loader image
Унищожаване на плъхове

Унищожаване на плъхове

Унищожаване на плъхове според изискванията на РЗИ (ХЕИ) и нормативната уредба на България

Превент Пест Контрол извършва услугата унищожаване на плъхове. Тя е част от мерките по дератизация на различни обекти, които са класифицирани в Закона за здравето. Сред тях са жилищни и обществени сгради, хотели и болници, складове, кухни, ресторанти и хранителни заведения, производствени и търговски обекти, ферми и стопанства.

Третирането може да бъде еднократно или с абонаментен план за ДДД-дейности. Те са пряко контролирани от Регионалните здравни инспекции, Агенцията по безопасност на храните и отговоря на изискванията по Наредба № 1 от 5 Януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации на Министерство на здравеопазването.

За територията на София-град и Софийска област услугата унищожаване на плъхове се извършва по цени посочени в сайта. За обекти, намиращи се извън София се договаряме след уточняване на проблема, типа и големината на обекта, големината на популация от плъхове и региона.

Какво трябва да знаем за плъховете и как да се отървем от тях?

Плъховете са едни от най-устойчивите и приспособими животни на земята, които живеят в близост до човека в търсене на храна и подслон. Достигат дължина до 30 см и тегло до 500-600 гр. За храна използват както растителна, така и животинска храна. В някои случаи дори хапят хора и животни. Ухапването им е много болезнено и трябва да се потърси медицинска помощ.

В сравнение с мишките, плъхът е по-едър и голям, но има и редица други приспособления за оцеляване. Плъховете могат да паднат от 15 м височина и да оцелеят. Те плуват във вода, дори и при силно течение в продължение на почти километър без прекъсване. Могат да скачат на височина от почти 1 метър, а в хоризонтална равнина до 1,5 м. Със зъбите си могат да прегризат алуминиева ламарина и дори бетонен блок. Понякога гризат не само за да си направят тунели, но и за да си острят зъбите. Освен това унищожават мебели, хартия, посеви и кората на дърветата.

Плъховете унищожават хранителни запаси, като се хранят с тях. Замърсяват ги с екскременти и урина, косми и кожни люспи. Заразяват ги с редица болестотворни бактерии, като някои от тях могат да имат летален изход за човека.

Плъховете са повече от 100 вида. В България се срещат основно два вида плъхове: сив и черен. Тяхното поведение е коренно различно и това определя начина за борбата с тях. При инвазия от сивия плъх се носи ужасна миризма. Това е така, тъй като те обитават канализацията, влажни места и дупки под земята. Черният плъх пък обитава високи места – тавани и сухи помещения.

Каква подготовка на помещенията трябва да се направи преди дератизацията?

Преди третирането против плъхове трябва да се прибере храната в труднодостъпни за плъховете места. Това са хладилник, рафтове на височина повече от 1 метър от земята и в плътно затворени шкафове.

Всички дупки и пукнатини, през които могат да проникнат плъховете, трябва да се запълнят. Това може да стане с цимент или гипс с натрошени в него стъкла или с друг пълнеж. Целта е да се попречи на нови плъхове да се заселят в обекта, от който вече са прогонени.

Как се извършва професионално третиране против плъхове?

В закрити помещения, според това колко често сте срещали плъхове и какви поражения и следи са оставяли ще се прецени колко голяма е популацията. Поставят се дератизационни кутии с препарат против плъхове. С кутиите се предпазва препарата от атмосферните влияния, както и от деца, домашни любимци и селскостопански животни от случайно пипане или поглъщане.

Какъв препарат против плъхове се използва от Превент Пест Контрол?

В Превент Пест Контрол се използват препарати, които са специално разработени за унищожаване на плъховете. Това се специално разработени антигуагулиращи препарати, наречени родентициди. Веднъж попаднали в организма на плъха започват да действат и само след няколко дни плъхът умира. Тъй като поглъщането на препарата става дни преди смъртта, плъхът не може да свърже как е погълнал препарата и няма страх от примамките.

Много от препаратите са с горчив вкус, за да се избегне случайната им употреба от хора или други животни, но в същото време има атрактивни за плъховете вещества.

Как да изгоним плъховете от вкъщи?

Ако в дома ви е влязъл един плъх използвайте капани за плъхове, за да заловите натрапника. Но ако има повече плъхове трябва да се използват други средства.

Използват се дератизационни кутии, в които се поставят примамки с препарат. Никога не пипайте с ръце тези кутии, за да не оставяте следи по тях, тъй като плъховете имат много добре развито обоняние и комуникират помежду си.

Често хората прибягват до употребата на отрова за плъхове, закупена от търговската мрежа. При неправилна употреба обаче може да пострадате вие и вашето семейство, или пък да приучите плъховете към нея и тя да няма вече ефект върху тях. За успешното прогонване на тези умни и опасни гризачи се обърнете към професионалисти. Те знаят отговора на въпроса как да се отървем от плъховете.

Какви гаранции ви даваме за пълното унищожаване на мишки?

За унищожаването на плъховете използваме само висококачествени препарати, които действат дори при еднократно консумиране от гризачите.

Обикновено до една седмица настъпва пълно унищожаване на плъховете, но при голяма и силно развита популация е необходимо още едно третиране след 20 дни. Ако видите само един плъх това не означава, че няма и други.

Обикновено заедно с дератизацията се препоръчва извършването на дезинфекция за унищожаване на болестотворни бактерии и обеззаразяване на обекта.

Професионална грижа и защита на всеки обект.

В Превент Пест Контрол прилагаме индивидуален подход към всеки клиент. Обстойно разучаваме обекта, инвазията на плъховете и степента на развитие на популацията им. След като се запознаем с проблема и типа на обекта ще ви предложим най-доброто за вашия случай решение.

Третирането на всеки обект се извършва без прекъсване на производствения процес и е напълно дискретно.

Кога ще ви посетим, след като сте заявили услуга от Превент Пест Контрол?

След, като ни се обадите, че желаете услугата унищожаване на плъхове, нашите служители от Превент Пест Контрол ще се свържат с вас за уточняване на проблема. Ще ви зададат въпроси свързани с това къде и колко от тях сте срещнали, какви следи сте намерили, за типа на обекта, особености му и ще се уточни час за посещението ни.

Всички услуги, предлагани от Превент Пест Контрол се извършват в работни дни и часове, но ние винаги ще се съобразим с желанията на клиента и извършваме нашите услуги и в почивните дни и в извънработното време.

 

Обадете се СЕГА!