loader image
Пръскане против кърлежи

Унищожаване на кърлежи

Пръскане против кърлежи според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол предлага услугата пръскане против кърлежи, като част от мерките по дезакаризация на различни обекти, класифицирани в Закона за здравето – паркове, тревни площи, жилищни помещения, търговски и производствени обекти, обществени сгради и др. Пръскането може да се извърши еднократно или да бъде на абонаментен план за ДДД-дейности, пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции и Агенцията по безопасност на храните, и в съответствие с изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата може да се изпълни според посочените цени в сайта, а за останалата част от страната е по договаряне след уточняване на проблема, площите за третиране и региона.

Какво трябва да знаем за кърлежите?

Кърлежите са опасни паразити, които се пренасят и достигат до човека, благодарение на нашите домашни любимци, гризачи и гълъби. Най-често гълъбите се заселват в изоставени тавански помещения, а мишки или плъхове обитават мазета и лошо поддържани стопански постройки. За разпространението на кърлежите в градска среда допринасят увеличения брой на бездомни кучета и котки.

Размерите на кърлежите варират от 0,1 до 15-20 мм, което ги прави трудни за откриване. Повечето от тях се хранят, като смучат кръв, а тогава от слюнчените им жлези се отделят вещества, които пречат на кръвосъсирването и заедно с това се предават различни болести.

Кърлежите са преносители на много опасни заболявания, като лаймска болест, марсилска треска, ку-треска, кримска хеморагична треска, туларемия, кърлежов енцефалит и др. Освен, че може да зарази човека, кърлежите са много опасни и за всички топлокръвни животни – домашни любимци, птици, дребни и едри селскостопански животни, и др.

 

Какви видове кърлежи има?

Известни са повече от 850 вида, като в България се срещат около 40, но най-голямо разпространение и значение имат следните видове:

Иксодови кърлежи (Ixodes) – тяхното развитие продължава 2-3 години, като през този период сменят три пъти своя гостоприемник, а последният най-често е човека или едри животни. Основен преносител е на лаймската болест.

Кафяв кучешки кърлеж (Rhipicephalus sanguineus) – напада основно кучета, но не се отказва и от други дребни животни. Достига полова зрялост до 4 месеца и е основния преносител на марсилска треска.

Кучешки кърлеж (Dermacentor marginatus) – по-едър, развитието му продължава около 1 година и е основен преносител на кърлежовия енцефалит.

Освен тях се срещат още няколко вида, като освен кръвосмучещи, има и кърлежи, които се хранят и с растителни видове и нападат най-вече селскостопанските култури.

Каква подготовка на тревните площи трябва да се извърши преди пръскане против кърлежи?

Превент Пест Контрол ще обработи тревните площи, но за да се повиши ефективността на използваните препарати, вие може да ни помогнете, като:

  • Почистите терена от трева, листа, сухи клони и съчки.

  • Окосите тревата на терена на височина до 5-10 см, като тя също се отстранява след косенето.

  • Осигурите достъп до всички места, които се обитават от домашни животни и хора.

  • Не поливате тревните площи поне 1 час преди и след планираната обработка на терена.

  • По възможност осигурете достъп до граничната зона на площта за дезакаризация. Това е ивица от поне 2 м. и я подгответе по същия начин, като останалите тревни площи.

  • Планирайте пръскане за кърлежи и акари за началото на пролетта, когато започват да се размножават, а последното да бъде в края на есента.

Какви препарати против кърлежи за тревни площи използваме и как ще се извършва третирането с тях?

Превент Пест Контрол използва най-съвременните препарати против кърлежи, които са напълно безопасни и не вредят на здравето на хората и домашните животни и убиват всички форми на кърлежа. Те са без мирис, не са канцерогенни и са одобрени от Министерство на здравеопазването, което ви гарантира безпроблемно третиране на всички тревни площи.

Препаратите за акарите се разпръскват върху тревните площи с помощта на ръчни пръскачки, с помощта на моторна техника или машинни агрегати, а това се определя от големината и особеностите на терена.

Каква гаранция ще получите от Превент Пест Контрол?

Превент Пест Контрол ви гарантира качествено обработване на тревните площи срещу кърлежи с висококачествени и напълно безопасни за здравето ви препарати.

Ако сте извършили предварителната подготовка на площите, то само час след напръскването всички кърлежи в имота ви ще са напълно унищожени. Ако има много висока трева, купчини с листа и клони, то е напълно възможно да оцелеят единични екземпляри.

Според препоръки на Министерство на здравеопазването се препоръчва двукратно пръскане – през пролетта и есента. Но ако до тези площи имат достъп бездомни или диви животни, за да си гарантирате спокойствие и сигурност, е желателно да се обработват срещу кърлежи всеки месец.

Как да се предпазим от кърлежи?

Най-добрият начин да се предпазим е да избягваме местата, където те са най-разпространени, но това обикновено е доста трудно. Затова ви препоръчваме да следвате някои основни правила, с които да се предпазите:

  • Използване на специални дрехи или такива, които не позволяват проникването на кърлежите под дрехите.

  • Използване на репеленти, които да нанесете по откритите части на тялото.

  • Избягвайте сенчестите и влажните места за дълго време, например под сянката на дървета, високите треви. За предпочитане са слънчеви места с ниско окосена трева.

  • Все пак едно от основните предпазни средства е третиране на тревните площи, паркове и пасища към различните представителни видове кърлежи.

Ако все пак откриете кърлеж забит в кожата ви, непременно потърсете медицинска помощ, където ще се погрижат за отстраняването му и ще ви ваксинират срещу най-опасните болести.

Ухапването от кърлеж е много специфично и не може да се допусне грешка, защото малкия кръвопиец остава впит в кожата на гостоприемника. Всеки опит за отстраняването му може да причини откъсването на главата му, което от своя страна може да доведе до инфекция.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

Нашата фирма има индивидуален подход към всеки клиент и винаги обръща специално внимание към неговите изисквания, както и към особеностите на терена и предлага най-доброто решение за него.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След като заявите, че желаете услугата пръскане против кърлежи ще бъде уточнен адреса и часа на посещението на служители от фирмата ни. Ние ще се съобразим с големината и особеностите на терена, прогнозата за времето, графика на нашите служители и не на последно място – времето, което е най-удобно за вас.

Превент Пест Контрол извършва пръскане против кърлежи в работно и извънработно време, а също така и в работни и почивни дни.

Обадете се СЕГА!