помещението и популацията/ числеността на вредителя.

Обадете се СЕГА!