loader image
Унищожаване на мишки

Унищожаване на мишки

Унищожаване на мишки според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол извършва услугата унищожаване на мишки. Тя е част от мерките по дератизация на различни обекти, които са класифицирани в Закона за здравето. В него попадат жилищни помещения, обществени сгради, болници и хотели, складове, кухни и заведения, търговски и производствени обекти, стопанства и ферми.

Третирането може да бъде еднократно или с абонаментен план за ДДД-дейности. Те са пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции, Агенцията по безопасност на храните и отговоря на изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата унищожаване на мишки се изпълнява според цени посочени в сайта. За обекти, намиращи се извън София се извършва по договаряне след уточняване на проблема, типа  и големината на обекта, степента на заразяване и региона.

Какво трябва да знаем за мишките и как да се отървем от тях?

Мишките са малки гризачи, които живеят близо до хората, защото там намират изобилие от храна. Те са най-разпространените видове на земята след човека.

Мишките могат да нанесат вреди върху реколтата, запасите от храна, да нарушат структурата на жилища и сгради. Не на последно място са преносители на повече от 35 заразни заболявания. Едни от най-опасните заболявания разпространявания от мишките са:

  • рикетсиоза (остро инфекциозно заболяване);
  • лаймска болест;
  • хеморогична треска, пренесена от кърлежи по мишките;
  • туларемията – може да се предаде от продукти, плодове или зеленчуци, които са били в контакт с мишките.

Голяма част от заразите се предават също и чрез техните изпражнения и урина. В жилищата могат да проникнат през отворени врати, прозорци или цепнатини и дупки, които самите те правят. Обикновено излизат нощем да търсят храна в кофата за смет, по масата или кухненския плот.

Най-разпространените видове мишки в България са домашната мишка, горската и полската мишка. Домашната мишка живее в непосредствена близост до човека.  Горската и полската мишка попадат в жилищата през зимата, когато търсят топлина и храна.

Каква подготовка на помещенията трябва да се направи преди дератизацията?

Преди третирането против мишки приберете всички видове храни в труднодостъпни за мишките места. Това са високи рафтове, хладилник, плътно затварящи се шкафове и др.

Всички дупки и пукнатини, през които могат да проникнат мишките трябва да се запълнят с цимент, гипс с натрошени в него стъкла или друг пълнеж. По този начин ще се ограничи достъпа на нови мишки след като вече е третиран обекта.

Как се извършва професионално третиране против мишки?

В закрити помещения, според това колко често сте срещали мишки и какви поражения и следи са оставяли ще се прецени колко голяма е популацията. Поставят се дератизационни кутии с препарат против мишки. С кутиите се предпазва препарата от атмосферните влияния. Също така се предпазват хора, деца, домашни любимци и селскостопански животни от случайно пипане или поглъщане.

Какъв препарат против мишки се използва от Превент Пест Контрол?

В Превент Пест Контрол използваме препарати, в разработването на които са използвани най-новите и съвременни методи за унищожаване на мишките. Помещенията, които се обработват, не трябва да се напускат от хора. Контролът върху достъпа на деца, хора или топлокръвни животни трябва да бъде завишен. Самите препарати се направени така, че да имат горчив вкус. Същевременно съдържат атрактивни вещества, които привличат мишките, но не излъчват токсични емисия или неприятен мирис.

За това как да прогоним мишките и да се справим с тяхната инвазия се използват специално разработени за тях препарати родентициди. Това са бавнодействащи коагуланти. Те се поставят в храната или примамки и след поглъщането им от мишките минават няколко дни преди да умрат. Обикновено това става в леговището им, далеч от вашето жилище.

Как да изгоним мишките от вкъщи?

Ако в дома ви е влязла една мишка може да използвате капан за мишки и да заловите натрапника. Но ако мишките са повече, то в този случай трябва да прибегнете и до други средства.

При поставянето на различни препарати в капаните използвайте ръкавици, защото мишките усещат човешката миризма. Ако се питате от каква миризма бягат мишките, бъдете сигурни, че острите и силни миризми, като миризма на мента или нафталин винаги ги отблъскват надалеч. Мишките са доста умни гризачи и ако усетят заплаха не се връщат.

В жилищните помещения може да се постави и капан с лепило за мишки и когато мишките стъпят върху лепилото залепват. Те не умират, но не могат да се отлепят и тогава може да отнесете мишката някъде и да я пуснете далеч от дома си.

Много често, за да се борба със сивите неприятели се използва отрова. Не забравяйте, че не всички препарати, които се продават в търговската мрежа са безопасни и могат да навредят и на хората.

Какви гаранции ви даваме за пълното унищожаване на мишките?

В борбата с мишки се разчита на действието на висококачествени препарати. За да настъпи пълното им действие трябва да мине период от 3 до 7 дни до пълното прочистване на обекта. В някои случаи може да се наложи и повторно третиране в зависимост от големината на популацията.

Обикновено заедно с дератизацията трябва да се извърши и дезинфекция, за унищожаване на болестотворните бактерии, с които са замърсили средата.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

Превент Пест Контрол се интересува от всеки клиент и се старае да се запознае обстойно с проблемите, които има, както и с особеностите на обекта за третиране. Нашите служители ще ви предложат най-добрите методи за справяне с нападението от мишки, като подходят индивидуално към вашия случай.

Обработването на всеки обект или терен се извършва без прекъсване на производствения процес. Третирането на помещенията и обектите се извършва дискретно, като се използват комбинация от препарати и методи за унищожаване и прогонване на мишките.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След като ни се обадите, нашите служители от Превент Пест Контрол ще се свържат с вас за уточняване на проблема. Ще ви зададат въпроси свързани с това къде сте срещнали мишките, какви следи сте намерили от тях, ще уточнят типа на обекта – неговите особености и ще ви предложат време, което ще бъде съобразено и с това на вас кога ще ви е удобно да ви посетим.

Всички предлагани услуги в Превент Пест Контрол се извършват в работни и почивни дни, дори и в извънработно време.

Обадете се СЕГА!