loader image
Пръскане против комари

Унищожаване на комари

Унищожаване на комари според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол извършва услугата унищожаване на комари. Тя е част от мерките по дезинсекция на различни обекти. Те са класифицирани в Закона за здравето – жилищни помещения, обществени сгради и заведения, търговски и производствени обекти, стопанства, ферми, открити паркове и площи.

Пръскането може да бъде еднократно или с абонаментен план за ДДД-дейности. Те са пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции, Агенцията по безопасност на храните и отговоря на изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата пръскане за комари се изпълнява според цените посочени в сайта. За обекти в други части на страната е по договаряне.Уточняват се: какъв е проблемът, вида на обекта, общата площ за обработване, степента на заразяване и региона.

Какво трябва да знаем за комарите?

Комарите са малки летящи насекоми, които се хранят с кръв и използват за свой гостоприемник топлокръвните животни.  Човекът също се оказва тяхна жертва. Срещат се повече от 2000-3500 вида комари, от които в България са разпространени само 50 вида.

Комарът преминава през пълните четири фази на насекомото – яйце, ларва, какавида и възрастен екземпляр (имаго). В първите три фази развитието му е тясно свързано с водата. Те обитават влажни и сенчести места, където има бавнотечаща или застояла вода. Това е една от причините за трудната борба с тях.

Комарите са преносители на повече от 50 бактериални и вирусни инфекции, както и на опасни паразитози. Те се предават по време на ухапването. Едни от най-опасните заболявания са малария, денга, жълта треска и туларемия. Любопитното е, че само женските комари смучат кръв, като те могат да прелитат повече от 15 км от местообитанието си, за да се нахранят. На мястото на ухапването се образува голяма пъпка, която може да предизвиква силен сърбеж, а по-късно и да се възпали.

Броят на разпространените видове комари в България е около 50. От тях най-опасните са маларийният и тигровият комар. От познатите 4 вида малария, само африканският щам на тропическата треска е най-коварен, но той не се среща по нашите ширини. Опасните тигрови комари са разпространени в Източна и Югоизточно Азия и са преносители на западнонилска треска. През последните десетилетия се наблюдават случаи, при които този комар се пренася при транспортирането на различни стоки от тези части на Азия, Той е откриван в почти всички страни от Европа, Америка и Австралия.

Каква подготовка на помещенията и откритите площи трябва да се направи преди пръскане срещу комари?

При третиране на помещения трябва да се прибере всякаква храна, аквариуми и да се изведат домашните любимци на безопасно място.

В наводнени мазета и общи части трябва да се отстрани повредата и да се подсушат.

Как се извършва професионалното третиране за комари на открито?

Основната борба с комара е свързана с третирането на водни басейни и водоизточници за унищожаване на ларвите на комарите. Обикновено това драстично намалява популацията на комарите. А аерозолното опушване или пръскане с професионални препарати на зелените площи унищожава женските комари. В комбинация на двата вида третиране има значително снижаване на популацията на комарите в района.

Малки басейни, алпинеуми и други водоизточници се третират с ларвицидни таблетки против комари.

Как се извършва професионално третиране за комари в помещения?

Закрити и полузакрити помещения се пръскат против комари с препарат. Той има остатъчно действие и ги убива, след като комарите кацнат на опръсканите площи. Този препарат е напълно безопасен и безвреден за хора и животни. Стените се опръскват на височина до 1 м., без да се позволява стичането на препарата по стените.

Използва се още студеноаерозолна обработка на жилището и отвън, като препаратите отблъскват комарите и убиват тези, които са вече в помещението.

Какъв препарат против мухи и комари се използва от Превент Пест Контрол?

В борбата с тези неприятни насекоми Превент Пест Контрол използва препарати, които имат остатъчно действие и унищожават мухите и комарите, но са напълно безопасни за хората и животните. Използваните инсектициди са одобрени от Министерство на здравеопазването и не са канцерогенни.

След обработване на жилищни и други помещения, те трябва да останат плътно запечатани за период от време, според указанията за съответния препарат.

При използване на препарат против комари на открито и за тревни площи е желателно да се спазва карантина от 1 час преди да може да се влезе в района на третиране.

Как да се предпазим от комарите?
  • За предпазване от комари в затворени помещения задължително е поставянето на мрежа на прозорците и ленти на вратите.

  • Общите части и мазетата трябва да се поддържат сухи и чисти, и да не се допускат течове и образуване на локви.

  • Да се отстранят всички локви, места със застояла вода, да не се оставя вода в басейни и варели да престояват повече от 7 дни.

  • Да се окоси високата трева, където може да поддържа висока влага и ниски температури през горещите летни дни.

  • Извършване на пръскания и опушвания с препарати против комари на открито, специално предназначени за тази цел.

  • Като допълнение към това могат да се използват инсектицидни лампи и други устройства и уреди против комари и мухи. Такива могат да се включват в електрическата мрежа. Използването на капани може да бъде от полза на места, където няма електричество.

  • За персонална защита от комари на открито може да използвате репеленти под формата на спрей или гел за нанася върху кожата. Допълнителна мярка може да бъде поставянето на инсектицидни лампи на двора, входовете на жилища и заведения.

Как да се отървем от комарите в двора е въпрос, който може би си задавате често, но професионален отговор ще получите от нашите специалисти от Превент Пест Контрол.

Какви гаранции ви даваме за пълното унищожаване на комари?

За пълното унищожаване на популацията на комарите е необходимо да се извършат две пръскания през 20 дни.  Ако популацията е много добре развита може да се наложи и трето пръскане. Като гаранция за справяне с проблема може да се наложи комбинация от топло или студено опушване с третиране на водните басейни в района.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

В Превент Пест Контрол всеки клиент е важен за нас! Затова отделяме време на всеки, за да се запознаем с неговия случай, обръщаме специално внимание на детайлите и се стараем да изпълним всички изисквания. Проучваме внимателно обекта и степента на заразяване и предлагаме най-доброто решение за всеки проблем.

Третирането на обектите и терените се извършва без прекъсване на работния процес и напълно дискретно без замърсяване на околната среда.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След като заявите желание за ползване на услугата унищожаване на комари, нашите служители ще се свържат с вас. Следва уточняване на проблема, вида и големината на засегнатия район или помещение. След което ще ви предложат ден, който ще бъде съобразен с нашия график и с време, което да е удобно за вас.

Всички услуги предлагани от Превент Пест Контрол се извършват в работно и извънработно време, като ние работим и в почивните дни.

Обадете се СЕГА!