loader image
Домашни средства за бълхи: Как бързо да се отървете от бълхите в къщата

Домашни средства за бълхи: Как бързо да се отървете от бълхите в къщата

Бълхите са малки паразитни насекоми, които се хранят с кръвта на своите гостоприемници. Те могат да бъдат истинска неудобство за собствениците на домашни любимци и могат бързо да заразят дома ви, ако не бъдат лекувани навреме. Въпреки че има много търговски продукти за борба с бълхите, те могат да бъдат скъпи и често съдържат силни химикали. За щастие има няколко ефективни домашни средства за бълхи, които могат да се опитат да се отървете от бълхи в къщата.

Домашни средства за бълхи: Как бързо да се отървете от бълхите в къщата

Credit: Getty Images

Идентифицирайте проблема с бълхите

Преди да третирате бълхите в дома си, важно е да определите степента на заразата. Проверете вашите домашни любимци за бълхи и мръсотия от бълхи (черни или тъмнокафяви петънца), обикновено открити по кожата, козината или спалното бельо. Огледайте вашите килими, мебели и други места, където вашите домашни любимци прекарват времето си. Ако забележите бълхи или мръсотия от бълхи, вероятно имате зараза, която трябва да се лекува.

Домашни средства за бълхи

Това са някои естествени домашни средства, които можете да използвате, за да се отървете бързо от бълхите в къщата:

Използвайте гребен против бълхи

Един от най-лесните начини да се отървете от бълхите по вашите домашни любимци е да използвате гребен срещу бълхи. Малък гребен с фини зъби може да разресва козината на вашия домашен любимец, премахвайки всички възрастни бълхи, яйца или ларви, налични по вашия домашен любимец. Не забравяйте да изхвърлите бълхите в гореща сапунена вода, за да им попречите да скочат обратно върху вашия домашен любимец.

Вакуумирайте старателно

Прахосмукачката е ефективен начин да се отървете от бълхите в къщата и техните яйца от килими, мебели и други места, където вашите домашни любимци прекарват времето си. Почистете с прахосмукачка всеки ъгъл на стаята, като обърнете особено внимание на местата, където вашият домашен любимец спи или прекарва много време. След прахосмукачка изхвърлете вакуумната торбичка или почистете кутията, за да предотвратите бягството на бълхи.

Изперете спалното бельо на вашия домашен любимец

Бълхите могат да се скрият в леглото на вашия домашен любимец, така че е важно да го миете редовно в гореща сапунена вода. Изперете всички други тъкани, с които вашият домашен любимец е бил в контакт, като одеяла и кърпи. Изсушете всичко на най-горещата настройка, за да убиете останалите бълхи.

Използвайте диатомична пръст

Диатомичната пръст е естествен, нетоксичен прах, който може да помогне да се отървете от бълхите в къщата. Този прах е направен от фосилизирани останки от малки водни организми и действа като дехидратира бълхите. Поръсете праха върху килими, мебели и други места, където може да има бълхи. Оставете го за няколко часа, преди да го почистите с прахосмукачка.

Направете си домашен спрей против бълхи

Друг сред домашните средства за бълхи е домашно приготвен спрей против бълхи. Това може да бъде ефективен начин да се отървете от бълхите в дома си. Смесете равни части вода и бял оцет в спрей бутилка. Напръскайте разтвора върху килими, мебели и други места, където може да има бълхи. Можете също така да го напръскате директно върху вашите домашни любимци, но не забравяйте да избягвате очите и носа им.

Домашни средства за бълхи: Как бързо да се отървете от бълхите в къщата

Credit: Getty Images

Сол

Солта е един от най-лесните и ефективни начини да се отървете от бълхи. Поръсете обилно количество сол върху вашите килими, подове и мебели и ги оставете за една нощ. Солта ще дехидратира и ще убие бълхите и техните яйца, което ще улесни вакуумирането им на следващия ден.

Вода с лимон

Водата с лимон може да се използва като естествен спрей против бълхи. За да направите спрея, нарежете един лимон на четвъртинки и го поставете в съд с вряща вода. Оставете лимона да кисне няколко часа, след което прецедете водата в спрей бутилка. Напръскайте лимоновата вода върху козината на вашия домашен любимец и около дома си, за да отблъснете бълхите.

Кедър чипс

Кедровите стърготини са естествен репелент срещу бълхи. Разпръснете кедрови стърготини в местата, където вашият домашен любимец обича да прекарва времето си, като леглото или любимото му място за почивка. Ароматът на кедър ще отблъсне бълхите и ще им попречи да си направят магазин.

евкалипт

Евкалиптът е друг естествен репелент срещу бълхи, който може да се използва във вашия дом. Можете да направите спрей от евкалипт, като варите листа от евкалипт във вода за няколко часа, след което прецедете водата в бутилка със спрей. Напръскайте евкалиптовата вода върху козината на вашия домашен любимец и около дома си, за да отблъснете бълхите. Все пак имайте предвид, че евкалиптовото масло може да бъде токсично за домашни любимци, ако бъде погълнато, така че го използвайте с повишено внимание и го дръжте далеч от обсега на вашите домашни любимци.

Вече повече от 15 години се занимаваме с отстраняване на вредители. Прочетете повече за услугата ни пръскане против бълхи.

Домашни средства за бълхи: Как бързо да се отървете от бълхите в къщата

Credit: Getty Images

Заключение:

Комбинирането на няколко от тези домашни средства за бълхи може да помогне бързо да се отървете от тях. Важно е да сте последователни в усилията си и да повтаряте третиранията редовно, за да предотвратите повторно заразяване. Също така, не забравяйте да вземете превантивни мерки, за да избегнете бъдещи зарази с бълхи, като редовно миене на вашите домашни любимци и почистване на дома с прахосмукачка. Ако заразата е тежка или ако не сте сигурни какво да правите, винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарен лекар или специалист по борба с вредителите, за да се отървете от бълхите в къщата незабавно.

Обадете се СЕГА!