loader image
Пръскане против хлебарки

Унищожаване на хлебарки

Пръскане против хлебарки според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол предлага услугата пръскане против хлебарки. Услугата е част от мерките по дезинсекция на различни обекти, класифицирани в Закона за здравето – жилищни помещения, търговски и производствени обекти, заведения за хранене, обществени сгради и др. Пръскането може да се извърши еднократно или да бъде на абонаментен план за ДДД-дейности. Действията са контролирани от Регионалните здравни инспекции и Агенцията по безопасност на храните, и в съответствие с изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата може да се изпълни според посочените цени в сайта. За останалата част от страната е по договаряне след уточняване на проблема, площите за третиране и региона.

Какво трябва да знаем за хлебарките и тяхното разпространение?

В света са познати повече от 4 хиляди вида хлебарки. Те обичат топли, влажни и тъмни места. Техният жизнен цикъл преминава през три фази: яйца, ларви и възрастни насекоми. Най-често се срещат нощем, издържат на много ниски температури и продължителен глад. Пренасят голям брой патогенни за човека микроорганизми (стафилококи, салмонела и др.). Причиняват чревни инфекции (коремен тиф, дизентерия и др), а обвивките им водят до алергии и астма.

В България  най-разпространените видове хлебарки са кафявата и черната, а американската и дългоантенестата се срещат по-рядко.

 

Кафява хлебарка (известна още като германска): Нейните представители са малки кафяви насекоми, които живеят и се размножават в жилищата на хората. Основното им местообитание е кухнята, където се крият в шкафове, под мивката и в сифона, в електроуредите, в банята и около щранговете на ВиК инсталацията. За борбата с тях се поставят отровни хранителни примамки под формата на паста в електроуредите и шкафовете. Помещенията и терасите се третират в разтвор на концентриран инсектицид, който убива хлебарките, когато влязат в контакт с него.

Черна хлебарка (известна още като ориенталска): Те са сравнително по-големи от кафявите и обитават най-вече мазета, тавански помещения и канализацията, а от там преминават в най-близките жилищни помещения. Често се придвижват по стълбищата, външните стени, вертикалните щрангове на ВиК инсталацията. Имат висока устойчивост на минусови температури. За унищожаването им се пръска жилището и подстъпите към него.

Американска хлебарка. Освен в помещенията може да се срещне навън на открито и в градската канализация, откъдето проникват в помещенията. Те се хранят с всякаква храна и остатъци, но избягват ферментирали храни. За унищожаването им се използват хранителни примамки в комбинация с пръскане с препарати.

Дългоантенеста хлебарка. Това е кафеникаво насекомо с дължина около 10-14 мм, което предпочита хартия и дърво. Основно обитава мебели, библиотеки и архиви, където е топло и сухо. Тя се третира, както кафявата хлебарка.

През последните години се появиха единични случаи на по-екзотични видове, като нилска и бяла хлебарка.

Каква подготовка на помещенията трябва да се извърши преди пръскане против хлебарки?
 • Освободете шкафа под мивката, кухненските плотове и пространството под окачените шкафове. В самите шкафове ще се пръска само около пантите и в ъглите им.

 • Мебелите, които не са вградени, по възможност да се преместят на разстояние поне 1 см от стените.

 • Всички електрически уреди, съдове за готвене и прибори, хранителни продукти, открити храни и подправки, трябва да се преместят.

 • Да бъде осигурен достъп до отворите на вертикалните щрангове в мокрите помещения.

Какво представлява услугата по унищожаване на хлебарки?

Обработват се всички помещения в обектите. Най-голямо внимание се отделя на шкафовете под кухненската мивка, плотовете, мокрите помещения, входа за канализацията и около щранговете на ВиК инсталацията. Също така обръщаме внимание и на отоплителната система, както ъглите на помещенията и между електрическите уреди и мебелите приближени до стените. Поставят се примамки и се пръска с професионален препарат срещу хлебарки.

Как можете да ни помогнете за получаването на по-добър резултат?
 • Желателно е да не отмивате препарата за хлебарки поне 7 дни. Ако това е наложително да оставите санитарна ивица с ширина 1 педя от стените. Не трябва да имате притеснения, защото препаратите са от най-висок клас и са напълно безвредни за хората.

 • Започнете да поставяте тапи на отворите на канализацията – сифона на мивките и канала на банята.

 • Планирайте второ третиране на помещенията. Възможно е само след месец ще имате нова зараза от малки хлебарки, които са се излюпили от яйцата в случай, че проблемът с нашествениците е е бил по-сериозен.

Какви препарати против хлебарки се използват и колко време ще отнеме изпълнението на услугата?

Превент Пест Контрол използва най-съвременните препарати против хлебарки на фирмите BASF, BAYER, SYNGENTA. Тези препарати не са канцерогенни и са напълно безопасни.

Тяхната употреба зависи от вида на хлебарките, големината на популацията, местоположението, размерите и типа на обектите. Поради тази причина няма да е необходимо да сте извън помещението за повече от 1 час. Деца до 2 години и бременни жени е желателно да са извън помещението поне 2-3 часа. За трудноподвижни хора прозорците могат да се оставят отворени по време на третиране на площите срещу хлебарки, с това действието на препарата ще се забави само с няколко дни.

Как да се отървем от хлебарките без ползването на професионална услуга и има ли рискове?

Често хората използват непрофесионални препарати или търсят най-добрата отрова за хлебарки, увеличават многократно дозата и концентрацията на препарата за хлебарки, за да получат ефикасно средство против хлебарки. Но така насекомите развиват резистентност, а негативните последиците за човека са много.

Затова въпросът как да се отървем от хлебарките го задайте на фирма, специализирана в премахването на тези насекоми и ще получите адекватна помощ.

Какви гаранции се дават след пръскане срещу хлебарки от фирма Превент Пест Контрол?

Обикновено се правят две последователни обработвания на жилището, като повторното пръскане не е задължително, но за да може да получите тримесечна гаранция е необходимо то да се извърши в рамките на 20-30 дни след първото пръскане.

Ако в тримесечния гаранционен срок се появят тези вредни насекоми, ние извършваме безплатна обработка до пълното унищожаване на хлебарките.

Как да ограничим развитието и разпространението на хлебарките в жилището?

За да се справим с хлебарките се нуждаем от спазването на някои правила:

 • Поддържането на отлична хигиена е най-добрата превенция. Не оставяйте храна или трохи на масата и плотовете, както и неизмити чинии в кухненската мивка. Всички хранителни продукти трябва да са в кутии или опаковки.

 • Редовно изхвърляйте коша за отпадъци.

 • Периодично почиствайте под електрическите уреди – тостери, кафемашини, хладилници, микровълнови печки и др.

 • Поставяйте капака на канала в банята, а всеки месец наливайте кислол в канала на банята и сифоните на мивките.

 • Редовно проверявайте за следи от хлебарки в ъглите на стаите, зад пантите на шкафовете, под покривки и постелки в чекмеджета и шкафове.

 • Веднъж годишно профилактично третирайте жилището си срещу хлебарки.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

Превент Пест Контрол подхожда към всеки клиент и обект индивидуално. Обикновено обектите се делят на две основни групи – жилищни и търговски, като третирането им е съобразено с нормативната уредба на Република България.

Както споменахме за жилищните обекти се налагат най-често две третирания, за да може да гарантираме пълното унищожаване на вредителите.

Обектите от търговската сфера се разделят на обекти от хранително-вкусовата промишленост и обекти с обществено предназначение.

 • Обекти от хранително-вкусовата промишленост – магазини за хранителни стоки, ресторанти, заведения за бързо хранене, баничарници, сладкарници, кафенета и др.

При този вид обекти се налага ежемесечно третиране, поради голямото текучество на хора, стоки, храни и отпадъци, което увеличава риска от проникване на хлебарки. Контролът в борбата с хлебарките в обекти от хранително-вкусовата промишленост е по-специфичен, тъй като изисква своевременно реагиране и правилен план на действие, подчинен на програма, съставена за всеки един обект в зависимост от неговите особености.  Чрез системна обработка според изискванията на РЗИ (ХЕИ) се избягва резистентност на популациите, като тяхната численост се свежда до биологичния минимум за обектите.

 • Обекти с обществено предназначение – ж.п., авто- и аерогари, хотели, спа-комплекси, офис сгради, театри, киносалони, болници, търговски центрове и др.

За пълното унищожаване на вредителите в този вид обекти се предприема комплексен подход, съобразен със специфичните особености на обекта след щателна инспекция от наша страна. Индивидуалната програма, която ще съставим зависи от нивото на поддържаната хигиена до момента, както и естествено степента на заселеност с хлебарки.

Подбирането на подходящи препарати и форма на приложение са от съществена важност за унищожаването на популацията, като е желателно да се обработва цялата сграда и третирането да се извършва от горе надолу – първо се започва от таванските помещения или най-горните етажи и се завършва с мазетата или подземните части на сградата. За по-дълготраен ефект е желателна и обработка на съседните сгради. Задължителни са поне няколко, защото в почти всички случаи само една обработка не е достатъчна.

Кога ще Ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След като заявите, че желаете услугата пръскане против хлебарки ще бъде уточнен адреса и часа на посещението на служители от фирмата ни. Ние ще се съобразим с местоположението на обекта, както и с времето, което е най-удобно за вас.

Превент Пест Контрол извършва пръскане срещу хлебарки в работно и извънработно време, в работни и почивни дни.

Обадете се СЕГА!